Bogastvo zdravih okusov

Naše počutje je odvisno tudi od tega, kaj pojémo. Vsak jé tisto, kar mu ustreza. Ampak ali je to tudi zdravo, ali se lahko dobro posladkamo z zdravimi sladicami in domačim sladoledom? Če boste v dvomih, da se lahko, smo se mi v društvu v to prepričali, in sicer tako, da smo zdrave in okusne smutije, domači sladoled in druge sladice seveda poskusili. In uživali v njih. V ta svet okusnih, odličnih in predvsem zdravju in našim kostem prijaznih sladkih stvari nas je popeljala vodja naše kuharske delavnice Mojca Kaš Fidej. Predstavila nam je zdrava žita – piro, kamut, proso, pomen lanenih semen in olja, ki jima pripisujejo številne blagodejne in zdravilne učinke za telo in zdravje. Izvedeli smo, da je zelo pomembno, da oreške, zrnja, semena in stročnice pred uživanjem in kuhanjem namakamo. Zakaj? Vsa zrna v ovoju vsebujejo fitinsko kislino, ki se lahko veže s kalcijem, s cinkom, z bakrom, z magnezijem in z železom ter blokira njihovo absorbcijo. Zaradi tega lahko pride v telesu do pomanjkanja mineralov in izgubo kostne mase. Z namakanjem nevtraliziramo velik del fitinske kisline v zrnih, strupene snovi ter prehranske zaviralce v ovoju semen, oreščkov, stročnic.

Seznanili smo se, da je za segrevanje pri visokih temperaturah najbolj primerna kokosova maščoba, saj v njej pri segrevanju ne nastajajo škodljive snovi. Kokosova maščoba vsebuje visok odstotek lavrinske kisline, ki dviguje odpornost organizma, pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, zniževati raven holesterola, pospešuje presnovo in izgorevanje maščob. Sestavni del prehrane so tudi sladkorji. Beli sladkor lahko nadomestimo s fruktozo, kvalitetnim rjavim sladkorjem, stevio, pa seveda tekočimi sladkorji kot so agavin, jabolčni, javorjev sirup. Ne velja pozabiti, da so naravni sladkorji tudi v sadju, ki poleg tega, da je pomembno v naši prehrani, je tudi zelo zdravo, okusno in osvežilno.

Bogastvo okusov zgoraj omenjenih živil je nedvomno izjemno. Članice so pod vodstvom Mojce Kaš Fidej in ob pomoči tajnice društva Anite Lepej pripravile smutije iz različnega sadja, sadni sladoled, prosen čokoladni puding, palačinke brez jajc in bele moke (uporabljena je bila pirina moka, sojino mleko), presno sladico iz kamuta (tudi kokosova moka, oreščki) ter jabolčne mafine. Vse te sladke stvari so bile odlične. Mamljive na pogled in zelo okusne. Navdušenje nad delavnico je bilo veliko, zato bo društvo delavnico Bogastvo zdravih okusov v jesenskem času zopet pripravilo ter izpopolnjevalo svoje znanje ob druženju in zdravih ter okusnih dobrotah iz jesenskih plodov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.