Konfeti, simbol lepih želja

Izraz sam pa ne označuje le bonbona – »confetti« v nekaterih jezikih pomenijo tudi pisane koščke papirja, ki jih ljudje mečejo v zrak pri praznovanjih različnih dogodkov. Tudi v slovarju slovenskega knjižnega jezika sta omenjena oba pomena besede »konfet«, ampak izraz se najpogosteje uporablja za poimenovanje bonbona.

Že stari Rimljani so podarjali konfete pri praznovanju rojstev in porok. Prvi zapisi, ki omenjajo konfete, segajo že v leto 447 pred Kristusom – gre za zapise o rimski družini Fabi -, o njih pa je pisal tudi Apicij, prijatelj cesarja Tiberija. Konfeti v rimskih časih seveda niso bili takšni kot jih poznamo danes, saj takrat še niso poznali sladkorja in so namesto njega uporabljali med, s katerim so oblivali suho sadje. Pa vendar se je tradicija konfetov na rimsko italijanskih tleh nadaljevala in v 15. stoletju je mesto Sulmona iz province L’Aquila v Italiji postalo središče proizvodnje konfetov.
krst

Konfete že od začetka podarjajo na praznovanjih, za zahvalo gostom in kot simbol lepih želja za tiste, ki jim je slavje namenjeno. Kot že rečeno, so jih najprej ponujali na poročnih slavjih in ob rojstvih otrok, danes pa je že precej običajno, da gostje dobijo v spomin mali konfetni aranžma tudi pri praznovanju krsta, prvega svetega obhajila, birme, mature, ob obletnici poroke in podobno.

Skozi zgodovino se je oblika konfetov spreminjala. Sčasoma so mandlje začela nadomeščati nova polnila – čokolada, kandirano sadje, pistacije in podobno -, pa tudi aranžiranje je postajalo vedno bolj domiselno.
poroka4
Izoblikovala se je tudi simbolika barv.
Tako je najbolj običajna barva konfetov za poroko bela, za srebrno ali zlato obletnico poroke srebrna ali zlata, in za diamantno obletnico zopet bela. Pri praznovanju krsta običajno uporabimo rožnate ali pa svetlo modre konfete, za birmo ali za uspešno opravljeno maturo pa pride v poštev rdeča barva.

Konfete lahko aranžiramo na različne načine – v škatlicah, svilenih mošnjičkih in posebnih trakovih, z dodatkom umetnega cvetja, figuric in svilenih trakov. Poročne aranžmaje barvno uskladimo z barvo in modnimi dodatki nevestine obleke, pri ostalih pa upoštevamo želje gostiteljev.
konfeti1

Izbira je velika, le paziti moramo, da je v vsakem aranžmaju liho število konfetov. Liha števila naj bi prinašala srečo – pet konfetov v kompletu naj bi tako na primer simboliziralo zdravje, bogastvo, srečo, dolgo življenje in plodnost.

Če imamo ustvarjalno žilico, lahko izdelamo domiselne aranžmaje sami in jim tako dodamo osebni pečat, lahko pa jih naročimo v specializiranih prodajalnah. Vsekakor je podarjanje konfetov lepa tradicija in ohranjanje spominov na srečni dogodek.

Sponzor prispevka je trgovina Onix.

trgovinaonix

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.