Tudi starejši se izobražujejo

Po preverjanju interesa pri stanovalcih doma in starejših občanih Rogaške Slatine smo se odločili za izvedbo dveh programov: zdrava prehrana v tretjem življenjskem obdobju ter magičnost gibanja in sprostitvene tehnike.

Izobraževanje o prehrani je potekalo od oktobra 2010 do januarja 2011. Udeleženci so se naučili, kako s primerno prehrano dajemo našemu telesu največjo možno podporo, da dobro dela in se uspešno obnavlja. Nezdrava prehrana je dejavnik tveganja za prezgodnjo obolevnost in umrljivost ter pospešen proces staranja in upočasni zdravljenje bolezni.

Udeleženka izobraževanja Brečko Angela je povedala: “Nisem sicer redno hodila na predavanja, ampak takrat ko sem šla, je bilo poučno. Mislim, da bi se vsak moral zavedati pomena zdrave prehrane in se določenih pravil skušal čim bolj držati.” Slavica Javornik, ki je vodila program o prehrani pravi, da so izobraževanja s področja priprave zdrave prehrane dobrodošla, saj je zaznati, da še vedno prevladujejo ustaljeni načini priprave jedi, kot so dolgotrajni postopki in slabo znanje kombiniranja jedi, kar izniči pomen zdravljenja s hrano.

V februarju 2011 pa se je pričelo izobraževanje s področja gibanja, ki se bo nadaljevalo do sredine marca. Delavnica vključuje fizične vaje za dobro počutje brez bolečin, jogo smeha, dihalne vaje, zvočno terapijo, vpliv barv, vonjev in okusov, samomasažo in pomen dotika. Program je sestavljen tako, da posameznika nauči kako lahko sam vadi in uri svoje telo, si pomaga k bolj gibčnemu telesu, krepi vitalnost in pozitiven odnos do življenja.

Izkušnje stanovalcev, ki obiskujejo program: Nežika Šrimf: “Ta telovadba je krasna. Invalidski voziček me sploh ne ovira, leva roka in noga sta po kapi malo slabši, a vseeno lepo sledim. Zraven se vedno zelo nasmejimo in moram reči, da mi je ta vadba zelo fajn.”

Gabriela Krumpak: “Moje mnenje o tem izobraževanju je zelo pozitivno – razgibalno, zabavno in zraven se od srca nasmejimo. Smatram, da nam koristi na vseh področjih in jo toplo priporočam tudi drugim.” Ingrid Ferlež, ki vodi program gibanja: “Izredno me veseli, ker udeleženke zelo dobro sodelujejo in zmorejo usmerit pozornost na ‘tukaj in sedaj’ in čutenje svojega telesa. Obvladajo že prakso sproščanja, dovolijo si smeh, ki ga z vajami spodbujamo. Menim, da je takšna vadba pomembna za utrjevanje psihofizične kondicije in pri posamezniku spodbuja kvaliteto življenja.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.