Sprejmite menopavzo ali zakaj pa ne vešča?

Nekako me vse skupaj spominja na lov za lepim metuljem. Seveda nimam več nobene možnosti, da bi lahko kot lepi metulj tekmovala z vsemi lepimi metulji, ki skačejo okrog na nožicah, ki segajo do mojega pasu, vitkih bokov, pasu, neizmerno dolgih, ravnih nog, čvrstih, jedrih prsi, ravno prav velikih, da sedejo v moško dlan, skratka… »metulj za zbirko«. Ne, sama nisem več »metulj za zbirko«. Morda za zbirko, s katero se lovijo kakšne fantastične ribe. Saj veste, kaj? Metulja daš na trnek in uloviš fantastično ribico. Sama sem vedno bolj vešča. A kakorkoli pogledam, sploh ni tako slabo. Biti vešča, namreč.

Vse je odvisno od tega, kako človek gleda nase. S katerega vidika.

Lahko vidim samo gube, ki nastajajo okrog oči. A lahko vidim nagajivost in neizmerno energijo, ki sije iz njih. Sama sem se že odločila. Za drugo. Vsekakor bolje. V končni fazi, človek mora najprej ugajat sam sebi, kajne? In jaz sem si vedno bolj všeč.

Zakaj o tem? Kaj sploh govori tale? Ja, o najbolj pomembni stvari, ki jo morate vedeti o meni, menopavzi, klimakteriju, estrogenu, suhi nožnici, valungah in podobnih bedarijah, ki imajo skupni imenovalec »spremembe ženske okrog 50.leta«.

Pozitiven odnos do sebe, drage moje!!! Nič drugega!

Vse ostalo…sprejmite, vzemite, kolikor nujno potrebujete in zavrzite. Narava je že vedela, kaj dela. Torej ne spreminjajte narave, spremenite se same. Prilagodite sebe namenu let, v katerih ste.

Če slučajno ne veste, v katerih letih ste, naj vas spomnim: v letih za uživanje!

KLIMAKTERIJ IN MENOPAVZA

Menopavza pomeni trajno izgubo menstruacije in prenehanje naravnega procesa delovanja jajčnikov. Sam začetek menopavze se določi ponavadi »za nazaj«. Po preteku enega leta od zadnje menstruacije se šteje, da je z zadnjo menstruacijo ženska stopila v menopavzo. Kdaj lahko pričakujemo menopavzo? Začetek menopavze se pomika v mlajša leta, saj so v menopavzi že nekatere 40.letnice. Jajčniki zaradi stresa, kajenja, slabe prehrane, premalo gibanja in telesne aktivnosti ter posledično prekomerne teže nehajo opravljati svojo nalogo vedno bolj zgodaj. A pri večini žensk menopavza nastopi po 50.letu starosti.

Če govorimo o menopavzi, moramo najprej spregovoriti o klimakteriju (pogosto uporabljamo tudi izraz predmenopavza ali perimenopavza). Gre za obdobje, ki se začne nekaj let pred in zaključi kakšno leto po nastopu menopavze. Kako vemo, kdaj nastopi klimakterij? Lahko opravite posebni hormonski test, ki pa ni vedno zanesljiv pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijska sredstva. V glavnem gre za obdobje med 45. in 55. letom starosti. V tem obdobju jajčnika tvorita vedno manj ženskih hormonov, estrogena in progesterona; poruši se ravnovesje hormonov v jajčnikih. V krvi je enkrat premalo, drugič preveč estrogenov. Poleg spremenjenih vrednosti hormonov se pogosto pojavi še zakisanost telesa.

Veliko žensk takrat še ne pomisli na začetek klimakterija, saj so v začetku menstruacije še dokaj redne. Vlogo izločanja spolnih hormonov prevzamejo nadledvična žleza, maščobno tkivo in mišice. Od telesne in psihične kondicije, samopodobe ter prehrane ženske je odvisno, kako uspešno je opravljena ta vloga. Ženske, ki imajo več maščobnega tkiva, imajo ponavadi prav tako večjo raven estrogena v krvi, kot suhe ženske. Vse to je vzrok motenj menstruacijskega ciklusa nekaj let pred menopavzo. Menstruacijske krvavitve so enkrat šibkejše, drugič močnejše, krajše ali se javljajo izostanki, lahko pa se čas krvavitve bistveno podaljša. Plodnost ženske v tem obdobju je manjša, vendar je še vedno možnost zanositve vsaj eno leto po menopavzi.

