Joga zelišč: Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu

Nekaj besed iz “Predgovora” v knjigo, ki sta jih zapisala Frawley in Lad:

Izraz joga ima v izročilu veliko pomenov. V ajurvedi, indijski znanosti o zdravljenju, joga pomeni predvsem pravilno uporabo in pravilno kombinacijo zelišč. Posebno kombiniranje snovi za dosego določenega učinka na telo ali um se tako imenuje joga.

Tako usklajena ali celovita uporaba zelišč je bila zasnovana na starodavni ajurvedski znanosti o njihovi energiji. Na podlagi tega  določimo lastnosti in učinkovine zelišč z upoštevanjem naravnih zakonov, da lahko potem zelišča predpisujemo objektivno in specifično glede na posameznikovo stanje. Jogijska uporaba zelišč pomeni harmonično izrabo učinkovin v zeliščih.

V pričujoči knjigi prvič obravnavava zahodna zelišča z vidika ajurvede, prav tako pa tudi nekaj orientalskih zelišč, tako indijskih kot kitajskih. Ajurvede nikakor nisva hotela prikazati kot nekaj tujega ali starodavnega in jo s tem oddaljiti od bralcev. Želela sva jo predstaviti predvsem kot praktično uporaben sistem zeliščarstva. ( …)

Na zadnji strani knjige Joga zelišč: Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu je zapisano:

Joga zelišč: Ajurvedski vodnik po zeliščarstvuDa bi lahko razumeli ajurvedski pristop k zeliščem, moramo razumeti osnovni sistem ajurvede, ki je popolnoma zdravilska znanost in vključuje fizične, psihološke in duhovne vidike življenja. K zeliščem pristopa skozi znanost o njihovi energijski vrednosti.Lastnosti rastlin sistematično opisuje glede na okus, elemente, ogrevalne ali hladilne učinke, učinek po prebavi in druge posebne učinkovine.

Joga zelišč z vidika ajurvede temeljito razlaga najbolj uporabljana zahodna zelišča in opisuje njihove energetske sestave, predstavljena pa so tudi kitajska in posebna ajurvedska zelišča.

Zelišča uporabljamo kot “posebno hrano”, ki služi odstranjevanju presežkov in krepitvi primanjkljaja. Njihovo osnovno delovanje je spodbujanje točno določene organske funkcije.

Bolezen ne nastopi kot naključen pojav, temveč ima točno določene vzroke. Je neravnovesje energij živcev, ognjene energije in hranljive energije.

Za učinkovito uporabo zelišč je nujno poznavanje edinstvene konstitucije posameznika in specifične narave bolezni. Zahodni medicini in zahodnemu zeliščarstvu primanjkuje to vedenje. Enaka bolezen se lahko pojavi pri različnih konstitucijah, zato jo moramo obravnavati različno.

Ajurvedska medicina vedno poudarja veščine kuhanja s pravimi začimbami. Priprava hrane in zeliščarstvo skupaj sestavljata kombinacijo, ko lahko rečemo, da tako pripravljena jed ni kosilo, ampak zdravilo. To pa je za zdravje in dobro počutje bistveno.

Knjigo Joga zelišč: Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu lahko kupite tudi preko spleta, na spletni strani založbe orbis.si. (klik na oranžno obarvano besedilo)

Oglejte si kazalo knjige:

Joga zelišč: Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu - kazalo
Joga zelišč: Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu – kazalo
Joga zelišč: Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu - kazalo
Joga zelišč: Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu – kazalo
Joga zelišč: Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu - kazalo
Joga zelišč: Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu – kazalo

V spodnjem video posnetku si lahko ogledate skoraj uro in pol dolgo predstavitev omenjenih knjig.

http://youtu.be/RABGrGWEjaQ

Oglasno sporočilo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.