
Noč čarovnic, ali Halloween, je iz leta v leto bolj priljubljena tudi pri nas. Otroci jo obožujejo zaradi kostumov, poslikav, lučk, sladkarij in, seveda, izrezovanja (najbolj strašnih) buč! Če želite biti letos najbolj kul babi ali dedi v soseski, si vzemite prosto popoldne in se skupaj z vnuki lotite strašnega ustvarjanja. Ob tem boste preživeli kakovosten čas, se nasmejali, preizkusili svojo ustvarjalnost in, seveda, naredili bučo, ki bo navdušila celo ulico.
-
Izberite pravo bučo
Za začetek izberite bučo, ki je velika, stabilna in ima gladko površino. Če ima preveč izboklin, bo rezanje težje. Bučo pred začetkom dobro obrišite in jo pustite, da se osuši.
-
Orodja, ki jih potrebujete
Varnost mora biti na prvem mestu. Pri izrezovanju buč se uporabljajo zelo ostri noži, žlice, modelčki in celo skalpel za podrobnosti, zato se s tem ni za hecati. Prve zareze naj vedno naredi odrasla oseba, otroci pa naj sodelujejo le pod nadzorom. Tudi če se zdi rezanje zabavno in preprosto, lahko že trenutek nepazljivosti povzroči ureznino. Zato si vzemite čas, delajte počasi in poskrbite, da bo ustvarjanje zabavno in predvsem varno.
Če boste ustvarjali z mlajšimi vnuki, jim lahko pomagate s plastičnimi modelčki ali z varnimi otroškimi nožki.
-
Najprej narišite motiv
Preden se lotite rezanja, naj otroci s flomastrom ali svinčnikom narišejo obraz. Strašni zobje, poševne oči, velik nasmeh – tukaj ni pravil! Lahko uporabite tudi šablone, ki jih najdete na spletu in jih prenesete na bučo.
-
Odstranite semena in meso buče
Odrežite vrh buče in s pomočjo žlice odstranite semena in notranjost. To je najbolj zabaven del, obenem pa tudi nekoliko packast!
Nasvet: semena lahko operete, posušite in jih popečete v pečici z malo soli.
Meso buče pa nikar ne zavrzite – shranite ga in pripravite nekaj okusnega (na koncu članka vas čakajo ideje).
-
Izrežite glavni motiv
Začnite z večjimi oblikami in šele nato dodajte podrobnosti. Če želite, da buča res izstopa, lahko kombinirate izrezovanje z vrezovanjem; torej le delno odstranite lupino, da svetloba skozi bučo pronica mehkeje.
-
Preizkusite svetlobo
Ko je vaš strašni obraz končan, vanj postavite svečko ali LED lučko in ugasnite luč. Tako boste takoj videli, ali želite še kaj popraviti. Svetloba ustvari tisti pravi čar Noči čarovnic!
-
Podaljšajte življenjsko dobo buče
Da buča ne zgnije prehitro, notranjost premažite z vazelinom ali mešanico vode in mila. Bučo postavite na hladno, a suho mesto. Če boste notri dodali še ščep cimeta, bo ob prižgani svečki prostor dišal po jeseni.
Kaj pa z mesom buče?
Ko je vaša buča pripravljena za razstavo, je čas, da izkoristite še njen užiten del! Tukaj je nekaj idej:
- Bučni pire: meso narežite na kocke, specite v pečici in spasirajte. Odličen je za juhe ali rižote
- Bučni muffini ali palačinke: dodajte pire v testo in posujte s cimetom
- Kremna juha: s kapljico olivnega olja in popečenimi semeni bo prava jesenska poslastica
Uživajte v skupnem ustvarjanju
Naj bo vaša Noč čarovnic čarobna, svetleča in polna smeha. Naj bo to priložnost, da z vnuki ustvarite spomine, ki bodo trajali dlje kot katerakoli buča.
In ko bodo mimoidoči občudovali vašo mojstrovino, boste vedeli, da ste res najbolj kul babi in dedi.



