Kaj sploh pomeni beseda vegan?
Besedo ‘vegan’ je leta 1944 prvi uporabil Donald Watson iz Veganskega društva Velike Britanije ter ob tem zapisal: “Veganstvo je način življenja, ki teži k izključitvi (kolikor je mogoče in izvedljivo) vseh oblik krutosti in izkoriščanja živali za hrano, obleke in druge namene.”
Veganstvo torej po definiciji ni zgolj način prehranjevanja, ampak način življenja. Vegani se ne prehranjujejo z živalskimi proizvodi, obenem pa se tudi ne oblačijo v živalske kože in kožuhe, živali ne uporabljajo za zabavo ali v kakršnekoli druge namene. Veganstvo pomeni sočutje, zdravje in pozitiven pogled na svet.
Študije na veganih, ki so bile izvedene po vsem svetu in tudi pri nas, kažejo, da so vegani v povprečju občutno bolj zdravi kot ostalo prebivalstvo. Pogosteje imajo telesno težo, krvni pritisk, krvne maščobe in holesterol, ledvično funkcijo, kakor tudi splošno zdravstveno stanje v mejah normalnega.
Profesor dr. Claus Leitzmann
Mar mi ni potrebno jesti mesa, mlečnih izdelkov, jajca in medu, da bom zdrav?
Pravilno načrtovani veganski načini prehranjevanja so zdravi, prehransko ustrezni in lahko poskrbijo za zdravstvene koristi pri preprečevanju in zdravljenju določenih bolezni … primerni so za posameznike skozi vsa življenjska obdobja, tudi med nosečnostjo, dojenjem, v prvih letih življenja, otroštvu in adolescenci ter za športnike. – Ameriško prehransko združenje (ADA), knjiga 109, izdaja 7, strani 1266–1282 (julij 2009)
Ne samo, da živila živalskega izvora niso potrebna za optimalno zdravje, ampak vse več nutricionistov in strokovnjakov za zdravje celo priznava, da so živila živalskega izvora našemu zdravju škodljiva – medtem ko zdrava veganska prehrana pomaga zmanjševati tveganje za nastanek srčnih bolezni, raka, debelosti in diabetesa. Knjiga Kitajska študija, katere avtor je Colin T. Campbell, je zagotovo ena najcelovitejših študij o prehrani, kar jih je bilo kdajkoli opravljenih. Campbell poda močne dokaze o povezavi med uživanjem živil živalskega izvora in boleznimi, vključujoč rak, srčne bolezni, osteoporozo, diabetes itd.
Meso, mlečni izdelki in druga nezdrava hrana vodijo do slabšega zdravja v starosti
V več kot 16 let trajajoči študiji je bilo ugotovljeno, da ljudje s “standardno zahodno prehrano”. ki torej pojedo veliko rdečega in predelanega mesa, mlečnih izdelkov in ocvrte hrane, umirajo mlajši in pogosteje zbolevajo zaradi različnih kroničnih bolezni, kot so bolezni srca, kap, rak in razna duševna obolenja, v primerjavi z ljudmi, ki nimajo takih prehranjevalnih navad. Raziskovalci so analizirali podatke 5.350 udeležencev študije WhitehalI II v Londonu in ocenjevali vzorce prehranjevanja z uporabo t.i. “indeksa alternativne zdrave prehrane” (AHEI – “Alternative Healthy Eating Index”), da bi ocenili tveganje za bolezni. Ugotovili so, da so bili ljudje z višjo vrednostjo AHEI indeksa v starosti na splošno boljšega zdravja.
Vir: *Akbaraly T, Sabia S, Hagger-Johnson G, et al. Does overall diet in midlife predict future aging in phenotypes? A cohort study. Am J Med. 2013; 126: 411-419.
