Skrivna dirka – zgodba o Lanceu Armstrongu, dopingu in milijonskih zaslužkih v vrhunskem kolesarstvu

Preden so Lanceu Armstrongu vzeli vseh sedem zaporednih naslovov zmagovalca ene najtežjih športnih preizkušenj na svetu, je prepričljivo veljal za najboljšega kolesarja v vsej zgodovini, za pravega heroja in ikono tega športa. Ironija, Lance je bil sicer vedno zelo močan kolesar, toda legenda je postal šele, ko je dobil raka na testisih, ga premagal in nato čudežno začel serijsko osvajati najbolj želene lovorike na dirkah Tour de France.

No, in potem še večja ironija: Lance Armstrong je raka na testisih – tistega raka, ki mu je odprl vrata med nesmrtne – najverjetneje dobil po zaslugi nevarnih in zato prepovednih poživil, nato pa je zaradi dopinga slednjič tudi zgrmel s kolesarskega Olimpa.

Doping, kakor nam v knjigi Skrivna dirka razkriva še eden od padlih kolesarskih velikanov, Tylor Hamilton, je nenavadna stvar. Vrhunski kolesar od mladih nog trdo trenira, se odreka prijateljem, mladostnim norčijam, ljubezni, družini, študiju, čeprav globoko v sebi ve, da so njegove možnosti preboja med najboljše merjene v desetinkah odstotkov. In če se že prebije tik pod vrh, nenadoma ugotovi, da ima ta igra še neka skrivna pravila, za katera dotlej sploh ni vedel – med najboljšimi o zmagovalcu odločajo nekakšne pilule, ampule, injekcijske igle. Lastniki ekip te obravnavajo kot dirkalnega konja. Dokler zmaguješ, si naš in te pitajo z »vitamini«, da bi bil še boljši. Nato greš v klavnico. »Kaj bi pa vi naredili?« sprašuje Tyler Hamilton, ki fotografsko natančno opisuje, kaj so skupaj z Armstrongom počeli pred dirkami in tudi med posameznimi etapami največjih dirk, kakršna je Tour de France: v žepih vedno vrečke s pilulami, v domačem hladilniku ampule z eritropoetinom, pri zdravnikih, kakršen je bil nedavno obsojeni Španec Eufemiano Fuentes, pa v zamrzovalnikih transfuzijske vrečke z njihovo krvjo, ki so jim jo vračali pred najtežjimi etapami. »Šele takrat,« pravi Hamilton, »sem se zavedal, kje se skriva moja moč – v teh vrečkah moje zamrznjene krvi.«

Lance Armstrong in Tyler Hamilton

No, vrnimo se k Lanceu Armstrongu – ta tip, pravi Hamilton v Skrivni dirki, ta prav gotovo ni bil žrtev sistema. Kot poslovnež, solastnik, vsemogočni športni menadžer, je bil njegov sestavni del. Pravzaprav, Lance je bil sistem, in je od sotekmovalcev zahteval popolno poslušnost, vrhunske rezultate in molk. Zapoved molka, piše Hamilton, je nepisani zakon, katerega kršenje kolesarska bratovščina neusmiljeno kaznuje z izobčenjem.So ti fantje in dekleta žrtve sistema? Žrtve vsemogočnih sponzorjev z milijonskimi nagradami, farmacevtsko-prehrambene industrije z vsak dan bogatejšo ponudbo »prehranskih dodatkov za športnike«, pretirano ambicioznih lastnikov in direktorjev profesionalnih ekip, brezvestnih zdravnikov, skorumpiranih mednarodnih športnih funkcionarjev? Odgovor ni enoznačen. Če pomislimo na vrtoglave zaslužke športnih zvezdnikov, bi se tudi sami z veseljem žrtvovali. Kaj pa takrat, ko se sredi igrišča brez pravega razloga nenadoma zruši in umre mlad nogometaš?

Slovenska izdaja knjige Skrivna dirka je od izvirnika bogatejša za obširno sklepno poglavje, ki ga je Hamilton napisal šele pred dobrim mesecem, kot  odziv na razvpiti Armstrongov nastop v Oprah Showu. V njem napoveduje žalostno inventuro Armstrongove briljantne kolesarske kariere, ki je medtem tudi že zares v polnem teku: popolna prepoved sodelovanja tudi na najbolj zakotnih amaterskih tekmovanjih v kateremkoli športu, večmilijonske odškodninske tožbe nekdanjih sponzorjev, predvsem pa … padec v pozabo. Tudi Armstronga je doletelo tisto, kar v tem poslu doleti nesrečnike, ki jih protidopinške oblasti načrtno ali po naključju zalotijo pri prepovedanem početju. Karavana, v tem primeru pač kolesarska, pa gre dalje …

Posebna ponudba

Obiskovalci portala Zlata leta lahko knjigo Skrivna dirka naročijo s 15 popustom za 21,63 EUR. Naročila po telefonu 01 7291410, na zalozba@ciceron.si ali na www.ciceron.si.

Oglasno sporočilo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.