Pomurski kulinarični dan v Dosorju

»Samooskrba je za Slovenijo izjemnega strateškega pomena,« je zagotovo stavek, ki ga je v zadnjem času slišati skoraj na vsakem koraku.

Lokalno samooskrbo poskušajo v največji možni meri živeti tudi v  DOSOR-ju, Domu starejših občanov v Radencih. Velik del sadja in zelenjave, mlečnih, mlevskih, pekovskih proizvodov in mesnin,  izhaja prav iz njihovega lokalnega okolja. Zadnja štiri leta se aktivno povezujejo z okoliškimi, manjšimi pridelovalci in predelovalci. S predpogodbami za letni odkup  se dogovarjajo za količino in ceno, s partnerskim pogovorom pa tudi za senzorični del proizvodov, da so le ti lahko prilagojeni okusom stanovalcev doma (npr. vložena rdeča pesa, stročji fižol, kislo zelje, marmelade…). Jedilnike prilagajajo letnemu času. Partnerji  tako lažje načrtujejo količine in imajo zagotovljen odkup dogovorjenih količin, stanovalci  doma pa so deležni kakovostnih živil lokalnega izvora.

Da mislijo nadaljevati z aktivnostmi na tem področju, dokazujejo tudi s projektom, ki so ga pričeli izvajati  v letošnjem letu. »Pomurski kulinarični dan« je bil do sedaj izveden  dvakrat in sicer 28. februarja pod imenom »Den prekmurskih dobrout« ter 28. marca, poimenovan »Prlečki den«. Za Dosor-jeve  stanovalce, zaposlene ter zunanje odjemalce hrane, je ta dan  prav vse lokalno in tradicionalno obarvano, dan pa je namenjen tudi ohranjanju tradicionalnega kulinaričnega izročila regije.

Stanovalci so  nad projektom navdušeni. Veselijo se Pomurskih kulinaričnih dnevov, saj jim povečajo občutek domačnosti in prikličejo spomine. V ta namen so povedali:

  • Ga. GIZELA SRAKA: Pomurski kulinarični dan je odličen projekt, to je spodbudno za našo regijo, predvsem pa pomembno za nas stanovalce, saj nam kuhajo našo domačo hrano. Iz svoje sobe imam lep razgled in rada gledam ženske v sosednjih hišah, kako obdelujejo svoje vrtove in si tako pridelajo svojo hrano.
  • Ga. EMA MATIJEVIČ: Po poreklu in duši sem Prekmurka. Živela sem na Hrvaškem, v Nemčiji in pred prihodom v DOSOR na Goričkem. Taka sprememba je zelo dobrodošla, predvsem mi je pa všeč, da lahko prekmursko domačo hrano poskusijo tudi stanovalke in stanovalci, ki niso iz teh krajev.
  • Ga. in g. MAUČEC:  Odlično je bilo. Taka domača hrana naju spominja na dom in to je prijeten občutek.

“Iskreno verjamemo v koristnost projekta in dobronamerno dodajamo kamenček v mozaik misli, aktivnosti in dogodkov, ki nas vračajo v naš svet ob Muri, nas povezujejo in delajo bolj odporne v ne sigurnih časih. Naj štejejo tudi dejanja in podpora starejših!” zaključujejo v Dosorju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.