Dieta – nekaj zelo pomembnih dejstev

Viški kilogramov mučijo Slovence, tako kot ves ostali razviti zahodni svet, zmeraj pogosteje. O težavah, tako zdravstvenih kot tudi psihičnih, ki se pri ljudeh s prekomerno telesno težo pojavljajo, smo pisali že pred kratkim. Danes se bomo osredotočili predvsem na nekaj enostavnih rešitev, ki nam bodo pomagali, da telesno maso počasi zmanjšujemo ali pa je vsaj (drastično) ne povečujemo.

O posameznih dietah (npr. visokobeljakovinska z malo ogljikovimi hidrati, razstrupljevalna dieta oziroma dieta presne hrane, makrobiotična dieta, »večerna dieta«, Montignacov pristop, dieta južne obale, Atkinsonova dieta) bomo torej pisali kdaj drugič, sedaj se bomo skoncentrirali na nekaj osnovnih pravil zdravega hujšanja, ali bolje rečeno, bolj zdravega življenja. Poglejmo nekaj pomembnejših točk.

1. Čeprav prva točka niti slučajno ne govori o prehranjevalnih navadah, jo bom zapisal, ker je izredno pomembna, na njo pa opozarjajo skorajda vsi strokovnjaki. Besede prve točke se lahko torej glasijo nekako takole: zavedajmo se, da je mogoče trajne in spodbudne rezultate pri hujšanju (tudi pri samem oblikovanju lepe postave) doseči le postopoma in počasi. Naj vas vodi razum in ne čustva, ko si postavljate cilje pri hujšanju.

2. Tudi druga točka je izredno pomembna, z njo pa se strinjajo dietologi, psihologi in tudi zdravniki, glasi pa se nekako takole: hujšanje, ki se ga boste lotili zato, da boste z njim zdravili svoje psihične težave, frustracije, je praviloma obsojeno na propad, predvsem pa ne daje dolgoročnih pozitivnih rezultatov, kar pa je naš osnovni cilj, saj se želimo viška kilogramov rešiti za zmeraj, ne pa da smo zmeraj v nekakšnih shujševalno-dietnih ciklusih.

3. Manj jej, manj žri. To je zahtevno, pa vendar skorajda železno pravilo. Zakaj se ga moramo držati? Poglejmo si nekatere primere, ki nas bodo, vsaj upam tako, nekoliko šokirali. Če si ne lažemo, bomo zlahka ugotovili, da večina med nami ni ravno ne-vem-kako zelo telesno aktivnih. Vse ostale dnevne aktivnosti (večinoma so povezane z našim osnovnim delom, službo) pa našemu telesu pravzaprav zelo leno in počasi kradejo odvečne kalorije: npr. ena ura dela za računalnikom – 90 kalorij, polurna hoja v zmernem tempu – 50 kalorij, pol ure zmerne vožnje s kolesom – nekaj čez 80 kalorij, 10 počepov pri pisalni mizi – 10 kalorij, pet minut brezskrbnega razgibavanja – 30 kalorij. Zdravnica Nada Porenta z veseljem razloži, da vsakokrat, ko se od srca nasmejemo, in ob tem razgibamo smejalne in dihalne mišice, pa tudi pospešimo presnovo, izgubimo 20 kalorij. Hkrati pa opozarja, da nas bo vsak »nedolžni« čokoladni bonbon obremenil celo s šestdesetimi (60!) novimi (in nepotrebnimi) kalorijami!?!

4. Neštetokrat preverjeno in dokazano: prehranjevanje naj se obvezno začne z zajtrkom, kajti zajtrk je kralj dnevnih obrokov. Seveda se priporoča, da se zjutraj jedo žitarice, mlečni izdelki, sadje, zelenjava in vlaknine. Treba se je zavedati, da se hrana in njene kalorije, če je zaužita do 14. ure zelo težko spremeni v maščobne blazinice, salo. Še zmeraj so naši idealni teži najbolj nevarni predvsem večerni prigrizki ali pa celo nočno (nekontrolirano) nažiranje. In še to, čeprav bi to pravilo zaradi svoje pomembnosti skorajda lahko zapisali že v samostojni točki: jejte večkrat na dan, manjše in tudi raznolike obroke. Ne čakajte na popoldansko kosilo ali večerjo ob kateri boste – zaradi tega, ker ste se »pogumno« zadrževali do takrat – spustili »nenasitnega konja z vajeti« in pojedli, požrli, zmazali vse do zadnje drobtine. In na koncu še polizali krožnik. To je velika napaka.

5. Jejmo vse. Najlažje boste do idealne teže prišli brez neke posebne diete (saj veste, kako težko je držati samodisciplino, se podrediti zahtevnim pravilom predpisane kuhinje), zato se ne zadržujte, ko vam nekaj zelo zadiši. Naročite ali skuhajte sami in brez slabe volje pojejte še ne-vem-kako bogato visokokalorično hrano. Pomembno je le, da ne pretiravate s količinami hrane. Jejte manjše obroke, privoščite si manj; saj se bo vaše telo npr. počutilo zadovoljno že ob eni »vrstici« slastne čokolade, nikakor celotnega zapeljivega čokoladnega užitka ne pojejte v trenutku, ohranite nekaj tudi za naslednji dan.

6. Telovadba (redno gibanje) je najbolj učinkovita metoda pri vzdrževanju ustrezne, zdrave teže. Tudi če ne boste tako zavzeto telesno aktivni, da bi ob tem odvečne kalorije več kot uspešno kurili kot za stavo, telovadite vztrajno in zavzeto. Počutili se boste mnogo boljše, lažje se boste spoprijemali s stresom, z drugimi psihofizičnimi obremenitvami, kar pa je že dokaj dobra osnova za učinkovito zdravo življenje, zdravo prehranjevanje in pa tudi uspešno (morebiti potrebno) hujšanje.

In za konec mogoče najpomembnejša misel, ki sem jo nekoč in nekje že videl zapisano: debelost je bolezen, ki je ne moremo ozdraviti z enkratnim hujšanjem, spremeniti je treba način življenja. In to za vse življenje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.