Morska klima in morje

Zrak se odlikuje z večjo vsebnostjo natrijevega klorida in joda, zlasti ob obali.

Koncentracija teh snovi upada z razdaljo od obale in je odvisna od vetra in velikosti valov. Močna burja zanese sol tudi dlje od morja. Vsebnost soli krepi sluznico dihalnih poti. Tudi aromatični aerosol borovih gozdov na morski obali; posebno še skupaj z morskim aerosolom, ugodno vpliva na dihalne poti. Zrak ob morju je čistejši in ne vsebuje visokih koncentracij alergenov.

zenska_se_kopaBivanje pri morju pri večini ljudi, tako zdravih kot bolnih, predrami željo po gibanju. Povečana telesna dejavnost pa spodbudi krvni obtok, dihalne organe in endokrini sestav. Že doživljanje narave lahko pri ljudeh izzove ugodje, tako da številne blagodejne učinke pripišemo psihosomatskim dejavnikom.

Morska klima je v prid srčnožilnim bolnikom. Tam se poleti izognejo kontinentalni vročini, ki obremenjuje krvni obtok, pozimi pa mrazu, na katerega se telo sicer odzove tako, da se skrčijo vnanje žile in poveča periferni odpor. Ni se bati, da bi zmerno sončenje povečalo krvni tlak. Ugoden učinek ima morska klima tudi pri okrevanju in rehabilitaciji bolnikov po prebolelem infarktu miokarda, tako pozimi kot poleti.

skokPrimorsko ozračje, še posebno na otokih, z ugodno temperaturo, vlago, nizko koncentracijo alergenov, bakterij in drugih nečistoč pomaga ljudem z bronhialnimi težavami.

Zaradi ugodnega učinka morske vode in sonca lahko pride do izboljšanja pri kožnih boleznih, denimo ekcemu, psoriazi in nevrodermitisu.

Ne samo zrak, tudi kopanje v morju je koristno za telo. Plavanje pospeši dihanje in delovanje srca ter poživi prekrvitev in presnovo. Kopanje v morski vodi je priporočljivo za ljudi, ki imajo težave s hrbtenico, sklepi in mišicami. V vodi je vsak gib lažje izvedljiv, to omogoči večje število ponovitev in s tem krepitev mišic.

dotikPri otrocih je najboljše, če preživijo pri morju 4-6 tednov. Zimsko obolevanje takšnih otrok je veliko manjše od običajnega. Idealno bi bilo, če bi v primorju lahko preživeli 4-6 tednov. Na splošno traja privajanje na primorje 4-12 dni, potem pa bi naj tam preživeli še 3-4 tedne.

Napačno je mišljenje, da so le poletni meseci primerni, da jih preživimo na morju. Izkušnje kažejo, da je pri srčnožilnih in pljučnih bolnikih ugodna tudi zimska klima. Razen pozitivnega učinka morske klime deluje krepilno že sam umik iz matične klime v neugodnem letnem času.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.