Morski datlji? Ne, hvala!

Kljub temu pa ta redka školjka še vedno najde pot na krožnike marsikatere restavracije. ZPS poudarja, da morski datelj živi v rovih, ki jih izvrta v skalo, tudi 100 let in več. Da zraste 5 cm, potrebuje od 20 do 25 let.  Morskih datljev ni mogoče umetno gojiti. Nabiranje teh školjk pa močno škodi morskemu okolju.

Datlje nabirajo tako, da razbijajo skale, tudi z eksplozivom. Nabiralci tako v trenutku porušijo naravno ravnovesje, ki se je oblikovalo v dolgih stoletjih, saj uničijo bivališča številnih živali in drugih organizmov. V morju se zmanjša tudi količina rib, obnova uničenega morskega okolja pa je izredno počasna in dolgotrajna.

Uživanje morskih datljev je ne samo nezakonito, ampak je lahko tudi nevarno za zdravje. Morski datlji se namreč prehranjujejo s precejanjem vode, pri čemer v sebi zadržijo tudi morebitne zdravju nevarne snovi. Poleg tega niso zdravstveno pregledani, njihovo uživanje pa lahko povzroči hude zastrupitve z biotoksini, težkimi kovinami in drugimi onesnaževali.

Za nezakonito ravnanje vas lahko kaznujejo carina, policija ali inšpekcija. Če so morski datlji del gostinske ponudbe, je to nezakonito dejanje.

Če morske datlje opazite v gostilni, ribarnici ali kjerkoli zunaj njihovega naravnega okolja (morja), lahko to sporočite na: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ribiška inšpekcija, tel.: 05/669-39-31, e-pošta: irskgh.mkgp@gov.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.