Zdravljenje glavobola

Šele ko izključimo nevarnost, da bi z odložitvijo obiska pri zdravniku lahko škodovali, farmacevti bolniku svetujemo zdravilo. Na voljo imamo tri različne zdravilne učinkovine, ki spadajo v skupino protibolečinskih zdravil, strokovno imenovanih analgetiki: acetilsalicilna kislina, paracetamol, ibuprofen/naprosin.

Acetilsalicilna kislina (ASK)
Deluje protibolečinsko, protivročinsko in, v višjih odmerkih, tudi protivnetno. Pri tem velja opozorilo, da je ne dajemo otrokom do 16. leta starosti. Primerna je tudi pri zelo hudih glavobolih, kot je migrena, ko vzamemo posebno obliko šumečih tablet. Le-te moramo raztopiti v vodi in zaužiti ob prvih znakih migrenskega napada. Da bi se izognili škodljivim vplivom na prebavila, svetujemo zaužitje s hrano ali po njej.

aucČe ne gre za gastrorerezistentno obliko tablet, priporočamo, da tableto raztopite v vodi in nato spijete. Odsvetujemo jo bolnikom, ki imajo ali so v preteklosti imeli razjedo na želodcu, bolnikom, ki prejemajo zdravila proti strjevanju krvi, prav tako pa je ne priporočamo za lajšanje bolečin po izruvanju zoba, saj zavira strjevanje krvi. Odsvetujemo sočasno uživanje alkohola, nosečnicam in materam, ki dojijo. Pri štirih odstotkih bolnikov z astmo se lahko pojavi preobčutljivost na ASK, zato jo pri bolnikih z astmo odsvetujemo.

Paracetamol
Deluje protibolečinsko in protivročinsko. Je protibolečinsko zdravilo pri otrocih, mlajših od 12 let, lahko pa se daje že od treh mesecev naprej. V primerjavi z acetilsalicilno kislino je manj dražeč za želodec, zato ga lahko svetujemo bolnikom, ki zaradi tega ne morejo uporabljati ASK-ja. Pri glavobolu je precej učinkovit, le pri migreni se ponavadi ne obnese najbolje. Pri čezmernem odmerku lahko povzroči okvaro jeter, zato moramo biti pozorni, da ne presežemo najvišjega dnevnega odmerka (pri odraslih 4 g). Prav tako lahko odrasli naenkrat zaužijemo največ dve tableti.

Ibuprofen/naprosin
Delujeta protibolečinsko, protivnetno in protivročinsko. Manj dražita želodec kot ASK, a pri bolnikih s težavami želodca se ju raje izogibamo. Tablet ne dajemo otrokom, mlajšim od 12 let. Prav tako kot pri ASK svetujemo, da se zaužijeta z obrokom ali po njem. Ker obstaja nevarnost navzkrižne občutljivosti, ju odsvetujemo bolnikom, alergičnim na ASK, prav tako tudi astmatikom. Zaradi zadrževanja natrija in vode ju odsvetujemo bolnikom z okvaro ledvic ali kongestivnim srčnim popuščanjem. Prav tako ga odsvetujemo nosečnicam.
bolecina

Dodatne učinkovine

Kodein
Spada med narkotične analgetike, zato lahko povzroči slabost in zaprtje. Ponavadi ga najdemo v kombinaciji z drugimi učinkovinami. Poleg protibolečinskega delovanja tudi pomirja suh, dražeč kašelj. Sam pa lahko prispeva k pojavu analgetičnega glavobola.

Kofein
Dodan je nekaterim kombinacijam z namenom, da prispeva k budnosti in povečani mentalni sposobnosti. Zaradi stimulirajočega učinka se mu je bolje izogibati pred spanjem. Deluje dražeče na želodec, dokazi, da bi stopnjeval učinek drugih protibolečinskih zdravil, niso povsem prepričljivi. Omogoča pa hitrejši nastop delovanja.

Ob jemanju kombiniranih analgetičnih pripravkov svetujemo previdnost. Zaradi več učinkovin obstaja večja verjetnost pojava neželenih učinkov.

glavaOb glavobolu je seveda najlažje vzeti zdravilo in ga v 15 do 30 minutah odpraviti. A če nam ne bo uspelo izogniti se dejavnikom, ki ga povzročajo, nas bo prej ali slej spet doletel. Zato je priporočljivo biti pozoren na stres, ki lahko povzroči tenzijski glavobol ali migreno. Na slednjo lahko vpliva tudi določena hrana (čokolada, sir, kofein) ali hormonske spremembe.

Poleg tega je predvsem pri najpogostejši obliki glavobola priporočljiva telesna dejavnost. Za preventivo pred ponavljajočim se glavobolom priporočamo izogibanje dolgotrajnemu sedenju, branju, pretiranemu hrupu in močnemu nihanju svetlobe. Navsezadnje so dobrodošli zdrava prehrana, reden spanec in zadosten vnos tekočine. Nekateri ljudje se zelo radi zatekajo k zdravilom, ki jih dobijo brez recepta v lekarni. Premalo se zavedajo, da so tudi ta lahko škodljiva, če se prepogosto uporabljajo.

Po dolgotrajnem jemanju analgetikov (vsaj 15 dni v mesecu in vsaj tri mesece) se lahko razvijejo t. i. analgetični glavoboli, ki jih sprožijo analgetiki. To je pogost pojav predvsem pri jemanju kombiniranih analgetičnih pripravkov (posebej tistih, ki vsebujejo kofein in kodein).

Kot vidite, glavobol ni vedno nedolžna zadeva. Sicer redko kdaj, a vseeno lahko predstavlja resno zdravstveno stanje. Poleg tega obstajajo za lajšanje različna zdravila, ki kljub temu, da se dajo kupiti brez recepta, niso vsa priporočljiva za vse ljudi. V nekaterih primerih imajo celo resne omejitve. Iz teh dveh razlogov je vsekakor priporočljiv posvet pri strokovnjaku. Do tega lahko pridete, posebno v lekarni, pravzaprav ob kateri koli uri dneva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.