Pegazova prijateljevanja

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini smo v mesecu juniju odprli vrata projektu “Pegazova prijateljevanja”. Namen projekta je, da se vsi zaposleni družimo s stanovalci doma in tako tkemo vezi in prijateljstva. Dvakrat mesečno si vzamemo čas zato, da pri rednem druženju drug drugega spoznavamo takšnega, kakršen je. Tajnica Lidija je povedala: “Rada se družim s stanovalci, tako se povežemo, vidim, da zelo radi poklepetajo, jaz pa tudi z veseljem pričakujem naslednje druženje.”

Znani psihoterapevt Viktor E. Frankl (1905-1997) je prispeval sodobno psihološko spoznanje, da je za kakovost človekovega življenja odločilnega pomena smisel. Iz tega, da človek globoko doživlja samega sebe, svoje delo in sploh svoje življenje ter ljudi in svet okrog sebe kot nekaj smiselnega, priteka vanj odločilni tok energije za nadaljnje delo, doživljanje in življenje. In vsi skupaj, stanovalci kot tudi zaposleni iščemo ta smisel v življenju. Najdemo ga tudi skozi naše pogovore, sprehode, druženja ob kavici…

Gospa Vera Kopinič, stanovalka, je povedala: “Izmenjujeva si življenjske zgodbe ob kavici, jaz nekaj povem, ona nekaj pove. Zelo je fajn.” Celota človekovega življenja je kot pot spirale, ki se vije od spočetja naprej. Zato jo moramo s svojim doživljanjem in znanjem, s svojimi stališči in odločitvami ter s svojimi navadami in zavestnim ravnanjem čim bolje usmerjati skozi vsa življenjska obdobja. Del te celote vsekakor predstavlja druženje in iskreni odnosi. Gospa Jožica Verk je z navdušenjem razkrila, kako preživlja čas z novo prijateljico: “Veliko se pogovarjava o najinih družinah, prav rada se pogovarjam z njo in sem vesela kadar me obišče, le prehitro vedno mine.” Na tej poti ustvarjamo in ohranjamo vse kar je dobro za nas. “Lepo je, res imamo vsi nekaj od tega. Včasih se mi ne da nikamor, pa pride moja Anica in greva,” je z nasmeškom povedala gospa Zora Rodella.

Tako bodo Pegazova prijateljevanja še naprej ustvarjala spomine, zgodbe in tiste posebne iskrene in prijetne trenutke za vse nas.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.