Vpliv terapije s pomočjo psa Zevsa na stanovalke in stanovalce

Stanovalcem in stanovalkam Pegazovega doma že štiri leta tovrstno terapijo prostovoljno omogočata šolan terapevtski par – inštruktorica Lidija Jančič in njen kuža Zevs, člana društva za terapijo s pomočjo psov, Tačke pomagačke.

Pred pričetkom izobraževanja za terapevtski par je bilo potrebno opraviti test primernosti psa za izvajanje terapije s pomočjo psov, katerega je Zevs z odliko opravil. Terapevtski psi morajo imeti opravljenih vrsto veterinarskih pregledov ter podanih strokovnih mnenj pristojnih veterinarjev. Postopek pridobitve naziva terapevtski par zahteva veliko znanja vodnikov psov, tako s področja poznavanja kinologije, kot tudi bolezni ljudi, s katerimi se srečujejo v obiskanih ustanovah. Terapevtski pes mora imeti opravljene izpite za psa spremljevalca, mora biti izredno dosleden, poslušen, veterinarsko ustrezen. Izobraževanje pa dopolnjuje na organiziranih predavanjih in delavnicah.

V Pegazovem domu se stanovalci njunega obiska vedno zelo razveselijo, ker pridno skupaj z delovno terapevtko poskrbijo za pestro in učinkovito dogajanje na terapiji. S pomočjo Zevsa izvajamo hoje, aktivnosti za krepitev mišic rok, aktivnosti za večji obseg gibov, aktivnosti za fino in grobo motoriko rok ter aktivnosti za spomin, ki vključujejo miselne in računske naloge. Terapija se izvaja na dva načina; individualno, kadar gre za pomoč pri rehabilitaciji, ali skupinsko, kadar gre za druženje. Stanovalci pogosto ob prisotnosti Zevsa obujajo spomine na svoje domače živali. Zelo radi se z njim poigrajo, ga božajo, počešejo, mu dajo priboljšek in seveda vneto vabijo na svoje postelje. Večkrat pa se skupaj odpravimo tudi na razstave v Anino galerijo ali samo na sprehod po Evropski ploščadi, kjer Zevsa stanovalci in stanovalke izmenično vodijo in sprehajajo. Na skupne sprehode so še posebej ponosni , saj se o njih še dolgo govori. Zevs se v Pegazovem domu počuti kot doma, postal je pravi ljubljenček stanovalcev, pogostokrat je njihova želja, da bi ostal in živel kar z njimi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.