Popotovanje po prebavilih in pogoste bolezni

V današnjem času in ob hitrem tempu življenja uživamo hrano, ki nam je neprijazna, škropljena, tudi gensko spremenjena, iz daljnih dežel, za katero pravzaprav niti ne vemo, kako je pridelana. Ob tem se nam postavlja vprašanje, ali želimo uživati takšno hrano. Najbolje je, da odgovor poiščemo sami pri sebi. Morda ga odkrijete že tekom popotovanja po prebavnem traktu v naslednjih vrsticah. Nas je na to popotovanje popeljala dr. Aleksandra Žuber. Pot hrane po naših prebavilih nam je zelo nazorno predstavila in prikazala na dopasnem modelu človeškega telesa.

Prebavni trakt se začne z ustno votlino. Tako je pomembna stvar, ko zaužijemo hrano, pravzaprav to, da jo dobro prežvečimo. Hrana gre nato v požiralnik, približno 40 centimetrov dolgo cev, ki se krči in pomaga hrano spravljati v želodec. V spodnjem delu trebušne votline se požiralnik konča v želodcu. Ko je kisline v želodcu preveč, za kar je v največji meri kriva Helicobacter pylori, se lahko na želodčni sluznici naredi razjeda, pride lahko tudi do krvavitve. Bakterijo se v veliki večini dobi zaradi neumivanja rok. Med različnimi metodami odkrivanja je tudi gastroskopija. Zdravljenje poteka z zdravili in v okoli 90 odstotkih je tudi odpravljena. Najbolj alarmanten znak, da je prišlo do krvavitve, je črno blato pri odvajanju. Le-to v okoli 80 odstotkih nakazuje na rano na želodcu. Prav Helicobacter pylori je tudi krivec za povzročitev raka na želodcu.

Od želodca navzdol je dvanajstnik, ki je vez med želodcem in tankim črevesom. Trebušna slinavka, ki leži zadaj, vsebuje encime za nadaljnjo predelavo hrane. Vnetij trebušne slinavke je danes bistveno manj kot včasih, so pa vsekakor dobro zdravljena. Znaki za vnetje so lahko bolečina, ki se širi v levi rebrni lok, bledica, pordela lica, bruhanje, driska.

Iz dvanajstnika, kjer se iz hrane v kri posrkajo nujno potrebne snovi za življenje, se hrana pomika v tanko črevo. Suhi del hrane gre v debelo črevo, ki se začne s slepičem. Med najpogostejšimi boleznimi tankega črevesja so celiakija, intoleranca na laktozo in Chronova bolezen. Skupni znaki pri vseh treh boleznih so driska, hujšanje, spahovanje, napenjanje, bolečina v trebuhu, slabo počutje, lahko tudi bruhanje.

Snovi, ki se resorbirajo v črevesju, gredo naprej v jetra. Jetra so naša največja kemična tovarna, saj se vse snovi, ki jih pojemo, tu razstrupijo. Zelo pomemben organ za presnovo maščob je žolčnik. Možne težave, ki se pojavijo, so nastajanje žolčnih kamnov. Znaki so bolečina pod desnim rebrnim lokom, napetost v trebuhu, ki se širi v hrbet, oteklina pod prepono navzdol ter temen urin. Med obolenji jeter je najhujša oblika ciroza. Nastane lahko zaradi prekomernega uživanja alkohola, vnetnih obolenj, kot posledica pretiranega uživanja zdravil. Ciroza se navzven pokaže kot zatečenost, rumenkast videz, bolečina pod desnim rebrnim lokom, bledo (aholično) blato, temen urin. Vnetje jeter ali hepatitis povzročajo predvsem virusi, med dejavniki so lahko tudi pretirano uživanje alkohola, razna zdravila, kemične snovi in strupi, motnje v presnovi ali celo spremenjen lasten imunski odziv.

Pri koncu popotovanja po prebavni poti je tu še deblo črevo. Pogoste težave, ki se pojavljajo, so hemeroidi ali žilni vozlji. Ločimo zunanje in notranje hemeroide. Med simptomi so srbeč in neprijeten občutek okoli anusa, sveža krvavitev, bolečina v predelu zadnjika. Nastanejo ponavadi zaradi nosečnosti, staranja, kronične driske ali zaprtja, dolgega sedenja, nezdrave prehrane. V primeru omenjenih simptomov je potrebno obiskati zdravnika. Vzrok za krvavitev iz anusa je lahko tudi rak debelega črevesa ali danke, ki pa se danes uspešno zdravi, zlasti, če je dovolj zgodaj odkrit. Zato je zelo pomembno, da preventivni program Svit jemljemo resno in se nanj tudi odzovemo.

Ob koncu predavanja, ki mu je prisluhnilo veliko število vedoželjnih udeležencev in članic ter članov društva, je dr. Žubrova izpostavila pomen preventive v našem vsakdanu ter tudi apel: ”Umivajte si roke, ne pljuvajte po tleh, ker se s tem širijo bolezni umazanih rok in tuberkuloza. Vsak kvadratni meter zemlje izkoristite za samooskrbo – pridelavo neoporečne zelenjave in sadja.” Nedvomno nam apel pušča prostor za razmislek in seveda za dejanja, s katerimi bomo življenje naredili bogatejše in kvalitetnejše.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.