Katere vrtnine saditi skupaj in katerih ne? To so dobri in slabi sosedje

onion, fields, field
Foto: Couleur iz Pixabay

Pri izbiri rastlin za sajenje v vrtu je pametno upoštevati koncept “dobrih” in “slabih” sosedov. Nekatere rastline imajo namreč koristi od svojih sosedov, medtem ko se druge lahko medsebojno ovirajo zaradi konkurence za vodo, hranila ali celo sproščanja snovi, ki zavirajo rast drugih rastlin. Tu je nekaj primerov:

Dobri sosedje:

  1. Bazilika in paradižnik: Bazilika odvrača škodljive žuželke, ki napadajo paradižnik, hkrati pa izboljšuje okus in vonj paradižnika. Dobri sosedje paradižnika so zgodnja solata, radič, česen, solata, koleraba, korenje, koruza, bob, špinača, rdeča pesa, peteršilj, meta, por, radič, redkev, zelena in zelje.
  2. Korenje in čebula: Čebula odganja škodljive žuželke, ki napadajo korenje, in pomaga pri preprečevanju plevela. Dobri sosedje so korenja so tudi blitva, radič, česen, črni koren, grah, koper, paradižnik, por, radič, redkev, rožmarin, žajbelj, drobnjak.
  3. Fižol in koruza: Fižol privlači bakterije, ki obogatijo tla s ključnimi hranili za koruzo, medtem ko koruza nudi oporo fižolu. Fižol bo dobro uspeval tudi poleg zelene, ki ustreza tudi poru, paradižniku, zelju in cvetači.
  4. Marjetice in korenje: Marjetice privlačijo koristne žuželke, ki jedo škodljive žuželke, ki napadajo korenje.
  5. Zelišča in zelenjava: Mnoga zelišča, kot so timijan, rožmarin in žajbelj, imajo odvračalne učinke na škodljive žuželke, medtem ko izboljšujejo okus in aromo okoliške zelenjave.
  6. Blitva: Dobri sosedje blitve so korenje, bob, radič, redkev in zelje.
  7. Čebula in kamilica: Sajenje kamilice poleg čebule izboljša njeno aromo.
  8. Jagode in boreč: boreč, posajen poleg jagod, izboljša vsebnost hranil v tleh. Posadite jih lahko tudi poleg boba, špinače in solate. Med jagode je dobro posaditi nekaj čebule in česna.

Slabi sosedje:

  1. Krompir in paradižnik: Obe rastlini se lahko medsebojno ovirata zaradi bolezni, kot je plesen krompirja, ki lahko prizadene tudi paradižnik.
  2. Korenje in kumarice: Korenje lahko zavira rast kumaric zaradi konkurence za prostor in hranila v tleh.
  3. Paradižnik in krompir: Paradižnik privablja škodljive žuželke, kot so voluharji, ki lahko poškodujejo krompir. Slabi sosedje paradižnika so tudi grah, kumare in koromač.
  4. Zelje in fižol: Fižol lahko vpliva na slabo rast zelja zaradi sproščanja snovi, ki zavirajo rast zelja.
  5. Rukola in špinača: Rukola ima hitro rast in lahko prekrije špinačo, zaradi česar špinača dobi manj svetlobe in prostora za rast.

Če želite imeti čim bolj zdrav in produktiven vrt, je torej priporočljivo, da skupaj sadite tiste rastline, ki imajo podobne potrebe po prostoru, vodi in hranilih ter koristijo druga drugi. Na primer, solata bi bolje uspevala ob špinači ali zelju, medtem ko bi peteršilj bolje uspeval ob korenju ali paradižniku.

 

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekJe tek zdrav za starejše? Spoznajte koristi, previdnostne ukrepe in alternativne možnosti
Naslednji članekRedno preverjanje krvnega tlaka lahko reši življenje

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.