Feng shui in duhovno življenje

SKRBNO NEGUJTE SVOJO DUHOVNO BIT
Šele ko si boste primerno uredili svoj dom, vam bo sveža či pomagala, da boste lažje stopili v stik z vašo najglobjo duhovno či, ki se pretaka po čakrah. Deluje tudi obratno, saj s tem v dom oddate či, ki ga napolni s tako energijo, da se boste tudi v prihodnje, to je vsakič, ko vstopite vanj, lažje počutili poduhovljene. To lahko storite z meditacijo ali molitvijo, ki naravno napolnita prostor s tovrstno duhovno či. V kolikor pa se odločite za postopek, ki bo potekal bolj dejavno (globoko dihanje, gibanje, či-gong, zvonenje), potem energije zavzamejo več prostora v domu, postanejo še bolj učinkovite in s tem tudi vaše okolje postane bolj stimulativno. V ta namen si poskusite nekje v vašem domu izbrati primerno mesto, če je le mogoče stalno. Vzdušje za pravo razpoloženje se lahko ustvari tudi s tkzv. feng shuijskim svetiščem, ki vam olajša dostop do lastne duhovne plati. Gre za spremembo notranje či, ki jo boste potem laže spravili na površje, jo osvobodili in ji omogočili, da najde svoj naravni ritem toka v energijskem polju. Potrebno je tudi permanentno energijsko čiščenje samega prostora, da se či prostora bolj razprši, osveži in zamenja z duhovno či. Pomagajte si še s primernimi zvoki in oddajanjem pozitivnih misli za ustvarjanje srečnejšega vzdušja v domu.

fs-duh-1
Kako ustvariti posvečen prostor?
Duhovna či napolnjuje tako vaše telo kot tudi prostor okoli vas. Zunanja či neprestano deluje vzajemno s či prostora, v katerem razmišljate, kar ima za posledico, da ustvarjate bolj ali manj primerno vzdušje za vaše duhovno počutje. Osnovna potreba je, zagotoviti si dovolj prostora okoli glave, saj boste s tem dopustili umu, da se poljubno razširi v vse smeri in izbere možnosti, ki so na voljo. Pazite le, da sobe niso prenatrpane s pohištvom, kar je dobro tudi s splošnega vidika! Či okoli vas mora biti zmeraj čista, saj zastala či „duši” duhovnost. Zato prostore prezračite, da jih napolnite s svežim zrakom in sončno svetlobo, kar prinese novo, svežo či, katera vam bo omogočila precej lažji stik z duhovno energijo. Najhitrejši in hkrati najučinkovitejši način za temeljito očiščenje či prostora je spomladansko čiščenje v obdobju med polno luno in mlajem.

