Kako doseči častitljivo starost?

Ena najpomembnejših stvari pri doseganju visoke starosti ter ne toliko le živeti dolgo, temveč tudi živeti dobro in zdravo, je vsekakor uravnavanje količine hrane, ki je bogat vir energije. Važno je, da se zavedamo, da posameznik naj ne bi užival prekomerne količino hrane ene vrste, temveč naj bi se prehranjeval čim bolj pestro, raznovrstno, različne posamezne vrste živil v različnih razmerjih.

Mnogi pravijo, da so ravno maščobe glavni vzrok debelosti. Vendar temu mnogokrat ni tako. Za razliko od transmaščob, ki nastanejo pri jedeh pri pečenju ter veljajo za nezdrave maščobe, nenasičene maščobe, ki so značilne predvsem za olivno olje, ne škodujejo, ter samemu organizmu celo koristijo. Seveda pa vzrok za debelost ne more biti samo v maščobah. Za zdravo telesno težo moramo zaužiti veliko stročnic in polnovrednih žitaric, kot so testenine in kruh, za razliko od sadja, s katerim ne smemo pretiravati. Prav tako ne smemo pozabiti tudi na zelenjavo ter hrano s kakovostnimi beljakovinami, kot so ribe, pusto meso in mlečni izdelki. Poleg tega je za preprečevanje debelosti pomembna tudi telesna aktivnost, uživanje pestre in kakovostne hrane ter prav tako tudi način prehranjevanja.

Tudi s pravilno prehrano pa seveda ne moremo ustaviti kolesa časa. Seveda to ne pomeni tega, da si življenja ne moremo podaljšati, ali ga vsaj živeti bolj zdravo. Zato se je vsekakor treba spoznati z antioksidanti. Gre za majhne spojine v vsaki celici našega telesa, ki odločajo tako o boleznih ter tudi o tem, kako hitro se bomo postarali. Antioksidanti v telesu med seboj delujejo povezano. Tako imata vitamina C in E dopolnjujočo vlogo pri zaščiti celice, pri tem pa vitamin C tudi regenerira vitamin E.

Glavni vir dovajanja antioksidantov telesu je vsekakor hrana. Seveda poznamo tudi prehranska dopolnila v obliki tablet ali kapsul, kljub temu so živila, kot so paradižnik, paprika, brokoli, soja, oreški, jagodičje in podobno, še vedno najlažji in najbolj zdrav način sprejemanja antioksidantov v telo. Pa pojdimo naprej. Zanima nas, katera hrana naj bi bila najboljša in najbolj zdrava za nas.

Za mehko kožo strokovnjaki priporočajo, ne boste verjeli, borovnice. Prav borovnice delujejo kot zelo dobri antioksidanti, ki nas varujejo pred celičnimi poškodbami. Le te pa vodijo v pospešeno staranje, ki pospešuje gubanje kože in povečuje dovzetnost za bolezni. Prav zeleni ohrovt pa naj bi bistril oči. Ohrovt poleg vseh drugih zdravilnih sestavin vsebuje tudi lutein, ki naj bi varoval celice ter preprečeval nastanek sive mrene ter preprečeval pešanje vida. Kljub temu, da ima lutein tudi druga listnata zelenjava, menimo da je zaradi drugih sestavin najboljši za oči ravno zeleni ohrovt.

Izredno zanimiv učinek naj bi imel tudi blagodejni baldrijan. Mnogo raziskav potrjuje, da naj bi uživanje baldrijana skrajšalo čas, ki ga človek potrebuje, da zaspi. Prav tako naj bi baldrijan zagotavljal tudi daljši in kakovostnejši spanec, brez kakršnih koli zbujanj sredi noči. Seveda pa so raziskovalci odkrivali tudi drugo hrano, ki bi lahko imelo kakšne posebne učinke. Ugotovili so, da naj bi za zdravo kožo uporabljali avokado, za lep trebuh se prehranjevali s figami, za zdravo polt pa naj bi uživali čim več špinače, ki vsebuje izredno veliko železa.

In na koncu vas verjetno zanima tudi naše zadnje vprašanje, ki se glasi: »Katero živilo je najboljše za preprečevanje staranja?« Kljub temu, da hrane, ki bi staranje ustavila ni, velja prav sladki krompir za živilo z veliko antioksidanti, ki pa vplivajo tudi na to, kako hitro se bomo postarali. Sladki krompir je prav tako izredno bogat s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, vitaminom C in B6, prav tako vsebuje tudi železo in kalcij. Betakaroten v njem mu daje barvo, njegovi antioksidanti pa so ključnega pomena za zdravo rasti in razvoj celic, vid in imunski sistem. Naj omenim le še to, da je prav tako primeren za diabetike, saj pomaga uravnavati krvni sladkor.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.