Hrana je zdravilo

Se spomnite ljudskega pregovora ‘Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran’? Ali pa še kakega drugega, ki prav tako poudarja pomen zdrave in uravnotežene prehrane? Seveda. Pa vendar velja, da nas večina pozablja, kako pomembna je hrana in kako zelo lahko vpliva na naše zdravje, ne samo na to, ali bomo z manjšimi obroki hrane shujšali ali ne, ali bomo z nekaj več požirki vode na dan omogočili našim ledvicam boljše delovanje in ali bomo ob morebitni sladkorni bolezni morali zmanjšati stopnjo sladkorja v našem sistemu prehranjevanja.

Prehrana je izredno pomemben dejavnik v različnih obdobjih našega življenja, zaradi tega je izredno pomembno, da vemo, kaj lahko jedo naši najmlajši – dojenčki, pa tudi majhni otroci in kasneje najstniki. V obdobju naše največje aktivnosti, ko bi morali imeti veliko energije, da premagujemo službeni stres, se aktivno vključevati v rekreacijske in športne aktivnosti, biti na voljo našim otrokom pri njihovi igri in vzgoji, skratka pri aktivnem življenju je treba jesti toliko in takšno hrano, da nas ali pomirja ali daje energijo, nam pomaga pri morebitnem zaprtju ali kateri drugi tegobi, ki jo prinašajo bolezni.

Hrana je zdravilo tudi v jeseni življenja, ko želimo biti še kako aktivni in čim dlje zdravi, ko se nam krhajo kosti in ko se zdi, da so se skoraj načrtno spravile na naš organizem razne bolezni: infekcije, bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak, kakšen rak, bolezni prebavil in zaprtje, bolezni kože, artritis, glavoboli, pa tudi navidez nedolžni, a zelo neprijetni glavoboli, pomanjkanje energije in nespečnost. Lahko te bolezni, spremljajoče znake staranja, preprečimo ali ozdravimo s hrano? Zagotovo lahko marsikatero preprečimo, pri nekaterih pa zagotovo omilimo težave.

kosilo
V majhnen nizu člankov o prehrani bomo skušali predstaviti, v kateri hrani najdemo naravna odvajala, pomirjevala, zaviralce receptorjev beta, antibiotike, antidepresive, analgetike, sredstva za zniževanje krvnega tlaka, antiksidante, snovi, ki znižujejo holesterol in še marsikaj drugega – vir nam je tako ljudska modrost, modrost naših babic in dedkov, zeliščarjev, strokovnjakov za prehrano in zdravnikov – ne nazadnje se vse bolj spet obračamo k naravi in opuščamo razne umetne pripravke, ki s sintetičnimi snovmi, nadomestki tistega, kar najdemo v naravi, velikokrat škodijo našemu telesu, našemu zdravju.

Rešimo se glavobolov s pitjem vode
Pa poglejmo za prvič nekaj splošnih dejstev o nekaterih živilih. Najprej eno tistih, na katero velikokrat pozabimo. Vodo! Voda velja za hranilo, saj je v njej veliko hranljivih snovi, zaradi tega je pomembno, da jo pijemo večkrat na dan. Najboljše je v manjših količinah, npr. en kozarec v eni uri bi bil skorajda minimum. Žal se velikokrat zgodi, da starejši opustijo pitje brezalkoholnih tekočin, sploh vode, ker ne marajo tolikokrat hoditi na stranišče, pa vendar jo moramo piti, da spodbudimo delovanje ledvic, njihovo pravilno delovanje pa nam pomaga ohranjati zdravje. Voda nam redči tudi blato in s tem rešuje zaprtje črevesja. Ste vedeli, da je vzrok pogostih glavobolov lahko manjša ali kronična dehidracija? To pa lahko resnično odpravimo z rednim pitjem vode.

Ne pozabimo na navadni jogurt
Navadni jogurt, brez dodanega sadja in sladkorja, spodbuja delovanje imunskega sistema, pomaga pri čiščenju našega črevesja tako, da uravnava našo presnovo pravzaprav v obeh smereh – lahko nam pomaga zdraviti drisko veliko hitreje od sintetičnih sredstev, ki jih dobimo v lekarni, ali pa nam pomaga pri kroničnem zaprtju našega lenega črevesja. Povrh vsega pa vsebuje tudi antibiotične učinkovine.

sok
Česen in čebula naj bosta čim večkrat sestavni del prehrane
Predvsem česna se marsikdo izogiba, saj povzroča neprijeten zadah iz ust, ki je resnično nezaželjen ob kakih zaupnih pogovorih, ko si skorajda šepetamo na uho, vsekakor pa pri poljubljanju. Mogoče se tudi zaradi tega gostilničarji velikokrat pri pripravi zelene solate izognejo česnu in moramo zaradi tega nekateri posebej prositi, da ga dodajo v solato, saj vemo, kako nam lahko pomaga. Snovi v česnu namreč delujejo antibiotično, preprečujejo nastanek krvnih strdkov, ki lahko povzročijo srčne napade in kapi. Tudi čebula je dobra za nas, saj zvišuje koristni krvni holesterol HDL.

Vsekakor velja, da se za vsako bolezen najde rožica – torej zel, ki nam bo pomagala lajšati težave bolezni, hkrati pa z uravnoteženo prehrano in tudi čim bolj raznoliko izbiro jedil uspemo izboljšati tegobe starosti in okrepimo naš imunski sistem ter izboljšamo naše počutje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.