Kako naj vse naredim? Saj nimam deset rok!

Če ste se našli v zgornjem opisu in je vaše stanje vsaj občasno podobno navedenemu, ste verjetno eden izmed »veslačev« v čolnu. Čoln je seveda vaša družina in dom, otroci in partner, vi pa eden izmed partnerjev, moški ali ženska. Ja, vsem se nam dogajajo te stvari. Posebej v letih, ko smo na začetku, z majhnimi otroci, ki nenehno potrebujejo nas in nas in … spet nas. Otroci so zavestna odločitev. Vsaj morali bi biti. Potem vsaj približno vemo, kaj smo sprejeli, ko smo se odločili zanje. A saj veste, kako pravijo : največje veselje in seveda nasprotje veselju (žalost) sta povezana z otroci.

Priznam. Zelo težko je krmariti med obveznostmi v službi, gospodinjstvom doma, vzgojo otrok in skrbjo zase ter za partnerski odnos. Dan ima samo 24 ur in vikendi samo dva dneva. Če jih seveda imamo … Res ni rešitve? Menim, da bi se morali v primeru, ko smo vedno bolj podobni osebi, navedeni v začetku, preprosto ustaviti. V nasprotnem primeru bomo vedno bolj nezadovoljni in vedno manj učinkoviti, čeprav se bomo zares trudili, da bi bilo drugače. Predvsem pa bo naše nezadovoljstvo, tisto notranje nezadovoljstvo, vplivalo na odnose tako z otroci kot s partnerjem in seveda tudi z vsemi ljudmi, s katerimi smo ponavadi v stiku. Seveda ni dovolj, da se ustavimo. Je pa to nujen predpogoj, da lahko pogledamo na vse skupaj »od zunaj«. Kako od zunaj?

KAKO V KRAJŠEM ČASU NAREDITI VEČ

Predstavljate si, da stojite čisto blizu velike slike, obešene na steni. Čeprav se še tako trudite, ne morete dejansko videti sliko v celoti, lahko pa verjetno zelo podrobno opišete vse, kar je v vašem ozkem zornem kotu. Če zares želimo videti sliko, moramo stopiti dovolj daleč, da jo lahko vidimo v celoti. Šele takrat pravzaprav vemo, kaj slika prikazuje in kaj nam želi povedati.

Zato morate tudi sami stopiti »ven iz slike«, v kateri ste in pogledati na celotno sliko dogajanja v vaši družini od zunaj.

Morda si lahko ukradete kakšen vikend in greste sami (ali s partnerjem; odvisno od večjega učinka) na kakšen izlet. Ne po trgovinah, ker boste potem še v večjem stresu, ampak v naravo. Otroke, če le lahko, prepustite v skrb nekomu drugemu. »Izolirajte se«. Če ne gre drugače, vsaj kakšni dve uri v park.

Bistveno je, da vas nihče ne moti in imate možnost razmišljanja.

Vse skupaj ne bo imelo nobenega učinka, če ne boste iskreni s sabo.

Izogibajte se vsem poskusom, da bi se opravičevali sami sebi, iskali izgovore ali se tolažili »ah, saj to še gre« ali »ne, to me niti ne moti toliko, samo včasih«. Navajajte samo dejstva. Suhoparna, kakor da ne gre za vas. Ne pozabite – »stopili ste iz slike«. Vse zapišite na list papirja. Na kratko, vendar dovolj jasno, da boste točno vedeli, kaj ste napisali. In kaj boste sploh pisali?

