Mednarodni festival vezenja 2012

V Velenju je v okviru Evropske prestolnice kulture potekal Mednarodni festival vezenja.  Rdečo dvorano so popolnoma zasenčile ročne spretnosti, ki so jih v čudovite mojstrovine vložile pridne ženske roke. Kamor koli je seglo obiskovalčevo oko, povsod je bilo videti kaj neverjetno lepega. Rišeljeji, čipke, križci, gobelini, prtički, zavese, predpasniki, pogrinjki, okraski za steklenice in še in še. Z besedami je praktično nemogoče opisati lepoto, ki jo sestavljajo večji in manjši vbodi ter neštete niti, ki se prepletajo v različne vzorce.

Festival vezenja, kjer so se s svojimi deli poleg Slovenk predstavljale tudi vezilje iz Hrvaške, Srbije in Francije, so s skupnimi močmi pripravili člani andragoškega društva Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje in Muzej Velenje. V napovedi festivala so zapisali: “V širšem slovenskem in evropskem prostoru primanjkuje tovrstnih prireditev, katerih cilj je ohranjanje in prikazovanje vezenja kot pomembne kulturne dediščine. S to prireditvijo, ki posega v evropski prostor, se zagotavlja tradicionalnost in prepoznavnost. Tridnevni mednarodni festival vezenja v Velenju se pripravlja s ciljem, da se utrdijo in utemeljijo pričujoče besede, razširi pogled in vedenje o izjemno bogatih razsežnostih in sporočilih mojstrov vezenja v Sloveniji in v Evropi.”

Festival je poleg ročnih del postregel še s spremljevalnim kulturnim programom, strokovnimi predavanji in delavnicami. Pomembno vlogo pa je imelo tudi tekmovanje za Naj vezeno zaveso. Katera zavesa je zmagala, pri Zlatih letih sicer ne vemo, a konec koncev to sploh ni tako pomembno. S spodaj objavljenimi fotografijami želimo predvsem tistim, ki niste imeli priložnosti, da bi obiskali Velenje, predstaviti vsaj majhen košček občudovanja vrednih ročnih umetnin.

[slideshow id=66]

[nggallery id=66]

2 KOMENTARJI

  1. Bili so prečudoviti občutki ob gledanju teh umetnin, ki jih naredijo spretni prsti. Čestitke vsem, ki so prinesli svoje izdelke pokazat tudi nam “amaterjem”! Hvala vsem! Še se bom z veseljem vračala na festival Vezenina!

  2. Bili so prečudoviti občutki ob gledanju teh umetnin, ki jih naredijo spretni prsti. Čestitke vsem, ki so prinesli svoje izdelke pokazat tudi nam “amaterjem”! Hvala vsem! Še se bom z veseljem vračala na festival Vezenina!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.