Duhovna popotovanja slavnih, 2. del

To kar je za scientologijo Tom Cruise in za kabalo Madonna, je za budizem Richard Gere, najbolj poznani budist med zvezdniki, ki pa so se mu v zadnjem času pridružili še mnogi drugi. S svojim delovanjem je storil veliko za to, da je tragedija tibetanskega ljudstva pod kitajsko okupacijo postala deležna večje pozornosti javnosti. Ustanovil je Gere Foundation, ki sodeluje pri številnih zdravstvenih in izobraževalnih projektih ter aktivnostih, ki so povezane z bojem za človekove pravice, posebno pozornost pa posveča Tibetu in njegovi ogroženi kulturi.

Richard se je z budizmom srečal kot dvajsetletnik preko meditacij in zenovske budistične tradicije, popolnoma pa mu ta vzhodna ateistična religija spremenila življenje po srečanju z dalajlamo, tibetanskim voditeljem v izgnanstvu. »Ni bilo tako, da bi rekel: ‘Oh, sedaj pa bom pustil vse in odšel v samostan,’ preprosto čutil sem, da je moram to narediti – delati s temi učitelji, v tej smeri, se učiti, kar se lahko naučim,« je dejal v enem od intervjujev za budistični časopis Schambhala Sun. »Kljub različni stopnji resnosti in predanosti od takrat nisem nikoli resnično odšel s te poti,« je dodal.

Med slavnimi budisti najdemo še Russella Simmonsa, ustanovitelja Def Jam-a in enega najbogatejših ljudi iz sveta hip hop-a, ter še mnoge druge, ki so svojo privrženost budizmu javno razglasili. Med njimi so Harrison Ford, Tina Turner, Keanu Reeves, Steven Seagal, Leonard Cohen, Michael Stipe, Adam Yauch, Uma Thurman, Orlando Bloom, Lindsay Lohan, Jennifer Lopez in Patti Smith.

Budizem Tine Turner je javnosti postal poznan po filmu »Kaj ima ljubezen s tem?« (What’s Love Got To Do With It), kjer smo jo lahko videli s sklenjenimi rokami recitirati »nam-joho-renge-kjo«. Po težkem otroštvu in 14 letih zakona, polnega poniževanja in nasilja s strani moža Ikea, je sprejela budistično učenje, po katerem »nima nadzora nad njenim življenjem nihče drug, razen ona sama«, se nato ločila in samostojno nadaljevala uspešno kariero.

Ne tako dolgo nazaj ji je sledila rokerica Courtney Love, ki pravi, da ji je budizem pomagal pri odvajanju od drog. V začetku leta je izdala knjigo »Umazana blondinka« (Dirty Blonde: The Diaries od Courtney Love), v kateri je tudi njena korespondenca z Lindsay Lohan. Loveova v knjigi pravi, da so dnevi omamljanja mimo in trdi, da ji preobrat v budizem pomagal, da se je vzdržala drog. »Sedaj sem budistka in recitiram vsak dan, že dolgo časa. Orlando Bloom recitira, Tina Turner recitira in jaz sem se jim pridružila. To počnejo po pol ure na dan, jaz pa včasih recitiram tudi po štiri ali pet ur,« je zapisala.

Ogljikonevtralni Leonardo

Orlando Bloom, ki ga poznamo kot Willa Turnerja iz Piratov s Karibov, Parisa iz Troje in Legolasa iz Gospodarja prstanov ter enega izmed najbolj seksipilnih spogledljivcev iz rumenega tiska, ni le budist, ampak ima še eno »specialiteto« – ogljikonevtralnost. Da, prav ste slišali, skupaj z še nekaterimi slavnimi ljubitelji narave, med njimi je Leonardo Di Caprio, Toby Maguire, Alien Wood in Kirsten Dunst, prisegajo na naravovarstveno doktrino Dana Morrela, ustanovitelja podjetja Future Forests iz Londona, ki temelji na ideji, da bi lahko vsak človek kot nadomestilo za ogljikov dioksid (CO2), ki ga sprošča v okolje, posadil drevo. Gozdovi namreč iz ozračja pobirajo ogljikov dioksid in v okolje vračajo več kisika kot ga porabijo.

V Future Forestu svetujejo posameznikom in podjetnikom, kako zmanjšati onesnaževanje, tako da razmišljajo o okolju bolj prijaznih virih energije, pomagajo pa jim tudi izračunati, koliko CO2 proizvedejo s svojim načinom življenja oziroma s svojim podjetjem ter koliko dreves bi morali posaditi, da bi ustvarili ravnovesje. Leonardo di Caprio je za svojih 11 ton CO2 na leto že zasadil gozd v Mehiki in tako postal prvi ogljikonevtralni Američan. Pred njim so za idejo zagrabili nekateri evropski glasbeniki starejše generacije, med njimi člani skupine Rolling Stones s pogozditvijo otoka Skye in Pink Floydi, ki imajo svoje gozdove v Indiji in Mehiki.

Joj, že slišim topotanje. To ni religija, boste rekli in okoljevarstveniki bodo skeptično ugotavljali, da sajenje dreves ni dovolj, da bi ustavili drsenje našega planeta v podnebno katastrofo … Ljudje smo od nekdaj iskali odgovore na vprašanja: »Kdo smo, od kod smo in kam gremo?«, z bogom ali brez njega, z večjim ali manjšim doprinosom družbi, in slavni pri tem niso nobena izjema. Že odkar je neki filozof tam nekje v predprejšnjem stoletju razglasil, da je bog mrtev, so se namnožili duhovi, ki kraljujejo v astrologiji, numerologiji in scientologiji, iz grobov so ustali poganski bogovi in čarovnice, iz hrane in pijače, ki je bila nekdaj preživetvena nuja, in fizičnega dela, pisanega na kožo tistim, ki si niso mogli privoščiti »bolj vzvišenega« življenja, pa smo Zahodnjaki ustvarili življenjski stil zdrave prehrane in potenja na fitnes napravah.

V zgornjih vrsticah nismo zajeli niti desetine vseh možnih življenjskih svetov, ver in prepričanj zvezd in zvezdnic. Nismo omenili krščanstva, četudi vemo, da se Mel Gibson, ki smo ga pred kratkim videli v Kristusovem pasionu, javno izreka za strogega katolika, nismo omenili islama, četudi je slavni boksar Muhammad Ali že v 70-ih letih šokiral Ameriko, ko je prestopil v to »sovražno« religijo in si celo spremenil ime. Nismo zapisali, da filmar David Linch svoja duhovna obzorja širi s transcendentalno meditacijo, pozabili smo na Angelino Jolie, ki svoj smisel in poslanstvo vidi v humanitarni dejavnosti, in »izgubljene« (Lost!) Evangeline Lilly nismo iskali med misionarji v Afriki. Preveč je vseh, da bi zarisali »duhovni zemljevid« zvezdniškega sveta, zato smo se omejili na najbolj »razvpite«.

Scientolog Tom Cruise in kabalistka Madonna sta gotovo med prvimi. Ste že prebrali 1. del teksta z naslovom Duhovna popotovanja slavnih?

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.