Če želite biti bolj učinkoviti in izkoristiti svoj čas na način, da boste naredili vse, kar je nujno, in imeli ob tem še čas zase, morate vedeti predvsem naslednje :

• Katere so vaše vsakodnevne aktivnosti in katere občasne (če so občasne, morate vedeti, ali jih izvajate večkrat na teden ali samo enkrat tedensko oziroma manj)
• Koliko časa dnevno porabite za te aktivnosti (ali tedensko, če jih ne izvajate dnevno)
• Kdaj jih izvajate (termin)
• S kom jih izvajate in na kakšen način

Najbolje je, da najprej napišete vse aktivnosti, ki se jih spomnite (ni potrebno pisati tiste, ki jih ne moremo sami določati oziroma so »biološko nujne«, n.pr. WC, razen če ni vaš WC povezan z bralnim krožkom, ki traja pol ure ali več; potem napišite branje; tudi spanje je nujno, a o njem odločamo sami). Seveda ne pozabite gledanja televizije, pogovorov s prijatelji, ipd..

Naslednji korak je, da vse še enkrat preberete in si poskusite vizualizirati to, kar ste napisali na list. Ne bi smelo biti težko, saj vsak dan počnete vse, kar ste napisali. Tako boste preverili, da niste pozabili kakšne pomembne aktivnosti, za katero porabite morda dosti časa. Nato je potrebno vse, kar ste napisali, postaviti v perspektivo – na kratko bi se temu reklo : kako bi radi, da bi bilo.Pomembno vlogo igrajo tu vaše vrednote. Tiste aktivnosti, za katere bi želeli porabiti več časa (morda jih sploh še ne izvajate, a bi jih radi; dopolnite z njimi seznam), označite z zeleno. Tiste, ki vam po vašem mnenju jemljejo preveč časa, označite z rdečim klicajem.

Sledi »vrtanje« ali presoja “drugačne možnosti” (naj vas navada ne omrtvi; iščete drugačno, boljšo možnost):

pogostost izvajanja aktivnosti : najprej pri vseh aktivnostih, ki jih izvajate vsaki dan, premislite, ali jih res morate izvajati vsaki dan oziroma tolikokrat na teden, kot ste navedli; n.pr: nakupovanje. Danes imamo hladilnike, zamrzovalnike, ipd.. Je res nujno, da hodimo v trgovino vsaki dan? Morda je dovolj, če gremo enkrat na teden?!
čas, ki ga porabite zanje, in termin, v katerem jih izvajate: naj ostanem pri nakupovanju. Četudi nakupujete enkrat tedensko, a je to v soboto med deseto dopoldne in eno popoldne, porabite za to več časa, kot če bi bil vaš nakupovalni dan n.pr. ponedeljek ali četrtek. Ste kdaj razmišljali o tem?
s kom izvajate določene aktivnosti: še vedno sem pri nakupovanju. Če nakupujete vedno sami, potem stojite trikrat ali štirikrat v vrsti. Ste kdaj razmišljali, da greste v trgovino s celo družino? Vas že slišim: “Ah, dajte no, potem pa otroci samo sitnarijo, kaj bi vse imeli!” Seveda, če jim ne daste bolj pomembne naloge.

Dajte vsakemu otroku svojo zadolžitev, saj tako ali tako kupujete bolj ali manj iste stvari. Naj imajo svojo košarico in voziček ter svoj list (če znajo brati), kjer bo napisano vse, kar morajo poiskati v trgovini. Prvič boste z njimi, naslednjič bodo prav ponosni, da jim zaupate tako pomembne stvari in vam lahko pomagajo. Ne podcenjujte otrok. Medtem, ko vi nakupujete zelenjavo in sadje, lahko partner izbere meso.
kako izvajate določene aktivnosti : še vedno nakupovanje – način, kako izvajate nakupovanje. Nakupujete po listku, ali v trgovini premišljujete, kaj potrebujete? Pišite listek sproti doma, v trgovini samo sledite temu, kar je na listku. Manj časa in manj denarja. Predvsem pa ne nasedajte nobenim akcijam in popustom. Če potrebujete nekaj in je v akciji ali ima popust – super! Če ne potrebujete, pojdite kar mimo. Nismo tako bogati, da bi kupovali, ker je akcija ali popust!

Ne pozabite. To je samo eden izmed načinov in ena izmed aktivnosti. Vsak ima svoje aktivnosti in svoj način izvajanja. Izhajajte iz sebe!