Celotno obdobje ženske mene (od začetka klimakterija, preko nastopa menopavze in obdobja po menopavzi) lahko razdelimo v tri značilna obdobja, ki trajajo dejansko od 45. do 75.leta starosti. Gre za tri faze, za katere so značilne posebne težave:

• pred/perimenopavza(45.-55.leta): gre za obdobje klimakterija, za katerega so značilne motnje menstruacijskega ciklusa, motnje žilnega sistema in psihične težave
• zgodnja menopavza (55.-65.leta): gre za obdobje takoj po nastopu menopavze, za katerega so značilne spremembe nožnice in spodnjih sečil
• pozna menopavza (65.-75.leta): gre za obdobje, ko smo že nekaj časa v menopavzi, za katerega so značilne bolezni srca in osteoporoza (zlomi kosti)

a) Predmenopavza ali klimakterij :

Spremembe v menstruacijskem ciklu se kažejo kot daljše, močnejše in prepogoste krvavitve, pojavljajo se vmesne krvavitve, menstruacijski krči, krvavitve po spolnem odnosu ali izostanki menstruacije. Pregled pri ginekologu lahko zagotovi, ali gre dejansko za spremembe menstruacijskega cikla kot posledice hormonskih sprememb. Navali vročine (valunge) so najbolj značilna težava, kjer se menjavajo obdobja nenadnega zardevanja, pretiranega znojenja, navalov vročine v različnih delih telesa, zlasti obraza, glave in prsnega koša. Spremlja jih razbijanje srca, občutek tesnobe in mrazenja. Trajajo nekaj sekund do več minut. Ponoči povzročajo nespečnost. Pogoste so psihične motnje (večja razdražljivost, napadalnost, depresivnost, manjša zmožnost koncentracije, pozabljivost, napetost in zapiranje vase). Čeprav ima estrogen pomembno vlogo pri normalnem delovanju celic v možganih, psihične težave niso nujno povezane s pomanjkanjem estrogena, saj se javljajo predvsem, kadar so prisotni še drugi dejavniki (slabo socialnoekonomsko stanje, pomanjkanje razumevanja v družini, težave v službi, splošno nezadovoljstvo, slabi partnerski odnosi, ipd.).

Zanimanje za spolnost se zmanjša, a tudi to ne moremo povezovati samo s hormonskimi spremembami. Glavni dejavniki vpliva na zmanjševanje spolnega poželenja vključujejo odnos posamezne ženske do spolnosti in njeno splošno zdravstveno stanje. Padec ravni estrogena torej ni krivec zmanjšanega spolnega poželenja. Ženske, ki pričakujejo, da bo menopavza vplivala na njegovo zmanjšanje, dejansko občutijo nekoliko manjšo spolno poželenje. Spremenljivo razpoloženje je največkrat posledica hormonskega neravnovesja (ženske so včasih tako občutljive, da zaradi najmanjše malenkosti »planejo v jok«). 80% žensk se v tem obdobju zredi. Vzrok velikokrat ni v spremenjeni prehrani ženske (večje količine, bolj kalorična hrana, manj gibanja, ipd.), temveč je težava v hormonskem sistemu.

b) Zgodnja menopavza :

V tem obdobju so značilne spremembe nožnice in spodnjih sečil (t.im. urogenitalna atrofija; organi se zmanjšajo in postanejo šibkejši), ki nastopijo kot posledica pomanjkanja estrogena dve do pet let po nastopu menopavze. Estrogen ima ključno vlogo pri vzdrževanju normalne strukture nožnice, maternice, sečnega mehurja in sečnice. Spremembe v sečnih organih povzročajo težave z uriniranjem (pogosto in nočno uriniranje, bolečine pri uriniranju, pekoče uriniranje, ponavljajoča vnetja) in urinsko inkontinenco (motnja v zadrževanju urina). Na spolnih organih gre za suho nožnico, srbenje zunanjega spolovila, bolezenske izcedke, bolečine pri spolnih odnosih in atrofijo nožnične sluznice.

Nagubana površina nožnice vsebuje receptorje za estrogen in se tekom menstruacijskega cikla spreminja. Pred menopavzo je zanjo značilno kislo okolje, ki ščiti nožnico pred okužbami. Sluznica nožnice je dobro prekrvavljena, izcedek normalen, vlaženje nožnice primerno. Nožnica se zadovoljivo odziva na mehansko draženje (penetracija, drugačne oblike draženja).

