3 razlogi, zakaj se lotiti vrtičkanja in nasveti za vrtiček na balkonu

Unrecognizable senior man with his grandaughter planting a seedling on allotment. Man and a small girl gardening.
Vrtičkanje je odlična priložnost za kakovostno preživljanje časa z vnuki. Foto: Halfpoint iz iStock

Vrtičkanje je dejavnost, ki lahko prinaša številne koristi tako za mlajše kot starejše.

Fizična aktivnost:

Vrtičkanje vključuje različne gibalne aktivnosti, kot so kopanje, sajenje, pletje, zalivanje in skrb za rastline. Te dejavnosti spodbujajo gibanje in krepijo mišice ter sklepe. Z delom na vrtu se lahko starejši znebijo tudi neprijetnih učinkov sedenja ali neaktivnosti, kar prispeva k boljšemu telesnemu zdravju in gibljivosti.

Mentalna stimulacija:

Vrtičkanje ni samo fizična dejavnost, ampak predstavlja tudi izziv za možgane. Načrtovanje vrta, izbira rastlin, skrb za njihovo zdravje in reševanje morebitnih težav zahtevajo kognitivne sposobnosti, kot so razmišljanje, iskanje rešitev za odpravljanje težav, krepita se spomin in pozornost. Te mentalne izzive lahko vrtičkanje pomaga ne le ohranjati, ampak celo izboljšati.

Duhovno zadovoljstvo in sprostitev:

Vrtičkanje lahko prinese tudi duhovno zadovoljstvo in sprostitev. Delo na prostem in stik z naravo lahko pomirjata misli, zmanjšujeta stres ter izboljšujeta duševno zdravje in počutje. Poleg tega lahko opazovanje rasti rastlin in cvetenja vrta prineseta občutek ponosa in zadovoljstva, kar povečuje splošno zadovoljstvo in kakovost življenja.

Če nimate možnosti urejanja večjega vrta, je super alternativa ureditev vrtička v loncih.

Container vegetables gardening. Vegetable garden on a terrace. Herbs, tomatoes growing in container .
V loncih bodo odlično uspevali paradižniki, jagode in številna zelišča. Foto: Vaivirga iz iStock

5 korakov do ureditve vrtička na balkonu v loncih

  1. Izbira pravih rastlin: Pri izbiri rastlin za balkonski vrtiček bodite pozorni na to, kakšne so njihove zahteve glede osvetljenosti, temperature in zalivanja. Izberite rastline, ki so primerne za vaše podnebje in razmere na balkonu. Na primer, za sončne balkone lahko izberete zelišča, kot so bazilika, rožmarin in timijan, medtem ko so za senčne balkone primerne rastline, kot so papirnate vijolice, filodendroni in praproti.
  2. Pravilna uporaba lončkov: Uporabite različno velike lončke, da ustvarite vizualno zanimivost in omogočite dobro drenažo. Uporabite tudi lončke z luknjami na dnu, da se prepreči zastajanje vode in gniloba korenin.
  3. Uporaba kakovostne zemlje: Uporabite kakovostno vrtno zemljo, ki je primerna za lončnice. Zemlja naj bo dobro odcedna in hranljiva, da omogoča zdravo rast rastlin.
  4. Redno zalivanje: Redno zalivanje je ključno za uspešen balkonski vrtiček. Pazite, da rastline ne izsušijo ali ne dobijo preveč vode. S prstom preverite, ali je zemlja dovolj vlažna, in zalivajte glede na potrebe rastlin.
  5. Dodajte dekorativne elemente: Poleg rastlin lahko dodate tudi dekorativne elemente, kot so lončnice, svetilke, vrtno pohištvo ali dekorativni okraski, da ustvarite prijetno in sproščujoče okolje na balkonu.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekStrah pred tehnologijo je odveč. Gre za nov način povezovanja
Naslednji članekKako živeti polno življenje kljub inkontinenci

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.