Kako prepoznati najboljšo lubenico?

watermelon, summer, nature, juicy, fruit
Foto: Spudaitis iz Pixabay

Lubenica je simbol poletja. Ni le osvežilna, temveč tudi izjemno zdrava, saj vsebuje veliko vode, vitamine A, B6 in C ter dragocene antioksidante. A priznajmo, nihče nima rad blede, vodene lubenice, ki je po možnosti še brez okusa. Zato je pametno poznati nekaj trikov, s katerimi boste na tržnici ali v trgovini izbrali res sladko in zrelo lubenico.

Preverite barvo in sijaj lupine

Čeprav je barva lubenice pogosto prva stvar, ki jo opazimo, ni nujno, da je temno zelena najboljša. Ključno je, da je barva enakomerna in da lubenica nima belkastih, mat lis, ki kažejo na nezrelost. Površina mora biti rahlo voščena, a ne preveč sijoča, saj pretiran sijaj lahko namiguje, da je lubenica še nezrela.

Izberite lisasto

Eden najboljših znakov zrelosti je rumena ali oranžna lisa na strani lubenice, kjer je med rastjo počivala na tleh. Bolj kot je ta lisica temno rumena ali oranžna, večja je verjetnost, da je lubenica dosegla polno sladkost. Bledo bela ali svetlo rumena lisa pogosto pomeni, da je bila lubenica prezgodaj pobrana in morda še ni razvila vsega okusa.

Zvok lubenice

Lubenico primite v roke. Če je težka, pomeni, da je polna soka. To je točno to, kar iščemo! Nato po njej rahlo potrkajte in če je zvok votel in globok, ste zadeli terno. Če pa je zvok pridušen ali visok, je lubenica verjetno premalo ali preveč zrela.

Oblika

Popolna lubenica ima enakomerno, skoraj okroglo ali rahlo ovalno obliko. Če opazite izbokline ali udrtine, obstaja možnost, da je prišlo do nepravilnosti v rasti, kar lahko vpliva na okus in teksturo. Površina naj bo gladka, brez ureznin ali mehkih točk.

water melons, fruit, fresh, watermelons
Foto: naredi iz Pixabay

Preverite pecelj in morebitno mrežo

Če je pecelj še vedno pritrjen, mora biti le-ta suh in rahlo zvit. To je namreč znak, da je lubenica naravno dozorela na trti. Zeleni, sveži peclji lahko pomenijo, da je bila pobrana prezgodaj. Pri nekaterih sortah lubenic se na površini pojavijo svetle mrežaste črte. Te mrežice so pogosto znak, da je lubenica sladka, saj nastanejo zaradi prekomernega izločanja sladkorjev.

Velikost ni vedno merilo

Mnogi mislijo, da je največja lubenica najboljša. A pogosto so ravno srednje velike lubenice tiste s pravšnjo mero sladkosti in sočnosti. Lubenice velikanke so sicer impresivne, vendar so lahko vodene, ker vsebujejo več vode kot sladkorja. Tudi zelo majhne lubenice znajo presenetiti s svojo aromo.

Bodite pozorni na sorto

Na trgu boste našli različne vrste lubenic: od klasičnih z rdečim mesom, do tistih z rumenim ali oranžnim mesom. Rumene lubenice so pogosto nekoliko bolj medeno sladke, medtem ko imajo klasične rdeče izrazitejši, osvežilen okus. Zato poskusite različne sorte in si izberite sebi najljubšo. Velikokrat se držimo preverjenih izbir, a to ni vedno najboljše.

Svežina in shranjevanje

Ko lubenico enkrat ponosno pripeljete domov, jo, dokler je ne prerežete, hranite na sobni temperaturi. Po rezanju pa jo ovijte v folijo ali shranite v zaprto posodo v hladilniku in porabite (no, pojejte, hehe) v nekaj dneh. Tako bo ohranila sočnost in sladek okus. Nikar je ne puščajte predolgo odprte, saj hitro izgubi aromo.

Lubenica je več kot le osvežitev

Lubenica ni le poletna poslastica, ampak tudi vsestranska sestavina. Iz nje lahko pripravite odlične solate s feto in meto, osvežilne sokove, ledene kocke ali celo juhe. Je odlična izbira za hidracijo v vročih mesecih, saj vsebuje kar 92 % vode. Poleg tega vas bo prijetno nasitila brez občutka teže.

Z nekaj pozornosti pri izbiri boste doma uživali v lubenici, ki bo sladka, sočna in prava zvezda vsake poletne mize. Zato si zapomnite teh nekaj preprostih trikov: lisa, votel zvok, enakomerna oblika in teža ter ne preveč sijoča. Te karakteristike ima popolna lubenica. In bodimo odkriti, popolna lubenica je prav tista, ki vam nariše nasmeh na obraz že ob prvem grižljaju.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.