Z zmanjšanjem estrogena se vse to spremeni. Nožnica postane suha, srbeča, pekoča. Ženska pri spolnem odnosu zaradi manjšega vlaženja sluznice občuti bolečine, kar zavira spolnost. Ker so tako nožnica kot maternica, sečnica in sečni mehur povezani, se problemi odzovejo tudi na tem področju. Od estrogena so odvisni tako sluznica nožnice, kot sečnice in sečnega mehurja. Prav tako se stanjša maternična sluznica.

c) Pozna menopavza :

V tem obdobju se lahko pojavijo (tveganje se bistveno poveča po menopavzi) bolezni srca in ožilja, ki jih povzroča ateroskleroza (poapnenje arterij, obolenja koronarne arterije, obolenja možganskih arterij). Med njimi je najpomembnejša koronarna bolezen srca, ki je posledica ateroskleroze koronarnih arterij.

Dejavniki tveganja so isti kot pri moških, a se po pomembnosti razlikujejo. Kajenje sodi med najpomembnejše dejavnike tveganja, ki se z opustitvijo kajenja bistveno zmanjša. Med njimi so tudi arterijska hipertenzija (vzdrževanje normalne telesne teže, pravilna prehrana, ali zdravila za normalen krvni tlak), povečana raven holesterola ali trigliceridov v krvi ali znižana raven holesterola HDL (pomembnejši je zmanjšan holesterol HDL in zvečani trigliceridi), sladkorna bolezen, zlasti za ženske, ki imajo še druge dejavnike tveganja.

Dejavnik tveganja je tudi čezmerna telesna teža (pri telesni teži, večji kot 30% nad idealno težo, je sedemkrat večja). Nevarna je zlasti debelost moškega tipa z nabiranjem maščevja v trebuhu. Ta vrsta debelosti je značilna za ženske po menopavzi, ženske s sladkorno boleznijo in kadilke.

Pomenopavzna osteoporoza (osteoporoza, ki se odkrije nekaj let po nastopu menopavze) je bolezen kosti, kjer gre za zmanjšanje kostne mase in spremenjeno notranjo strukturo kosti. Te postanejo manj trdne, bolj nagnjene k zlomom, saj se kost zlomi že ob majhnih obremenitvah ali padcih. Značilni so predvsem zlomi zapestja in vretenc. Glavni vzrok je pomanjkanje estrogenov, ki pomembno vplivajo na nastajanje in razgrajanje kostne mase, ki poteka vse življenje. Med dejavniki tveganja so tudi drobna konstitucija, sedeči način življenja, kajenje, nezadostno pridobljena kostna masa v obdobju odraščanja, zgodnja menopavza in nekatera zdravila ter bolezni. Osteoporozo preprečuje redna telesna dejavnost, pri kateri so kosti obremenjene z določeno težo.

NAJ BO MENOPAVZA POMLAD DRUGE POLOVICE VAŠEGA ŽIVLJENJA

Življenje ženske, ki se začne z njeno dekliško dozorelostjo, sposobnostjo spočetja in rojevanja, lahko razdelimo na dve polovici. Prva polovica je obdobje plodnosti, druga polovica je obdobje neplodnosti, ki se začne po nastopu menopavze. Polovica tega obdobja je obdobje menopavze.

Še en dodaten razlog, da sprejmete spremembe, ki jih prinaša menopavza in prilagodite življenje spremenjenim okoliščinam. Zaradi sebe. Zato, da si zagotovite večjo kvaliteto življenja do pozne starosti.

Kaj lahko naredimo same za večjo kvaliteto našega življenja?

Uravnotežena prehrana s polnovrednimi živili (več bazične hrane), zelenjavo in sadjem in rednimi manjšimi obroki (pet obrokov). Poleg mineralov dobimo tudi pomembne vitamine in mikroelemente, ki so pomembni za presnovo, lepoto in vitalnost. Že trije tedni uživanja bazične hrane zmanjšajo napetosti, motnje spanja in slabo razpoloženje, značilno za meno. Poskusite lahko z enim postnim dnevom v tednu, a ne v stanju izčrpanosti organizma. Deluje proti povečanju telesne teže, ki se pojavi zaradi presnovnih težav in razkisa telo.
Uživanje živil, ki vsebujejo rastlinske estrogene (fitoestrogene): soja in sojini izdelki, lan, oreščki, ovseni kosmiči, pšenica, jabolka, ipd.
Omejitev uživanja prečiščenih ogljikovih hidratov (bela moka,beli sladkor) nasičenih maščob in mesa (malo nasičenih živalskih in mlečnih maščob, hidriranih transmaščobnih kislin, ki so v margarini, ter holesterola); priporočeno je veliko sestavljenih ogljikovih hidratov, vlaknin in beljakovin rastlinskega izvora in rastlinske ter ribje nenasičene maščobe.
Dovolj vitaminov in mineralov: antioksidanti (selen, vitamin C, vitamin E), vitamini skupine B, vitamin A, kalcij, magnezij, cink; dobimo jih z ustrezno prehrano ali vitaminskimi dodatki,

