1.) Ali je čokolada zdravju škodljiva?
Vsaka vrsta čokolade je nekakšna posebnica, ko pride do učinka na zdravje. Temna čokolada v zmernih količinah lahko zaradi vsebnosti flavonoidov pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Te polifenolne spojine prav tako pomagajo pri varovanju telesa pred škodljivci, poskrbijo pa tudi za izločanje človeku nevarnih snovi.
Mlečna čokolada, prav tako v zmernih količinah, ima zelo dober vpliv na delovanje možganov. Raziskave so pokazale, da mlečna čokolada krepi možganske funkcije celo bolje od temne čokolade. Uživanje tako mlečne kot tudi temne čokolade pa je povezano z boljšim odzivnim časom.
Kot zadnjo naj omenimo tudi belo čokolado, ki pa je nekoliko drugačna, saj ima eno veliko prednost pred ostalima vrstama čokolade – ne vsebuje kofeina! Vsebuje pa veliko kalcija, fosfatov in riboflavina, ki so ključni za pravilno delovanje telesa, saj sodelujejo v metabolnih procesih.
Tako ima vsaka vrsta čokolade svoj poseben vpliv na človekovo zdravje.
Preberite, zakaj je mlečna čokolada dobra za otroke in kako temna čokolada koristi našemu zdravju.
Čokoladni fondi (fr. Fondue) je značilna jed, pri kateri hrano pomakamo v pol-tekočo omako, ki smo jo dobili s taljenjem nad ognjem. Najbolj priljubljena fondija sta zagotovo sirov in čokoladni fondi. Čokoladni fondi je običajno pripravljen iz tekoče čokolade, za še boljši okus pa ji lahko dodamo poljubne dodatke, kot so na primer cimet, meta, vanilija in limona. V staljeno čokolado nato pomakamo različno sadje, biskvit, piškote, vaflje ali drugo pecivo.
Čokoladni fondi je odličen za manjša praznovanja, saj si ga lahko ustvarite čisto po svojih željah in izberete le vaše najljubše sadje.
3.) Katera je najboljša čokolada na svetu?
Žal je na to vprašanje skorajda nemogoče odgovoriti. Pri hrani ima čisto vsak posameznik svoj okus in pri čokoladi je popolnoma enako – vsak ima svojo najljubšo. Čeprav za kakovostno čokolado veljajo določeni parametri (vonj, sladkost, prelom, odstotek kakavove mase ipd.), je končna ocena še vedno zgolj subjektivna ocena vsakega posameznika.
Najboljše čokolade torej res ne moremo razglasiti, lahko pa vam predstavimo nekaj najdražjih čokolad na svetu.
4.) Ali je bela čokolada prava čokolada?
Bela čokolada je zagotovo prava posebnica med čokoladami. Zaradi svoje sestave je namreč ne bi smeli uvrščati med prave čokolade, saj je popolnoma brez nemastnih kakavovih delov. Po evropski zakonodaji, ki ji sledi tudi Slovenija, se lahko za čokolado smatra le hrana, ki vsebuje vsaj 2,5% suhih nemastnih kakavovih delov. Bela čokolada pa vsebuje le kakavovo maslo (ki ne spada med suhe kakavove dele), sladkor in mlečne delce, med katerimi prevladuje vanilja.
Po zakonodaji tako bele čokolade ne uvrščamo med prave čokolade.
5.) Obstaja čokolada, ki ne redi?
Obstaja. Gre za popolnoma novo čokolado na evropskem trgu, ki vsebuje stevio. Stevia je kot sestavina izvrsten pomočnik v procesu odpravljanja odvečne telesne teže, saj ne vsebuje kalorij, ima tendenco zmanjševanja zalog v maščobnih skladiščih in odpravlja željo po sladki ter mastni hrani. Stevia uravnava apetit pri ljudeh, ki imajo porušen odnos in povezavo med hipotalamusom in želodcem – z drugimi besedami, ob uživanju stevie ob obrokih hitreje dosežemo občutek sitosti in ustavimo pretirano željo po hrani.
* Balance čokolado s stevio lahko kupite na: www.mojacokolada.si.