Varčujmo z avtomobilom

Kljub temu, da se v zadnjem času čedalje bolj uveljavlja prevoz s kolesom ter je poleg hoje (za kratke razdalje) ter uporabo javnega ali mednarodnega prometa (za daljše razdalje) najpametnejša odločitev za prevoz oziroma premagovanje razdalje, se večina ljudi še vedno odloči za avto. Gre za enega največjih onesnaževalcev okolja ter večinoma tudi za tistega, za katerega porabimo največ denarja. Kljub temu, da avtomobili bremenijo okolje že med proizvodnjo ter v ozračje spuščajo ogromne količine ogljikovega dioksida, se ljudje še vedno najraje med prevoznimi sredstvi odločamo za le te.

Jaz pa pravim, da, če se že moramo voziti z avtomobili, se vozimo vsaj čim manj ter upoštevajmo nekaj pametnih nasvetov strokovnjakov. Dejstvo je, da pri prevoženih 5.000 km avto izloči v ozračje toliko ogljikovega dioksida, kolikšna je njegova teža, njegovo potratnost pa potrjuje tudi dejstvo, da naj bi se na 1.200 km dolgi poti z avtom v zrak sprostilo toliko CO2, kot če bi vlak obšel ves svet. Kljub temu, pa lahko s primerno uporabo avtomobila tako okolju, kot tudi vaši denarnici tudi malce prizanesete.

1. Upoštevajte, da v primeru, če je tlak v gumah le za 0.5 bara prenizek ali previsok, porabimo kar 5% več goriva, prav tako pa je za manjšo porabo goriva pomembna tudi t.i. ekološka vožnja, saj pri vožnji po mestu lahko porabimo tudi do 40% več bencina kot na daljše relacije. Seveda pa hitrejša vožnja ne pomeni tudi varčnejše. Z zmanjšanjem hitrosti od 110 km/h na 90 km/h emisijo ogljikovega dioksida zmanjšate za kar 25%.

2. Zanimiv zna biti tudi nasvet, da s seboj ni priporočljivo voziti odvečne teže, saj vsakih dodatnih 45 kg zmanjša učinkovito porabo goriva za 1%. Da bi z avta odstranili strešne kovčke si moramo vzeti le nekaj minut, rezultat zmanjšanje teže avtomobila ter manjšega zračnega upora pa lahko prinese zmanjšanje porabe goriva tudi do 10 odstotkov.

3. Slovensko povprečje prevoženih kilometrov letno znaša 7.374 km na vozilo, kar pa s 2,5 kilogrami ogljikovega dioksida za vsak liter bencina, ki ga porabi povsem navaden družinski avto znese, da povprečen slovenski avto na leto v ozračje spusti najmanj 15 ton ogljikovih emisij. Kot pravijo pri ministrstvu za okolje in prostor, pa naj bi le z dobrim vzdrževanjem avtomobila porabo goriva zmanjšali tudi do 10 %. Kar letno znaša kar 1.500 kilogramov CO2.

Vprašajmo se le še to, koliko smo pripravljeni storiti za okolje ter za čistejši jutri. Ter koliko dela in energije smo pripravljeni vložiti, da bi z zmanjšanjem porabe goriva prihranili tudi sami ter ta denar porabili za kaj drugega. Smo pripravljeni iti tako daleč, da bi se vozili le z javnimi prevoznimi sredstvi ter kolesi? Če ne tako daleč, pa vsaj do upoštevanja nekaj nasvetov? In ob tem ne gre nikakor prezreti, da vam bo hvaležna tudi vaša denarnica. Vsaj poizkusite, pa boste videli, če nasveti držijo ali ne. Ste za?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.