Poročilo o delavnici “Predelava volne – zeleno delovno mesto kot del trajnostnega razvoja”

V uvodnem delu je Bernarda Prodnik, članica projektne skupine Mladi veter, predstavila konkretne podatke izdelanega kariernega – poslovnega načrta za postavitev obrata za predelavo volne. Predstavila je izsledke tržne analize predelave slovenske volne ter možno bodoče poslovanje takega obrata s kombinacijo povezanih dejavnosti. Na podlagi izdelanih izračunov in ob predvidenem obsegu storitev ter  začetnih finančnih vlaganj z odobreno subvencijo, je mogoče zagotoviti 2 delovni mesti. Izračuni kažejo, da je  v vseh letih bodočega poslovanja mogoče zagotoviti pozitiven finančni izid, podjetnik pa bi bil sposoben poravnati svoje obveznosti.

mladi-veter-predelava-volne-20150530-02V nadaljevanju je  Ksenija Pahovnik predstavila diplomsko delo z naslovom Tradicija polstenja na Solčavskem kot del trajnostnega razvoja. Osredotočila se je predvsem na tri vidike doprinosa k trajnostnemu razvoju in sicer:

  • volna ni več odpadek, pokrit je vidik varstva okolja;
  • surovina na kraju nastanka dobi dodano vrednost in se s tem povečuje tudi dohodek, ekonomski vidik
  • v ta proces so vpete različne generacije, ki se družijo,  prihodek od prodanih izdelkov pa prispeva tudi k izboljšanju njihovega ekonomskega položaja,  poleg ekonomskega  je izpolnjen tudi socialni vidik

Predlaga ustanovitev izobraževalnega središča, ki bi omogočal zaposlitev mladih, možnost oskrbe z izdelki in polizdelki ter prostore za predstavitve in izobraževanja. Izobraževalno središče bi bilo organizirano v smislu socialnega podjetja, namenjenega prepletu različnih sklopov dejavnosti, povezanih z rejo jezersko solčavske ovce in predelavo njenih surovin.

Več o projektu Mladi veter >

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.