Torbice za … torboholičarke

Čevlji so bili narejeni za hojo in torbice za shranjevanje stvari. Preprosto, kajne? Ne, če si ženskega spola. Čevlji so bili narejeni za oboževanje in torbice za obsesijo. Male, velike, usnjene ali iz tekstila, pregrešno drage ali produkt hitre mode, svojo lastnico najdejo vse.

Obsesijo s torbicami je povsem preprosto zagovarjati, saj so torbice vendar pripomoček za spravljanje denarnice, ključev, telefončka, ličil, včasih svoj prostor v njih najdejo tudi zložljivi dežniki, plastenke vode in kakšna revija ali knjiga. Ne, prenašanje torbice (ali bolje rečeno torbe) zna biti prav tako naporno kot hoja v visokih petkah. Torbic ne gre podcenjevati.

Tudi moški pravzaprav niso imuni nanje, čeprav ženske še vedno raje vidijo, da močnejši spol polni žepe, ne malih Lacoste ali Louis Vuitton torbic za okoli pasu ali prek rame. Po drugi strani pa seveda sploh ni zabavno, ko se nam naši spremljevalci posmehujejo zaradi posebnega odnosa, ki ga imamo z našo torbico, hkrati pa nam z veseljem v varstvo (in prenašanje) podtaknejo šop ključev, denarnico in še kakšno “malenkost”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5jFZtcaJkz8[/youtube]Nekatere torbice je moč prepoznati že na prvi pogled – vuittonka z značilnim emblemom je verjetno najbolj zaželena in hkrati precenjena pregrešno draga torbica. Seveda lahko posežete po cenejši kopiji, vendar ali vas bo cenena verzija nečesa, česar si navadni smrtniki tako ali tako ne moremo privoščiti, res zadovoljila? Vprašajte moškega, koliko zadovoljstva bi mu prinesel Golf z napisom Porsche.

Med torbicami, ki so statusni simbol, je izjemno prepoznavna tudi Hermesova Birkin torbica, ki je sinonim za prestiž. Poimenovana je po Jane Birkin, gre pa za “sestro” torbice Kelly, poimenovane po Grace Kelly. Cena? Tudi do 120 tisoč dolarjev, pa še mimo čakalne vrste se boste morale prebiti.

V vrsti je bilo nekoč potrebno čakati tudi za Fendijevo Baguette, ki jo je za svojo zaščitno torbico razglasila Carrie iz Seksa v mestu in takoj povzročila velik skok pri prodaji. Trenutno je med zvezdnicami bolj popularen Fendijev model Spy, ki ga med Hollywoodčankami prekašata le trenutno zelo vroča Pradina torbica Fairy in večni Valentino, ki je klasično torbico izdelal v kompletu z manjšo različico, s pomočjo katere lahko hčerke resnično oponašajo svoje matere.

Kolekcije ekskluzivnih torbic poznajo vse modne hiše od Guccija do Ralpha Laurena, poleg imena pa je pomemben tudi material, iz katerega je prestižni kos izdelan. Ne gre za modo, gre za prestiž. Yves Saint Laurentova torbica Muse je v različici iz navadnega usnja vredna približno 1.300 dolarjev, medtem ko je njena po obliki identična sestrica, a po sestavi bogatejša za belo krokodiljo kožo, na trgu vredna skoraj 20.000 dolarjev.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QnneUAfxpxU[/youtube]Denar lahko odpre marsikatera vrata na poti do torbice, a nekatere so tako ekskluzivne, da včasih tudi ta ne zadostuje. Le 24 žensk na tem planet se namreč lahko pohvali s torbico Louisa Vuittona Tribute Patchwork, vredno 42.000 dolarjev, medtem ko so Chanelovo torbico Diamond Forever, ki je okrašena s 334 diamanti in stane kar 261.000 dolarjev, izdelali le v 18 primerkih. Tudi prej omenjena klasična torbica Birkin se ponaša z omejeno luksuzno izdajo iz črnega usnja in diamantno zaponko, za njo pa bi morali odšeti 120.000 dolarjev.

Pa pri nas? V Sloveniji so zelo cenjene torbice Lerota, a sinonim za prestiž med temi modnimi dodatki je priimek Grošelj. S prepoznavnim obeskom G na torbici (bo)ste lastnice ene od najbolj zaželenih modnih znamk v naši deželici, pa čeprav so torbice Grošelj nemalokrat kičaste; včasih sta opaznost in znamka pač bolj pomembni kot stil.

Z več elegance in povsem drugim nivojem oblikovanja se odlikujejo pregrešno drage (za naše razmere) torbice Lare Bohinc, ki se jih ne branijo niti zvezdnice svetovnega kova, pa čeprav za njih sem pa tja umre tudi kakšen zaščiten piton. Prestižne torbice so pač narejene iz prestižnih materialov, ki so sinonim za usnje eksotičnih živali. Kravica Liska se pač ne more kosati z aligatorji in kuščarji.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OPCp_5Kzb1E[/youtube]Si predstavljate, da vas ob bližnjem srečanju s torbičarjem neprimerno bolj skrbi za torbico samo kot za njeno vsebino? Bi si sploh drznile v njej nositi kaj drugega od peres?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.