Izpuščanje plinov do desetkrat dnevno je normalen pojav. Izhajajoči plini so sestavljeni iz ogljikovega dioksida, vodika, dušika in žveplenih spojin, ki so odgovorne za njihov neprijeten vonj in zaznavo. Nekaj teh snovi nastane z nevtralizacijo želodčne kisline pri prebavi hrane, kakšen liter plinov pa dnevno ustvarijo črevesne bakterije pri razgradnji sladkorjev, škroba in balastnih snovi.
Del plinov organizem ponovno vsrka in jih izloči preko pljuč, preostanek pa si poišče izhod skozi črevesje.
Napihnjenost pa nastane še dodatno zaradi številnih razlogov:
• Eden pogostih in nepotrebnih je vsekakor goltanje in govorjenje med prehranjevanjem in pitjem.
• Ljudje, ki spremenijo način prehranjevanja z vnosom več balastnih snovi, imajo praviloma vsaj na začetku zaradi spremembe prehrane določene težave.
• Nemalokrat je vzrok tej nadlogi pomanjkanje določenih prebavnih encimov, kar je lahko posledica obolenj žolča in trebušne slinavke. Nekaterim ljudem primanjkuje encim laktaza, ki omogoča presnovo mleka in mlečnih jedi. Ti ljudje imajo težave z napihnjenostjo pri tovrstni hrani, razen pri jogurtu.
• Včasih so vzrok napihnjenosti tudi zdravila. Med njimi so pogosteje vzrok za prebavne motnje antibiotiki, eterična olja, odvajala, železovi preparati, acetilcistein …
Bodimo pozorni, če se pojavijo težave pri jemanju določenega zdravila in se o tem pogovorimo z zdravnikom ali farmacevtom.
Naštejmo nekatera živila, za katera je značilno, da povzročajo napihnjenost:
• sveži kruh,
• kumarice,
• vse vrste zelja,
• čebula in česen,
• žitarice,
• stročnice,
• nekatera pripravljena živila z večjo vsebnostjo zraka: stepena smetana, desertne kreme, sladoled…,
• pijače z dodatki, iz katerih nastaja ogljikov dioksid,
• pri posameznikih umetno sladilo sorbitol….
Nasveti:
• Pri kuhi pogosteje uporabljajmo kumino, komarček, janež ali ingver.
• Pazljivo prežvečimo hrano in posvetimo prehranjevanju več časa.
• Ob hrani ne uživajmo večjih količin tekočine.
• Izogibajmo se živilom, za katera vemo, da nam povzročajo težave.
• Zvečer ne uživajmo večjih količin surove hrane.
• Po večjih obrokih je priporočljiva lažja telesna aktivnost, n.pr. kratek sprehod.
Zdravila:
Ponavadi izpuščanje plinov ni moteno. Če pa se nabere veliko manjših zračnih mehurčkov, je njihovo premikanje oteženo. Od zdravil je trenutno pri nas na razpolago dimetikon. Te silicijeve spojine se ne resorbirajo, ampak omogočajo tvorbo večjih zračnih mehurčkov, ki najdejo lažje pot navzven. Pri močnejših krčih lahko uporabimo tudi enega izmed spazmolitikov, to so zdravila proti krčem. Od rastlinskih pripravkov pa so na razpolago karminativi, ki blago delujejo proti krčem in pospešijo prebavo.
Domača sredstva:
Pri akutni napihnjenosti je najboljša izbira toplota. Saj se še spomnite termoforjev, samo nekoliko iz mode so šli. Primerna je še masaža trebuha in gibanje v obliki hoje ali teka. Tudi kakšen čaj iz karminativnih drog (povsod v gospodinjstvu se bodo našli kumina, kamilica, mogoče še janež ali komarček…), omenjenih že pri zdravilih, bo olajšal težave.
Ne vem kako uporabljati ingver? Je v pahu dober? Se dodaja lahko vsem jedem?
Ne vem kako uporabljati ingver? Je v pahu dober? Se dodaja lahko vsem jedem?