Če nimate dovolj časa, da bi na ta način pregledali vse aktivnosti, se najprej posvetite tistim aktivnostim, ki vam jemljejo ogromno časa. In seveda posebej tistim, za katere ne želite porabiti toliko časa. Važno je, da ste začeli z drugačnim pristopom k vašemu času. To seveda pomeni, da si boste malo bolj organizirali življenje. Če vam to omogoča, da boste lahko dvakrat tedensko odšli na tenis s prijatelji, potem ste naredili ogromno.

KAJ JE TO »KVALITETNA PORABA ČASA«?

Zakaj vse to? A ni vse skupaj preveč »zakomplicirano«? In če ne bo učinka? Lahko uporabite drugi način. Pomembno je samo, da ugotovite, kako porabljate svoj čas in kako bi lahko spremenili določene stvari. Cilj je preveč pomemben, da bi lahko samo zamahnili z roko in pustili, da vse teče po ustaljenih tirnicah.

Kar je navada, še ni nujno dobro. Naš cilj je kvalitetna poraba časa. To pomeni, da si organiziramo življenje na način, ki nam omogoča, da izvajamo vse, kar moramo izvajati, optimalno (ustrezen rezultat ali učinek v ustreznem času) in si hkrati zagotovimo, da »živimo«. To pomeni, da imamo čas za aktivnosti, ki nas polnijo z energijo in sproščajo, čas za »čisto lenobo« (verjemite, tudi ta je občasno zelo koristna!) in predvsem čas za ljudi, ki jih imamo radi – ne za obveznosti, preprosto za druženje (otroci, partner, prijatelji in seveda mi sami).

Na takšen način bomo notranje zadovoljni in s tem pripomogli k svoji večji uspešnosti, boljšemu zdravju in večji energiji ter boljšim odnosom tako v družini kot izven nje.

Otroci bodo bolj odgovorni in manj razvajeni in predvsem bolj srečni, saj boste imeli čas zanje takrat, ko vas bodo potrebovali. Naučili se boste ceniti svojo zasebnost in zasebnost ostalih članov v družini, seveda tudi otrok. Če imam zasebnost, znam ceniti tudi zasebnost drugih. Če smo bili v situaciji, ko je bila zasebnost razkošje, potem vemo, kako zelo pomembna je za posameznika zasebnost. Del zasebnosti posameznika je tudi čas, za katerega se sam odloča, kako ga bo porabil.

In seveda svoboda. A pred njo je odgovornost.

SE VAM ZDI PRETEŽKO ALI NEURESNIČLJIVO?

Naj navedem za konec nekaj predlogov :

Kupovanje: 1x tedensko; dan in termin, ko ni gneče v trgovinah (če je možno), vsa družina (vsak s svojimi obveznostmi glede nakupovanja, odvisno od starosti otrok); nakupovanje izključno po listku (tudi če mislite, da nekaj, kar ste videli, potrebujete, a niste dali na listek; počakajte do naslednjega tedna in dajte doma takoj na listek; morda boste ugotovili, da pravzaprav niste potrebovali stvari tako nujno ali je sploh ne potrebujete); kupujte večje količine

Pospravljanje nakupa : hrano, ki je pokvarljiva (zelenjava, sadje, ipd.) vedno razdelite na tisto, ki je hitreje pokvarljiva in jo je potrebno pojesti prej (predvsem sadje; jagode še komaj isti dan, jabolka, hruške kasneje, ipd.) in tisto, ki lahko počaka nekoliko dalj časa. Zelenjavo očistite takoj, ko pridete iz trgovine in pospravite v ustrezne posode (najboljše Tupperware) ali dajte v zamrzovalnik. Premislite, ali se vam ne izplača kupovati tudi zamrznjene zelenjave v veliki embalaži (zamrznjena zelenjava ima več vitaminov kot zelenjava, ki je na policah že nekaj časa, pa še pripraviti vam je ni treba; za rižote, omake, ipd. je lahko enkratna). Meso prav tako narežite in dajte v zamrzovalnik, narezano na zrezke, kose, ipd., odvisno, za kaj ga boste porabili.

