Abrahamovi nasveti za boljše spolno življenje

Naša življenja so pod vplivom medijev, mediji pa dajejo prednost mladim. Tako zlahka dobimo vtis, da so zabava, ljubezen in spolnost rezervirani samo zanje. Še posebej to velja za spolnost. Kot bi po 40. letu začela ugašati in najkasneje okrog 50. leta povsem poniknila. Na srečo je resničnost povsem drugačna.

Raziskave kažejo, da je kar 85 odstotkov parov tudi po 60. letu vsaj do neke mere intimnih. Res se lahko pojavijo ovire, ki so posledica procesov staranja, včasih tudi slabšanja splošnega zdravja, a spolnost se načeloma z leti ne slabša. Prej obratno.

Bodimo komunikativni

Z leti se morda naberejo odvečni kilogrami, koža ni več gladka, lasje se razredčijo … Marsikdo se začne sramovati lastnega telesa, izgubi samozavest in željo po spolnosti. Če pri sebi ali partnerju opazimo tovrstne spremembe, je najboljša rešitev odkrit pogovor. Morda se naše telo zdi partnerju še vedno privlačno in je torej skrb odveč, morda bo za oba bolje, če bo med spolnimi odnosi luč ugasnjena, toda spolnost se v vsakem primeru začne v glavi.

Zato se odkrito pogovarjajmo o svojih strahovih in željah. Prej ali slej se bo pojavila tudi kaka fizična težava. Pri moških je to najpogosteje šibkejša erekcija, pri ženskah manjša navlaženost nožnice. Za večino težav obstajajo rešitve. O svojih tegobah se pogovorimo z zdravnikom ali drugim strokovnjakom. Zaradi pomanjkljive komunikacije se pač ni vredno odreči nečemu tako prijetnemu, kot je spolnost, kajne?

Bodimo ustvarjalni

Spolnost lahko zapade v dolgočasno rutino neodvisno od naše starosti. Ko z leti telo izgublja moč, gibčnost in vzdržljivost, a je srce še polno poželenja, je toliko pomembnejše ostati odprt za nove ideje. Si želimo preizkusiti nov položaj? Imamo fantazijo, ki bi jo radi izživeli? Zakaj si ne bi s partnerjem skupaj ogledali erotičnega filma? Morda skupaj prebrali žgečkljivo knjigo?

Morda bomo ugaslo željo obudili s primernejšim vzdušjem. Romantična glasba, svetloba sveč, ples na terasi, šopek cvetja, zajtrk v postelji … Tisoč malenkosti nas mimogrede pomladi za desetletja in preseli v naša najlepša leta.

Bodimo potrpežljivi

Mladenič ali mladenka si lahko privošči spolnost večkrat na dan, sedemdesetletnik ali osemdesetletnik morda le enkrat ali dvakrat na mesec.

Toda izkušnje tudi nekaj veljajo in količina še vedno ne odtehta kakovosti. Morda trpimo za splošnim pomanjkanjem energije. Toda gotovo je kak del dneva, ko se počutimo bolje. Najpogosteje je to jutro, ko smo spočiti in se večina zdravih moških, tudi v zrelih letih, praktično že prebudi z erekcijo.

Tudi če je le delna ali je sploh ni, lahko položaj ženske zgoraj poskrbi za povsem spodoben spolni odnos.

V najstniških letih smo se morda spolno vznemirili že ob pogledu na revijo za odrasle, sedaj pa tudi ob najnežnejših dotikih ostajamo hladni. Brez skrbi. Želja po spolnosti kljub starejšemu telesu zlepa ne odmre, le dalj traja, da se ogrejemo do delovne temperature. Za vzburjenje potrebujemo več časa, a z dovolj šepetanja, poljubov, objemov in dotikov se lahko zgodi marsikaj.

Če smo upokojeni, bi morali imeti vsaj več prostega časa. Uporabimo ga!

Besedilo: Založba Tolovaj
Še več zanimivih besedil na www.tolovaj.com.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.