Opustitev kajenja : ženskam v tem obdobju zelo škodi nikotin, ki še pospeši razgradnjo estrogena (kajenje zmanjšuje delovanje žlez, ki izločajo spolne hormone, in pospešuje razgradnjo spolnih hormonov).
Omejitev alkohola in kofeina (kofein izloča kalcij iz kosti)
Redno gibanje na svežem zraku in ukvarjanje s športom oziroma redna telesna aktivnost (priporočljiv trening za moč, vaje za krepitev mišic oziroma telesna dejavnost z obremenitvijo): krepitev kosti (zaustavi se razgrajevanje kosti), pomoč pri razpoloženjskih nihanjih, izboljšanje maščob v krvi, razpoloženja, spanca, sproščenosti.

Če vam primanjkuje estrogena, imate tudi malo serotonina (hormon sreče), tega pa povečuje gibanje. Vsaj trikrat tedensko po 30 minut. To je minimum.

Zadostna količina spanja: nočni počitek naj traja vsaj sedem do osem ur. Delovanje nadledvične žleze se najbolj obnavlja po polnoči, zato je priporočljivo leči k počitku do desete ure zvečer.

Sproščanje : poiščimo način, kako se lahko sprostimo. Eden izmed načinov je prav gotovo joga. Ta vključuje tudi posebne vaje za krepitev ščitnice in organov.

Priporočljive so hladne Kneippove kopeli (boljša koža, saj upočanijo staranje kože in zmanjšujejo povečanje njene suhosti, hkrati s spodbujanjem prekrvavitve pospešimo krvni obtok in se tako izognemo navalom vročine). Z zmanjševanjem števila estrogenov se zmanjša tudi vlažnost kože in sluznice.

Ženskam dobro denejo tudi posebne vaje sproščanja. Tu so še posebne dihalne tehnike, meditacija, ipd..

Kvalitetna spolnost : povečajmo spolno poželenje in si zagotovimo aktivno spolno življenje, saj to vpliva ugodno na telo in splošno zdravje. Pogovorimo se s partnerjem; tudi on verjetno doživlja spremembe, povezane z andropavzo. Malo humorja in skupna pot v zadovoljivo spolno življenje bo poiskana. Sedaj ste sami; ni otrok.

Privoščite si sproščujočo, neobremenjeno spolno življenje. Bodita glasna, nora, igriva in nagajiva.

Če morata zaradi tega uporabiti vlažilec ali lubrikant, pa naredita še skupni izlet v eno izmed erotičnih trgovin. Morda najdeta še kaj zanimivega.

Uživajta!

Hormonska terapija

Če nič ne pomaga, je tu hormonska terapija.

Ni pametno, če takoj posežemo po zdravilih ob pojavu problemov, ki jih prinaša menopavza. Pomembni so redni obiski zdravnika in pred samo hormonsko terapijo pregled dojk, saj se povečuje možnost raka na dojkah ob dolgotrajni hormonski terapiji. Vsaka ženska se mora zato o možnem tveganju in stranskih učinkih pogovoriti s svojim ginekologom in se tudi odločiti za obliko jemanja hormonskih preparatov (tablete, obliži, geli).

Naj bo menopavza pomlad druge polovice vašega življenja, ko se boste spet razcveteli, našli samo sebe, ki ste jo morda v vseh letih skrbi za družino in otroke izgubili ali potisnili v kot svoje duše.

Najdite v tem obdobju izziv zase!

Poiščite partnerja ob sebi, pogovarjajta se, najdita tisto, kar vaju je povezovala takrat, ko še ni bilo vsakodnevnih finančnih problemov, problemov z otroci in ostalih obveznosti.

Ves čas je vajin. Ne zapravita ga z iskanjem tistega, kar vama manjka ali več nimata, ampak z odkrivanjem lepote tega, kar sta z leti pridobila.

Ne pozabite : z nasmehom je vse lažje! Poskusite!

Sedaj veste, da je vseeno, če niste več lepi metulj. Tudi vešče so prekleto zanimive!

Zakaj pa ne? Zakaj pa ne vešča?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.