Varčujmo pri ogrevanju

Mnogo ljudi zmotno misli, da je ogrevanje stanovanja mačji kašelj. Vendar temu ni tako. Vzemimo samo v obzir, da povprečno gospodinjstvo v Evropski uniji za ogrevanje letno porabi kar 10.000 kilovatnih ur energije. In pri tem pomislimo tudi na to, da se v povprečju, predvsem zaradi slabe izolacije stanovanj in hiš, izgubi kar polovica porabljene energije.

Pripravili smo nekaj kratkih nasvetov, kako prihraniti pri ogrevanju ter tako zmanjšati vaše stroške, z zmanjšanjem porabljene energije pa – seveda – pomagate tudi naravi in okolju.

1. Samo ogrevanje prostorov ni poleg segrevanja našega bivalnega prostora nič drugega kot le kompenziranje toplotnih izgub v okolico. Porabljena energija za ogrevanje pa v naših gospodinjstvih znaša približno 70 odstotkov celotne porabe energije! Kljub temu neizprosnemu podatku imamo Slovenci mnogokrat notranjo temperaturo stanovanja mnogo previsoko. Zavedajmo se, da je ogrevanje bivalnega prostora nad 21 stopinj Celzija popolnoma nepotrebno ter izredno potratno, saj nam lahko že pol stopinje nižja temperatura v stanovanju zmanjša stroške ogrevanja za 3 odstotke. V primeru, da temperaturo v stanovanju znižamo za eno stopinjo, pa s tem preprečimo tudi nastanek do 300 kg CO2.

2. Seveda nam le zmanjševanje temperature v stanovanju ne pomaga kaj dosti, če nimamo primerne izolacije. Dejstvo je, da se v povprečju skoraj polovica energije, ki jo porabimo za ogrevanje, v vsakem gospodinjstvu, pozimi – preprosto – »izgubi, izgine«. Toplota uide skozi okna, skozi špranje in razpoke na podstrešju ter se izgubi na prostem. Kot navaja ministrstvo za okolje in prostor, so špranje v povprečni slovenski hiši pri oknih in vratih povprečne hiše enake luknji v zidu, veliki 10×10 cm. V poletnem času se takšne »malenkosti« niti ne poznajo kaj dosti, v zimskem času leta pa lahko takšne stvari privedejo do velikih izgub toplote oziroma energije. Že samo z izolacijo podstrešja lahko zmanjšamo stroške ogrevanja za 20 %, z izolacijskimi materiali v celotnem stanovanju ter energijsko varčnimi okni pa lahko toplotne izgube zmanjšamo tudi za več kot 30 odstotkov.

3. Poleg dobre izolacije so pomembna tudi manjša dejanja kot je redno vzdrževanje kurilne naprave, izredno priročen pa je tudi nasvet, da se pred radiatorje ne namešča pohištva in zaves, saj le te onemogočajo kroženje toplote.

Na koncu koncev je odločitev vaša. Nihče vas ne sili, da bi morali bolje izolirati vašo hišo, da bi morali v stanovanju imeti optimalnih 21 stopinj Celzija ter da skrbite za svoje kurilne naprave. Gre le za priročne nasvete varčevanja, ki pa vam lahko pomagajo privarčevati ne le naravne vire, temveč tudi vaš denar. Morebitni privarčevani znesek, ki ga lahko dobimo, če ravnamo varčno smo skupaj s strokovnjaki ocenili na okrog 630 kilogramov CO2 ter minimalnih 160 evrov na letni ravni.

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.