Povišana telesna temperatura

Vzroki za povišano telesno temperaturo

Povišana telesna temperatura je simptom, ki kaže, da se organizem bojuje proti bolezni. Najpogostejši povzročitelji so:

  • bakterijske in virusne okužbe,
  • daljše izpostavljanje soncu (sončarica),
  • imunizacija,
  • piki insektov in
  • rakasta obolenja.

O njej govorimo, če merjena pod pazduho preseže 37°C. V ustih izmerimo za 0,2°C višjo, v danki pa za 0,8°C višjo vrednost.

Kdaj ukrepati

termometer-3Povišane telesne temperature ne znižujemo vedno. Pri bakterijskih in virusnih okužbah je celo zaželena, saj olajša imunski odziv in preprečuje širitev okužbe. V tem primeru je treba le piti dovolj tekočine in počivati, prostor, v katerem leži bolnik, pa naj se večkrat prezrači. Seveda nasvet ne velja za bolnike s previsoko temperaturo, ki poškoduje tudi telesne celice. Meja za ukrepanje je 39°C, lahko pa je tudi nižja, če vročina slabi bolnika in mu povzroča neugodne občutke. Zniževanje telesne temperature je življenjsko pomembno pri epileptičnih napadih, šoku, po operacijah in pri oslabelem srcu. Posebej ogroženi so otroci nagnjeni k vročinskim krčem.

Kdaj k zdravniku

Zdravnika boste morali obiskati, če temperatura ne upade v treh dneh, oziroma preseže 39°C. Obisk zdravnika zahteva tudi povišana telesna temperatura skupaj z drugi simptomi, kot so krči, kašelj, oteženo dihanje, močan glavobol ali bolečine v ušesih.
Prav tako morajo k zdravniku otroci do drugega leta starosti in nosečnice.

Kako znižati povišano telesno temperaturo

tableteNajpogosteje uporabljena antipiretična zdravila so paracetamol, acetilsalicilna kislina in naproksen.

  • Acetilsalicilna kislina zavira encima ciklooksigenaza 1 in 2. Nastane manj prostaglandinov, to pa ima za posledico antipiretično, analgetično, protivnetno in antikoagulantno delovanje. Ni uporabna pri otrocih, astmatikih in ljudeh, ki imajo težave z želodcem ali dvanajstnikom.
  • Paracetamol prav tako zavira sintezo prostaglandinov, le da deluje centralno. Znižuje povišano telesno temperaturo in lajša bolečine. Uporablja se lahko tudi pri otrocih in ljudeh z želodčnimi težavami. Dobimo ga v obliki svečk, sirupov, praškov in tablet.
  • Naproksen spada med nesteroidne antirevmatike. Deluje protivnetno, protibolečinsko in zoper vročino. Uporablja se tudi pri otrocih. Ni zdravilo za ljudi z želodčno ali dvanajstnično razjedo, nosečnice in doječe matere. Previdnost je potrebna tudi pri sočasnem zdravljenju z antikoagulanti in derivati sulfoniluree.

Poleg zdravil pomagajo tudi nefarmakološki ukrepi. Učinkoviti so hladni obkladki na čelu, zapestjih ali gležnjih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.