Tek na smučeh – klasična tehnika

Klasična tehnika je v primerjavi z drsalno bolj podobna naravnemu gibanju, torej hoji in teku na suhih podlagah. Smuči večinoma postavljamo vodoravno, gibanje poteka naprej, torej se kaj kmalu počutimo pri klasiki povsem domače. Pri klasični tehniki vedno lahko hodimo, če se nas poloti utrujenost. Lažje se ustavimo ter hitreje dobimo hitrost. Klasično tehniko lahko vedno prakticiramo tudi na neurejenih površinah, z narebrenimi smučkami lahko že po zvoženem kolovozu z le malo snega naredimo koristen popoldanski sprehod. Pravemu klasičarju pa se ob urejeni smučini le še zasmeje srce. Kajti tek po “špuri” predstavlja izvajanje domala vseh elementov klasične tehnike.

[youtube width=”470″ height=”375″]http://www.youtube.com/watch?v=ZYAbP5gXuLM[/youtube]

Elementi teka pri klasični tehniki

Klasična tehnika je tako tekmovalna kot rekreativna oblika teka na smučeh, je starodobna disciplina nasproti drsalne, ki je stara šele kakih 25 let. Izvajamo jo na urejeni smučini (tekači uporabljamo izraz “špura”). Elementi teka, ki jih najpogosteje izvajamo, so soročni odriv, dvotaktni diagonalni korak in korak s soročnim odrivom. Soročni odriv pomeni odrivanje z rokami brez uporabe nog, večinoma se uporablja na ravnini z blagim spustom. Dvotaktni diagonalni korak uporabljamo za tek navkreber, pri tem se odrivamo z vsemi udi. Korak s soročnim odrivom pa uporabljamo na ravninah ter rahlih vzponih, pri tem se odrivamo tako istočasno z rokami kot izmenično z nogami.

[youtube width=”570″ height=”345″]http://www.youtube.com/watch?v=5XejranvhWI[/youtube]

Priprava opreme

Klasičnim smučem je potrebno pred tekom ustrezno namazati drsno ploskev. Slednja se namaže v predelu pod stopalom, kjer se smučka pohodi, ko naredimo odriv v smeri naprej. To pa nekatere odvrne od teka v klasičnem koraku, saj predstavlja dodatno nabavo raznovrstnih voskov ter klistrov in seveda ustrezno znanje. Temu se lahko spretno izognemo ob nabavi narebranih smuči, ki vedno primejo, to pomeni, ko naredimo odriv nam smučka ne oddrsava nazaj. Za klasičen slog potrebujemo ustrezne palice. Pomembno je, da so razmeroma lahke, imajo primerno trdoto in trpežnost. Pred vadbo moramo nujno urediti zanke. Le-te morajo biti vedno pravilno nastavljene, da omogočajo dober oprijem roke. Poleg ustreznih oblačil je tretji nepogrešljivi del seveda obutev. Glede na izkušnje je optimalen polvisok čevelj, ker je primeren za obe tehniki teka. Preden kupite oz. si sposodite čevlje, preverite še vezi. Večinoma so na trgu vezi, ki ustrezajo vsem zatičem čevljev. Razlika je le pri vezeh za pohodništvo, ki so bolj robustne in odpornejše.

Priporočena oprema:

Klasične smuči: Oznaka C, dolžina = višina tekača + od 25 cm do 40 cm (npr. 190 cm + 25 cm = 215 cm). Delež, ki ga prištevamo k višini tekača progresivno pada z rastjo tekča.

Palice: dolžina = višina tekača – 25 cm (npr. 190 cm – 25 cm = 165 cm).

Čevlji: udobni, topli, zračni, ne premajhni in ne preveliki.

Oblačila: morajo zadostiti namenu teka in intenzivnosti naprezanja. Priporočeno je večslojno oblačenje, vrhnji del naj bo zaščiten proti vetru, a obenem zračen. Tekaške rokavice nas obvarujejo pred mrazom ter žulji, poleg tega pa omogočajo dober oprijem v zanki tekaške palice. Ne pozabimo na kapo in očala ter kremo za sončenje.

Preberite tudi: Tek na smučeh - idealna zimska aktivnost | Tek na smučeh - kondicija | Tek na smučeh - drsalna tehnika

Tek na smučeh - tečaji - Zlata leta in Maja Benedičič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.