Tok: v imenu ljubezni do vode (Filmska srečanja ob kavi)

V sredo 24. marca 2010 se abonma za poznejša leta Filmska srečanja ob kavi v Kinodvoru nadaljuje s filmom …

Tok: v imenu ljubezni do vode

Flow: For Love of Water
ZDA, 2008, video, 93 minut

režija, scenarij Irena Salina
fotografija Pablo de Selva, Irena Salina
montaža Caitlin Dixon, Madeleine Gavin, Andrew Mondshein
glasba Christophe Julien
produkcija Steven Starr
nastopajo Vandana Shiva, Peter Gleick, Maude Barlow, Dr. Ashok Gadgil, Erik D. Olson, William E. Marks, Shri Rajendra Singh, Jim Schultz, Michel Camdessus, Tyrone Hayes, Gerard Mestrallet, Ronnie Kasrils, David Hemson, Jim M. Olson, Patrick McCully, Holly Wren Spaulding, Jean-Luc Touly, Sunita Narain
distribucija Demiurg
žanr angažirani dokumentarni film

tok_v_imenu_ljubezni_do_vode

Lučka Kajfež Bogataj, ki bo gostja pogovora, je o filmu zapisala:

Film Tok, v imenu ljubezni do vode sporoča mnogo neprijetnih resnic. Prva je, da je na Zemlji – modrozeleni oazi v črni vesoljski puščavi – količina vode omejena. Na planetu je natančno toliko vode, kot je je bilo v času dinozavrov, in danes si 6.7-milijardna populacija deli enako količino, kot je je imelo na voljo tristo milijonov ljudi v času rimskega imperija. Drugo sporočilo je, da bo kmalu glavni problem človeštva pomanjkanje vode.

Lučka Kajfež Bogataj
Lučka Kajfež Bogataj

Še več – svetu v naslednjih dvajsetih letih grozi vodni bankrot. Poraba vode je v zadnjem stoletju rasla dvakrat hitreje od rasti prebivalstva, saj se količina, ki jo oseba porabi, z večjo razvitostjo sveta povečuje. Ob večanju prebivalstva, večanju bogastva in rasti gospodarstev so svoje dodali še hitra urbanizacija, onesnaževanje pitne vode in pa spremembe podnebja. Vodni bankrot se pravzaprav že dogaja, saj pomanjkanje vode vsako leto povzroči osem milijonov mrtvih in vsak trenutek je polovica vseh bolniških postelj na svetu zasedena z bolniki, ki so zboleli zaradi različnih okužb z vodo. K temu dodajmo še 880 milijonov ljudi, ki nimajo dostopa do pitne vode, in pa dve in pol milijardi tistih, za katere so varne higienske razmere samo sanje. Film sporoča tudi, da je voda javno dobro in da je pod nobenim pogojem ne bi smeli privatizirati. To se žal dogaja in se utegne še stopnjevati, saj se bodo do leta 2030 z resno krizo pri dostopu do vode soočale kar štiri milijarde ljudi. A ta ocena Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj niti ne upošteva podnebnih sprememb, ki bodo večino kopnega potisnile v bolj sušne razmere.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EOaXu_PlsQ8[/youtube]

Glede vode ne smemo živeti prek svojih zmožnosti. A odgovor na krizo ni prilaščanje vode na račun drugih. Odgovor je najprej ozaveščanje prebivalstva, nato omejitev potrebe po vodi, zmanjševanje količine odvzete vode in povečanje učinkovitosti njene rabe. Na ta način bo vode morda dovolj za vse.

Dr. Lučka Kajfež Bogataj je redna profesorica za klimatologijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Predava klimatološke in agrometeorološke predmete na dodiplomskem in podiplomskem študiju na matični fakulteti, pa tudi na Fakulteti za matematiko in fiziko ter na študiju Varstvo okolja na Univerzi v Ljubljani. Je predstojnica Centra za agrometeorologijo.

Naslednji film z naslovom Pri stricu Idrizu bo na sporedu 14. aprila.

Več o abonmaju za poznejša leta Filmska srečanja ob kavi si preberite tukaj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.