Mleko škoduje zdravju
Vse več raziskav kaže na škodljivost kravjega mleka. Večina ljudi je odrasla v prepričanju o zdravem mleku. Nedavne raziskave vse manj podpirajo tako mišljenje in celo opozarjajo, da mleko lahko ljudem škoduje. Danes sicer še marsikdo pomahuje z roko, češ da raziskave pretiravajo. Včasih so zdravniki pljunili na rano, ker je bilo sprejeto prepričanje, da slina pospešuje postopke celjenja. Danes bi to bilo nezaslišano. Po mnenju organizacije ‘No to milk’ se bo podobno zgodilo z odnosom do mleka. Vsesplošno sprejeto prepričanje, da je mleko odličen vir kalcija, so postavile na glavo raziskave, ki ugotavljajo prav obratno. Obstajajo povezave med količino mleka, ki jo prebivalci določene države zaužijejo na leto, in številom obolenj kosti, ki jih taista država beleži na letni ravni. Države z najmanjšim vnosom mleka imajo tudi najmanjše število obolelih ljudi za osteoporozo – med njimi je tudi Kitajska.
Mleko jemlje kalcij iz kosti
Mleko znižuje raven pH. To je stanje, ki ga telo mora popraviti. Odličen nevtralizator kislosti je kalcij, ki ga telo črpa iz kosti. Kalcij, ki ga potrebujemo za čvrste kosti, v resnici porabljamo za nevtraliziranje znižane pH vrednosti, ki jo povzroča uživanje mleka.
Druga plat industrializacije
Del industrializacije prehrambene industrije se kaže tudi na kakovosti mleka. V mleku so našli rastne hormone in antibiotike, ker z njimi na farmah hranijo krave mlekarice. Rastni hormon rBGH se v želji po večjemu zaslužku dodaja k prehrani krav mlekaric zato, ker povečuje količino proizvedenega mleka. Prav ta hormon v človeškem telesu povzroča povečanje nivoja hormona IG-1. Tako stanje krvne slike znanstveniki povezujejo z rastjo rakavih celic.
Kakšne so alternative?
Namesto kravjega mleka je bolje uživati rastlinske alternative. Raziskava, ki je ugotavljala povezavo med uživanjem kravjega mleka in osteoporozo, je ugotovila, da so rastlinski viri kalcija veliko boljši za človeka. Telo namreč kalcij veliko lažje absorbira iz rastlinske hrane. Poleg zelene in listnate zelenjave lahko ljubitelji mleka in mlečnih izdelkov kupijo tudi rastlinsko mleko. Na slovenskih policah je na voljo lešnikovo, kokosovo, mandljevo, sojino, riževo, ovseno in kamutovo mleko. Obstaja tudi riževa in sojina smetana za kuhanje, najdemo pa tudi sojine jogurte. V Sloveniji imamo tudi odlično ponudbo alternativnih sirov – poleg vseh vrst tofuja lahko kupimo tudi sir, ki se stopi na pici ali lazanji.
Kako začeti s pozitivnimi spremembami?
Če ste se odločili, da spremenite svoj način življenja in postanete vegan, je spletna stran Slovenskega veganskega društva: http://vegan.si pravi naslov za iskanje potrebnih informacij. Tu boste našli vse, kar vas zanima: nasvete za zdravo življenje, okusne recepte, informacije o nakupovanju, informacije, zakaj sploh postati vegan, ki so povezane z živalmi, ljudmi in z življenjem celotnega planeta.
Predlagamo vam, da se prijavite na 30-dnevni enostaven veganski izziv, ki se bo kmalu ponovno začel. Že sedaj pa lahko na spletni strani izziva najdete ogromno gradiva na temo veganstva, na primer:
- osnovne napotke za načrtovanje veganskih obrokov;
- vse, kar morate vedeti o prehrani;
- razloge za prehod na veganstvo;
- spisek 10 norih stvari, ki jih sliši vsak vegan;
- seznam dodatkov v hrani, ki se jim izogibajte.
Poglejte si intervju z 98-letnim veganom, ki je poklic kirurga opravljal kar do svojega 95. leta:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FX58PyQwrcI[/youtube]
V kolikor še vedno pogrešate kakšne informacije oz. potrebujete dodatno pomoč, nam lahko pišete na: info@vegan.si