Kuhanje : jedi, ki so dobre, če se kuhajo v večjih količinah, kuhajte za dvakrat (ali večkrat). Ni potrebno, da jeste isto stvar za kosilo naslednji dan, saj lahko počaka v hladilniku ali zamrzovalniku. Pripravite si osnovo za rižote, omake, makarone z mesom, ipd.. Prepražite sveže meso, narezano na kose, in zelenjavo ter shranite v zamrzovalnik v količinah za eno kosilo. Prav tako lahko naredite kruhovo cmoke, krompirjeve svaljke (zamrznete na pladnju in date zamrznjene v vrečko za posamezno kosilo), ipd.. Kosilo bo hitro končano. Ne pecite mesa v pečici samo za eno kosilo. Spremenite prilogo, dodajte enkrat zraven nekoliko popečene zelenjave ali drugačno omako, in bo nekaj drugačnega na mizi. Idej je neskončno.

Likanje : ob obešanju perila vsakega čimbolj zravnajte; perilo likajte takoj, ko se posuši; ne likajte spodnjega perila, brisač, brisalk, športnih oblačil, ki tega skoraj ne zahtevajo več; posteljnine (rjuhe se tako ali tako raztegnejo in so čisto gladke), ipd..

Čiščenje : ne komplicirajte z nenehnim čiščenjem. Stanovanje naj bo čisto, a ne sterilno. V njem živite, torej naj odraža, da so v njem živa bitja. Ne čistite oken vsaki teden. Bo pač pogled skoznje nekoliko »manj jasen«, a bodo vaši dnevi lepši. Prav tako ni potrebno sesati, pomivati tal, brisati prah vsaki dan ali pretirano pogosto. Če imate živali, se morate pač temu primerno prilagoditi. Navadite otroke, da pospravljajo svoje sobe in ne komplicirajte, če njihovo »pospravljeno« ni enako vaši predstavi o »pospravljenem«. Prej jih boste začeli uvajati v delo, lažje bo njim in vam. Omislite si nakup pomivalnega stroja (privarčuje vaš čas in vodo), kvalitetnega sesalca, ipd.. Še nekaj : če imate žarnice vedno v predalu v predsobi, naj tam tudi ostanejo. Sploh veste, koliko časa porabimo za iskanje stvari, ker smo mislili, da je bolje, da jih imamo na drugem mestu?!

Veliko je možnosti, a vsaka mora upoštevati vaše interese in način življenja. Ogromno stvari lahko počnete skupaj z otroci. Tako se družite, pogovarjate, spoznavate otroke z raznimi aktivnostmi in naredite mimogrede vse, kar ste nameravali. Otrokom je potrebno dati samo možnost izbire, da med aktivnostmi, ki jih lahko samostojno izvajajo glede na starost, izberejo tiste, ki so jim všeč. Nobenemu otroku ni všeč (tudi partnerju ne), da je zadolžen samo za smeti in lupanje krompirja po vaši direktivi. To res niso dela, kjer bi človek lahko pokazal kakšno kreativnost.

Kaj boste ugotovili? Bila bi presenečena, če ne boste presenečeni sami, koliko časa potrošite za televizijo, nakupovanje, iskanje stvari po stanovanju ali za to, da vzdržujete pretirano čistočo.

Posvetite več časa aktivnostim, ki so bolj pomembne in vplivajo na vas. Ja, tudi kuhanje je med njimi. Predvsem pa čas z otroci (za igro, pogovore), čas s partnerjem (pogovarjanje, a ne o obveznostih; »cartanje«, razvajanje, skupno druženje s prijatelji in seveda spolnost) in čas samo zase, za razvajanje samega sebe.

Ali se splača? Seveda se. Samo iskreni bodite!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.