Varstveni dodatek: kaj je, kako ga uveljavljate, koliko znaša in ali bremeni dediče?

starejši, varčevanje, finance, varstveni dodatek
Foto: Helin Loik-Tomson iz iStock

Kaj je varstveni dodatek?

Varstveni dodatek je namenjen je zagotavljanju sredstev za kritje življenjskih stroškov, ki nastanejo v daljšem obdobju. Z varstvenim dodatkom lahko krijete življenjske stroške, kot so vzdrževanje stanovanja ali nadomeščanje trajnih potrošnih dobrin (pohištvo, bela tehnika ipd.), ni pa namenjen zagotavljanju minimalnih življenjskih potreb.

Namenjen je vsem, ki si materialne socialne varnosti ne morete zagotoviti zaradi okoliščin, na katere nimate vpliva.

Od 1. 4. 2024 znaša cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo 712,77 evra. Maksimalna višina varstvenega dodatka za samsko osebo, ki živi sama, je 227,89 evra

Kako do varstvenega dodatka?

Na Center za socialno delo je treba oddati Vlogo za varstveni dodatek. Oseba lahko hkrati uveljavlja tudi pravico do denarne socialne pomoči. V kolikor želite uveljavljati tudi ostale pravice iz javnih sredstev (subvencija najemnine, otroški dodatek, subvencija vrtca, državna štipendija), je potrebno oddati na CSD Enotno vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.

Kdo lahko prejme varstveni dodatek?

Varstveni dodatek lahko pridobite, če bivate v Republiki Sloveniji (RS) in ste:

  • državljan RS s prijavljenim stalnim prebivališčem v RS,
  • tujec z dovoljenjem za stalno prebivanje in stalnim prebivališčem v RS ali
  • oseba, ki lahko uveljavlja varstveni dodatek na podlagi mednarodnih aktov, ki obvezujejo RS,

hkrati pa:

  • ste trajno nezaposljivi, trajno nezmožni za delo, starejši od 63 (ženske) ali 65 let (moški) in niste delovno aktivni oziroma zaposleni,
  • ste upravičeni do denarne socialne pomoči ali
  • vaš dohodek ali dohodek družine presega mejo za pridobitev denarne socialne pomoči, ne presega pa meje za varstveni dodatek.

Kot trajno nezmožna za delo se šteje oseba, ki:

  • ima status invalida I. kategorije
  • je invalidsko upokojena
  • ima status invalida po zakonu, ki ureja varstvo duševno in telesno prizadeti oseb ali
  • ima mnenje invalidske komisije Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje o trajni nezmožnosti za delo – invalidska komisija izda mnenje na zahtevo osebe, ki uveljavlja pravico do varstvenega dodatka in ki plača to mnenje invalidski komisiji.

Kot trajno nezaposljiva oseba se šteje oseba, ki

  • razpolaga z odločbo o nezaposljivosti Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije po predpisih o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov oziroma drugega ustreznega organa po predpisih, ki urejajo status invalidov.

So dediči dolžni vrniti varstveni dodatek?

Vračilo sredstev varstvenega dodatka se bo zahtevalo od vaših dedičev le, če boste upravičeni do varstvenega dodatka kljub temu, da imate v lasti nepremičnino v kateri dejansko prebivate ter ima prijavljeno stalno prebivališče, katere vrednost presega 120.000 evrov, za katero pa je mogoče sklepati, da si z njo preživetja začasno ne morete zagotoviti zaradi okoliščin, na katere ne morete vplivati. Vračilo prejete pomoči velja, ne glede na to, ali ima upravičenec vpisano zaznambo, ali ne. Omejitev dedovanja se izvede do višine vrednosti pomoči, torej v celoti brez zniževanj.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekJajca za zajtrk, v pecivu, za kosilo … kaj pa lupine? Uporabite jih na vrtu
Naslednji članekeSamonaročanje: naročite se na obisk na upravni enoti

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.