Gripa? Skuhajte domačo kokošjo juho!

chicken, soup, chicken soup, food, cuisine, lunch, meal, dinner, dish, meat, vegetable, healthy, menu, restaurant, fresh, kitchen, plate, cream, cooking, traditional, stew, carrot, potato, bowl, soup, soup, chicken soup, chicken soup, chicken soup, chicken soup, chicken soup
Foto: Anestiev iz Pixabay

Ko se začne obdobje prehladov in gripe, se marsikdo spontano vrne k preverjenim, domačim receptom. Med njimi ima kokošja juha posebno mesto. Ni le jed, temveč pravi mali obred skrbi zase. Topla skleda juhe nas ogreje, pomiri in hkrati telesu ponudi hranila, ki jih ob oslabljenem počutju najbolj potrebujemo.

Kokošja juha je lahka, a hranljiva. Pomaga pri hidraciji, kar je v času bolezni zelo pomembno, obenem pa njena toplota olajša dihanje in pomiri razdraženo grlo. Dolgotrajno kuhanje kokošjih kosti in mesa sprošča naravne snovi, ki podpirajo imunski sistem, sklepe in prebavo.

Zakaj je kokošja juha tako primerna v času gripe

V obdobju gripe in prehladov telo pogosto nima pravega apetita, potrebuje pa tekočino, toploto in lahko prebavljivo hrano. Kokošja juha ne obremeni želodca, hkrati pa telesu dovaja minerale in beljakovine. Para iz vroče juhe pomaga pri zamašenem nosu, topel obrok pa daje občutek varnosti in domačnosti, kar je ob bolezni še posebej dragoceno.

Recept za domačo kokošjo juho

Sestavine za približno 6 porcij:

  • 800 g kokošjega mesa (perutnice, hrbet, vrat, kosti)
  • 2 čebuli
  • 3 korenčki
  • 2 stebli zelene
  • 1 peteršiljeva korenina
  • 3 stroki česna
  • 1 lovorjev list
  • 6 vejic peteršilja
  • sol, poper

Postopek priprave

Kokošje meso položite v večji lonec in ga prelijte s hladno vodo. Lonec počasi segrevajte do vretja, nato ogenj zmanjšajte. Ko se na površini začne nabirati pena, jo previdno odstranite, da bo juha bistra in nežnega okusa.

V lonec dodajte olupljeno in grobo narezano čebulo, korenje, belušno zeleno, peteršiljevo korenino in stroke česna. Dodajte lovorjev list in pustite, da juha na rahlem ognju počasi vre vsaj uro in pol, še bolje dve uri. Dolgo kuhanje je ključno, saj se tako iz mesa in kosti sprostijo snovi, ki juhi dajo polnost in hranilno vrednost.

Proti koncu kuhanja juho solite in rahlo popoprajte. Pred serviranjem dodajte sesekljan svež peteršilj, ki juhi doda svežino in dodatne vitamine.

Majhen nasvet za čas bolezni

Če se ne počutite najbolje, juho lahko precedite in popijete samo bistro tekočino. Ta je še posebej primerna ob slabšem apetitu ali bolečem grlu. Ko se počutje izboljša, lahko meso in zelenjavo dodate nazaj in juho zaužijete kot lahek, a hranljiv obrok.

Kokošja juha je preprosta jed, a njena vrednost se skriva v toplini, ki jo prinese telesu in duši. V hladnih dneh, še posebej v sezoni gripe, je to ena najlepših oblik domače nege. Skleda dobre juhe pogosto pomeni prvi korak k boljšemu počutju.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.