Martinova pojedina kot se šika

roast goose, food, czech cuisine, cabbage, duck, roast duck, hash browns, goose, pictures of food, roast goose, roast goose, roast goose, roast goose, roast goose, duck, duck, roast duck, roast duck, roast duck, goose, goose
Foto: Shy_Photographer iz Pixabay

Martinovo je eden verjetno najljubših jesenskih praznikov pri nas. Praznujemo ga 11. novembra, na dan, ko se po ljudskem izročilu mošt spremeni v vino – in ko se simbolično poslovimo od jeseni ter pozdravimo čas topline, druženja in dobrih domačih jedi. Praznik svetega Martina ima globoke korenine v slovenski tradiciji, zlasti v vinorodnih pokrajinah. Praznovanje pogosto spremljajo blagoslov vina, veselice in bogato obložene mize.

Osrednja zvezda martinove pojedine je polnjena gos ali raca, ki jo dopolnjujejo tipične priloge: rdeče zelje in mlinci. Dobre ukuharice vedno postrežejo še kaj sladkega. In mi smo tokrat dodali preprost recept za vedno odlična pečena jabolka z medom. Že stoletja velja, da prav takšna kombinacija ustvari popoln praznični obrok, ki je topel, bogat, poln okusov in vonjav, ki spominjajo na domačnost.

Pred časom smo že delili predlog jedilnika – recepte najdete TUKAJ, letos pa imamo pripravljene nove.

Recept za tradicionalno martinovo pojedino

1Polnjena gos ali raca

Sestavine:

  • 1 gos ali raca (pribl. 2–3 kg)
  • 2 jabolki
  • 2 žemlji ali kos starega kruha
  • 1 manjša čebula
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • vejica svežega majarona ali žlica suhega

Postopek:

  1. Pečico segrejete na 180 °C.
  2. Čebulo nasekljate in prepražite na malo maščobe.
  3. Žemlji namočite v mleku ali vodi, ožamete in združite s prepraženo čebulo, na koščke narezanim jabolkom, jajcem ter začimbami.
  4. Z mešanico napolnite gos/raco, vendar ne pretesno, saj se med peko še malenkost razširi.
  5. Meso dobro nasolite, popoprate, dodate še druge začimbe po želji in položite v pekač. Pečete približno 2–2,5 ure (gos tudi dlje). Vmes večkrat prelijete s sokom in po potrebi dodate malo juhe.

2Rdeče zelje

Sestavine:

  • 1 glava rdečega zelja
  • 1 kislo jabolko
  • 1 čebula
  • žlica sladkorja
  • 2 žlici kisa
  • sol, poper
  • žlica masti ali olja

Postopek:

  1. Čebulo popražite na masti ali olju.
  2. Dodate tanko narezano zelje, naribano jabolko in sladkor, ki ga rahlo karamelizirate
  3. Zalijete z žlico kisa, posolite in na nizki temperaturi dušite 45 minut.
    Po potrebi dolijete malo vode.

3Mlinci

Sestavine:

  • domači ali kupljeni mlinci
  • sok od pečenja gosi/race

Postopek:

  1. Mlince na kratko poparite z vročo vodo (1–2 minuti).
  2. Nato jih stresete v pekač in prelijete s pečenkinimi sokovi.
  3. Za 5–10 minut jih potisnete v pečico, da vpijejo aromo in postanejo rahlo zapečeni.

Odlični so tudi zabeljeni z ocvirki ali zaseko.

4Pečena jabolka z medom

Foto: Tim Douglas iz Pexels

Sestavine:

  • 4 jabolka
  • med
  • cimet (po okusu)
  • pest rozin in/ali mletih orehov

Postopek:

  1. Jabolkom odstranite peščišče in jih napolnite z mešanico medu, rozin in/ali orehov.
  2. razporedite jih na pekač in pecite 20-25 minut pri 180 °C.

Seveda lahko goste razveselite tudi s slastnim jabolčnim zavitkom, jabolčno pito ali katero drugo sladico – recimo s kostanjevo-čokoladnimi kockami. 👇

Trije preprosti recepti s kostanjem

Serviranje

Na krožnik najprej razporedite mlince, nanje položite nekaj sočnega mesa in dodate rdeče zelje. Jed zaključiš s pečenim jabolkom, ki bo popolna pika na i prazničnemu martinovemu krožniku.

Naj bo martinovo praznik druženja, dobrega vina in jedi, ki pogrejejo srce.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.