Klimakterij ali morda že menopavza?

Klimakterij ali perimenopavza je obdobje, ki traja nekaj let pred zadnjo menstruacijo v življenju ženske, do vsaj enega leta po menopavzi. Obdobje plodnosti se v času klimakterija izteče in nastopi novo obdobje, ki ga imenujemo menopavza.

Menopavza je trajno prenehanje menstruacije in prenehanje ciklične dejavnosti jajčnikov pri ženski.

Nastop menopavze določamo, ko ženska najmanj eno leto ni imela menstruacije. Naravna menopavza lahko nastopi že po 40. letu starosti ženske, v povprečju pa menopavza nastopi po 50. letu. O “prezgodnji” menopavzi govorimo takrat, kadar nastopi pred 40. letom, pred 45. letom pa govorimo o “zgodnji” menopavzi.

puloverV klimakteriju, ki traja tudi do nekaj let, jajčnika ustvarjata vedno manj ženskih hormonov. Vlogo izločanja spolnih hormonov prevzamejo druga tkiva in organi nadledvična žleza, maščobno tkivo in mišice. Uspešnost teh organov je odvisna predvsem od telesne in duševne kondicije ženske, samopodobe, prehrane … Že nekaj let pred zadnjo menstruacijo se lahko pri ženski pojavijo motnje menstruacijskega ciklusa. Menstruacijske krvavitve lahko postanejo šibkejše, močnejše, krajše ali pa se čas krvavitve celo podaljša. Plodnost v klimakteriju upada, vendar je še vedno možnost zanositve vsaj eno leto po menopavzi.

Poleg motenj v menstrualnem ciklusu se pri ženski lahko pojavljajo tudi drugi simptomi. Najbolj znani so oblivi vročine, nočno znojenje, vrtoglavica, nespečnost, glavobol, razbijanje srca, tiščanje pri srcu, motnje razpoloženja. Tudi kasneje v menopavzi se lahko pojavljajo različni simptomi, npr. suha koža, bolečine v kosteh in sklepih, suha nožnica in bolečina ob spolnem odnosu. Velika zdravstvena nevarnost za ženske v menopavzi pa je osteoporoza, kjer gre za zmanjšanje kostne gostote.

obrazZa odpravo oz. vsaj omilitev teh simptomov lahko ženska veliko pripomore tudi sama. Potrebno je dovolj spanja, pomembna je uravnotežena prehrana z omejitvijo uživanja prečiščenih ogljikovih hidratov; priporoča pa se uživanje živil, ki vsebujejo rastlinske estrogene, dovolj vitaminov in mineralov, redna telesna dejavnost …

Lahko si pomagamo tudi s pripravki iz lekarne. Brez recepta so v lekarni na voljo pripravki iz rastline grozdnata svetilka (npr. klimaktin tbl., remifemin …) ali s pripravki iz soje (menosoy, menal – fito soja, ekofitoestrogen …). Če so težave močneje izražene ali jih zeliščni pripravki ne omilijo, pa lahko zdravnik glede na stanje in tveganje uvede nadomestno hormonsko zdravljenje z estrogeni ali predpiše druga ustrezna zdravila.

Zato, ženske, kar pogumno: “pomlad druge polovice življenja” pripada samo Vam. In to naj bo čas za uresničitev načrtov in želja, ki so ostale neizpolnjene …

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.