Najhujše letalske nesreče vseh časov

Izginotje letala, vrste airbus A330-200, družbe Air France z 228 ljudmi na krovu, ki je na poti iz Ria de Janeira v Pariz 1. junija 2009 izginilo z radarskih zaslonov, zagotovo šteje med eno najbolj tragičnih letalskih nesreč. Ker vzrok nesreče še ni znan, vprašanje, če bodo sploh kdaj našli črno skrinjico, ki leži v izrednih morskih globinah Atlantika, bomo raje napisali nekaj stavkov več o največjih letalskih nesrečah, kjer so vzroki nesreče več ali manj znani …

911Število smrtnih žrtev: 3.000
New York , 11. september 2001

Se še spomnite kaj se je zgodilo? Naj vam samo malo osvežim spomin. Nekaj minut pred osmo uro tistega dne teroristični skrajneži ugrabijo štiri ameriška letala ter prevzamejo popolni nadzor nad njimi. V približno eni uri, ob devetih zjutraj, na črni torek, se prvo letalo zaleti v severni stolp svetovnega trgovskega centra v New Yorku. Nekaj minut zatem pa se v »brata dvojčka« zaleti še drugo letalo. Za piko na i pa se v svetovno znano zgradbo zaleti še tretje letalo – tokrat v Pentagon. Kaj kmalu se sesede tako prvi kot tudi drugi stolp WTC-ja, Pentagon pa je še vedno v plamenih. Na »srečo« četrto letalo strmoglavi jugovzhodno od Pittsburgha ter se tako ne poveča število smrtnih žrtev. Kljub temu, da so bile to skupno štiri letalske nesreče se je uredništvo odločilo, da jih uvrstimo kot eno samo. Prav tako naj omenimo še to, da ne gre za eno navadnih letalskih nesreč, vendar ima prav poseben status, zaradi največjega števila žrtev pa smo teroristični napad na črni torek uvrstili med največjo in najhujšo letalsko nesrečo vseh časov.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wNNTcHq5Tzk&feature=related[/youtube]

Število smrtnih žrtev: 583
Tenerife, 27. marec 1977

Kljub gosti megli in ne ravno lepemu vremenu, so bila tisti dan na letališču omogočena vsa vzletanja in pristajanja. To pa prav tako ne bi smela biti nobena težava tudi za letali PanAm ter KLM Boeing, vendar se je zanju dan končal nesrečno. KLM Boeing 747 se je ravno pripravljal na vzlet, ko žal zaradi nesporazumov s kontrolorjem letov ter izredno goste megle ni videl letala pred sabo, ki pa je takrat še vedno bil na letališču. KLM je trčil v PanAmov zadek, oba letala pa sta kaj kmalu bruhnila v plamene.

Število smrtnih žrtev: 520
Osutaka, leto 1985

planecrash2Kar 12 ur so potrebovali Japonci, da so sploh prišli do razbitin največje letalske nesreče, v kateri je sodelovalo le eno letalo. Leta 1985 je japonsko letalo Boeing 747SR le 12 minut po vzletu eksplodiralo ter se kaj kmalu zaletelo v goro Osutaka, severozahodno od Tokija. V tej nesreči so preživeli le štirje potniki, kar 520 pa jih je izgubilo življenje. Kot je še povedal letalski preiskovalec po nesreči, naj bi se eksplozija zgodila v prostoru za prtljago, vrata številka pet pa naj bi bila odprta. Mnogi so mnenja, da se je takrat zgodil prvi letalski teroristični napad.

Število smrtnih žrtev: 229
JV od Halifaxa, 2. september 1998

2. septembra leta 1998 je 229 potnikov je iz New Yorka mirno letelo v Ženevo, vse dokler ni letalo preletelo Atlantskega oceana. Posadka je v pilotski kabini opazila dim, kmalu zatem pa je pilot zaprosil za zasilni pristanek pri Halifaxu – vendar je bilo žal že prepozno. Letalo je izginilo iz radarja ter treščilo v Atlantski ocean nekaj kilometrov jugovzhodno od Halifaxa. Kasneje so ugotovili, da je bil vzrok za nesrečo požar v pilotski kabini, do katerega je prišlo zaradi do sedaj še vedno neznanega vzroka. Nesreče ni preživel nihče v letalu.

Število smrtnih žrtev: 180
San Pietro, Korzika, 1. december 1981
Gre za najbolj črn dan v slovenskem letalstvu, ko je letalo DC-9 med pristajanjem na letališče Campo Dell´Oro pri Ajacciu, z levim krilom zadelo ob goro San Pietro ter nato strmoglavilo. V tej strašni nesreči je življenje izgubilo vseh 173 potnikov, med katerimi je bilo veliko slovenskih turistov ter 7 članov posadke. Do danes to velja za največjo letalsko nesrečo v zgodovini slovenskega naroda.

Število smrtnih žrtev: 217
Atlantski ocean, 31. oktober 1999

plane-crash-5Kot zanimivost pa naj omenim še eno nenavadnejših letalskih nesreč. Sama nesreča niti ni tako zanimiva, kot je nenavaden vzrok. Leta 1999, 31. oktobra, je le 40 minut po tem, ko je Boeing 767, ki je imel letalsko linijo New York-Kairo, vzletel iz letališča JFK ter se kmalu brez kakršnega koli vzroka začel strmo spuščati in skoraj navpično z nosom priletel v Atlantski ocean. Seveda so se takoj pojavile prve špekulacije, ki pa so sila zanimive. Ko naj bi pilot zapustil pilotsko kabino ter kopilot prevzel krmilo, je le ta letalo strmo usmeril proti oceanu. Vzrok tega naj bi bil hud udarec v kopilotovo glavo, ali pa »le« neuspešen poizkus nasilne ugrabitve letala. Karkoli že se je zgodilo, žalosten rezultat te nesreče ostaja: vseh 217 ljudi na letalu je izgubilo življenje.

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.