Virusi na pohodu

Gripa ali prehlad?

Gripo in prehlad povzročajo virusi, tako da obe bolezni včasih potekata zelo podobno, vendar so med njima razlike, ki zdravniku in bolniku pomagajo prepoznati bolezen in jo ustrezno zdraviti. Eden najznačilnejših znakov gripe je visoka vročina, ki lahko doseže tudi 40 °C ali več in traja 3 do 4 dni. Pri prehladu se redko pojavi in še takrat je le rahlo zvišana. Gripo običajno spremljajo izrazit glavobol in močne bolečine v mišicah, ki jih pri prehladu ni.

Kako naj pri gripi in prehladu ravnajo starejši in kronični bolniki?

Število starostnikov se iz leta v leto povečuje, prav tako število bolnikov, ki imajo več sočasnih kroničnih bolezni. Ti bolniki predstavljajo posebno ranljivo skupino, za katero je lahko tudi navadna gripa usodna. Mislimo predvsem na tiste, ki imajo zaradi spremljajočih bolezni ali zaradi nekaterih terapij (kemoterapije, radioterapije, bioloških zdravil …) oslabljen imunski sistem. Prehlad in gripa lahko pri teh skupinah trajata dlje, bolezenski znaki pa so intenzivnejši. Predvsem pri starostnikih je pomembno, da dovolj pijejo, na kar vse prepogosto pozabljajo. Kroničnim bolnikom in starejšim od 65 let priporočamo cepljenje proti gripi, saj to tako zanesljivo preprečimo.

Še več koristnih informacij, kako ravnati, če zbolite, lahko preberete v novi reviji V skrbi za vaše zdravje z naslovom Virusi na pohodu. Revija izhaja večkrat na leto in obravnava vedno drugo aktualno zdravstveno temo. Na voljo je v lekarnah in čakalnicah družinskih zdravnikov po vsej Sloveniji, v avlah Krkinih poslovnih stavb, v Termah Krka in na spletni strani. Nanjo se lahko naročite z naročilnico, ki je priložena vsaki reviji, ali prek obrazca na spletni strani.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.