fs-duh-2
Rituali energetskega čiščenja bivalnih prostorov
I. Ritual po feng shui mojstrici Karen Kingston
1. Priprava na čiščenje prostora – najprej prosite za svojo zaščito!
• Najprimernejši čas čiščenja prostora vam podata vaš osebni dnevni in urni ciklus po KUA številu.
• Odločite se za čiščenje prostora, ko boste fizično zdravi, uravnovešeni in dobro razpoloženi (poglejte tudi svoj bioritem),
• Odložite uro, nakit in delajte bosi. Na stežaj odprite vsa okna in vrata.
• Izključite stacionarni in mobilni telefon, domofon, zvonec na vhodu in ostale nepotrebne aparate.
Premislite, kaj si želite, da bi se vam zgodilo? Kakšna je vaša namera energetskega čiščenja?
Prostor najprej dobro fizično očistite (pospravite energetski nered, torej vso navlako, obrišite prah, zložite stvari, da boste imeli red, pometite/posesajte ali po potrebi obarvajte stanovanje, vendar pri tem pazite na izbor barv, saj temelji na vašem osebnem KUA številu!
Po temeljitem generalnem čiščenju, ki v odvisnosti od velikosti doma lahko traja en ali več dni, si izberite primeren (obetaven) dan, ko najprej prižgete vse luči, odprete vse vodne pipe, zavrtite si najljubšo glasbo ter v sourni smeri pričnete z obhodom po stanovanju. Ploskajte v vseh kotih in omarah od dna proti vrhu!!!
Po tej končani fazi rituala se oprhajte/okopajte ali si vsaj umijte izpostavljene dele telesa oz. kože (obraz, vrat, roke).
V center stanovanja Palača #5 (zdravje, eter, Tai) postavite naslednjo opremo: namizni prt (nov, neuporabljen), grobo morsko sol (cca. 1 kg), veliko cvetov in cvetnih lističev (barve, ki vam ugajajo), čajne svečke v aluminijastih posodicah, dišavne palčke, vžigalice, 3 kose vetrnih zvoncev (bambus, kovina) ali činele, dve krogici skladnosti in obilo ljubezni.
2. Postopek čiščenja prostora:
• Uglasite se sprostorom: v duhu se najavite varuhu prostora (v mislih prosite) in izžarevajte svojo namero v prostor!
• Med procesom čiščenja dihajte globoko in dopustite ljubezni iz svojega srca, da steče v vsak kotiček vašega doma.
• Začnite pri glavnem vhodu in hodite v smeri ure po vseh prostorih: ploskajte ob stenah od dna navzgor, v kotih in omarah se zadržite malo dlje časa, kjer še močneje ploskajte.
3. Vnašanje nove energije v vaš dom:
• Prižgite sveče, dišavne palčke, poškropite s čisto-hladno vodo, darujte rože in molitev duhu varuhu stanovanja in duhovom zemlje, zraka, ognja in vode. Prikličite angele, vaše osebne vodnike in pomočnike.
• Preko vseh pragov stresite sol v obliki polne črte. Ščepec soli vrzite po stanovanju, a ga že naslednji dan posesajte.
• V centru vsakega prostora (sobe) prižgite svečke, dišeče palčke in okoli svečk postavite daritvene cvetove, poškropljene z vodo Svečke pustite dogoreti do konca.
• Med darovanjem mislite na močno zasidrano namero obreda, to pa je ustvarjanje energetsko čistega prostora, da se vam bo lahko uresničila planirana faza vašega življenja.
4. Zasidranje namere:
Fino čiščenje prostora z zvonci: od največjega (najglasnejšega) proti najtišjemu (najmanjšemu).
Končno čiščenje, uporaba kroglic: osredotočite se na središče kroglic, kjer vizualizirajte svojo namero: Naj se to ali karkoli boljšega sedaj uresniči za dobro vseh članov družine!
Opravite zadnji obhod po stanovanju in vtisnite energijo namere v prostor. Vzdržujte živahen korak in uporabite vizualizacijo skupaj s kroglicami.
Šele po končanem ritualu čiščenja namestite/aktivirajte feng shui zdravila!
fs-duh-3
II. Solni ritual
Čiščenje stanovanja na energijski ravni je zelo priporočljivo. Dobro je, da ga prvič energetsko očistite takoj za tem, ko ste ga uredili po načelih feng shui, pozneje pa redno, vsaj en krat na leto.
Potrebujete grobo, neprečiščeno morsko sol in prav tak, čim bolj naraven riž. Za površino cca. 50 m2 potrebujete vsakega po 1 kg. Sol in riž premešajte v keramični ali glineni posodi in ju pustite stati 24 ur.
Preden mešanico raztresete po stanovanju, se zaščitite na energetski ravni.
• Okoli sebe si zamislite varovalni ščit bleščeče barve.
• Usta zaprite, jezik pa pritisnite ob nebo.
• Odprite okna in na glas ali v mislih izrecite prošnjo, da vsa vam negativna, nekoristna in nepotrebna škodljiva energija zapusti vaš dom.
• Mešanico potresite, kakor bi sejali, po vseh prostorih, tudi v kleti in na podstrešju, če ju imate v redni uporabi; dobro »posejte« ob vseh vogalih, za omarami, pod posteljami, mizami, skratka povsod, kjer je to mogoče.
Pomembno je, da tako očistimo vse naenkrat (hišo, stanovanje) in ne le delno, po prostorih. Raztreseno mešanico pustimo stati 24 ur, medtem pa povsem normalno živimo naprej. Naslednji dan mešanico posesamo/pometemo ter povsem odstranimo (naenkrat) iz vseh prostorov. Vrečko iz sesalca in vrečko za smeti takoj odvržemo v keson!
Izkušnje potrjujejo, da je ta enostavna in praktična metoda čiščenja tudi zelo vredna, saj se bomo v tako očiščenem stanovanju veliko bolje počutili in razliko čutili takoj.
Šele po končanem čiščenju prostora namestite/aktivirajte feng shui zdravila!
III. Ritual/obred s pomarančo
Narežite 9 koščkov pomarančne lupine. Namočite jih v 2- litrsko posodo, ki jo napolnite s čisto, hladno vodo in pustite stati nekaj ur, toliko, da lahko lupina spusti svoje sokove, eterična olja in dišave. Takšno vodno mešanico dajte v razpršilec, ki ga uporabljate za zalivanje rož ali za likanje in dišečo mešanico razpršite po celotnem stanovanju. Takšen ritual lahko izvajate 2-3 krat na teden oziroma zmeraj, ko zaužijete čudovito svežo, dišečo pomarančo.
Kako si lahko oblikujete lastno feng shui svetišče?
V svojem domu si izberite poseben prostorček, ki ga oblikujte in uporabljajte kot osebno feng shui svetišče. Vanj se umaknite, ko se želite posvetiti le sebi in ob tem razmišljati o življenjskih vprašanjih, svojih smereh in odločitvah. Tukaj lahko poiščete svoj občutek miru in spokojnosti, kjer gledate nase z malo večje razdalje, ki vam na vaše življenje poda bolj objektiven pogled. Vaš sedeči položaj naj bo usmerjen na sever za večjo duhovnost ali na severozahod za modrost, medtem ko gledate mizico pred seboj, na kateri ste si postavili svetišče. Stvari, ki jih izberete, naj bodo za vas osebno resnično pomembne oziroma takšne, ki vas opredeljujejo, kdo ste in – najbolj bistveno – kdo sploh hočete biti. To so lahko slike, potrdila, spričevala, fotografije prednikov, najljubše knjige, DVD-ji, igrače … da se boste z njimi ponovno napolnili z energijo. Na beli list papirja napišite vse željene spremembe in seznam ciljev, ki bi jih želeli uresničiti v življenju. Za lažje razmišljanje na mizici prižgite še svečo ter nanjo postavite skledo sveže vode in manjšo skodelico grobe morske soli. Pustite či, da steče v vaše energijsko polje, ker s tem vaš um pride do novih misli in idej.

fs-duh-4

Premikajte svojo notranjo či z mislimi
Po preverjenem načelu delovanja energij na človeka velja, da ko osredotočite misli na določene dele vašega telesa in si pred oči prikličete razne pozitivne podobe, s tem vašim celicam pošiljate koristno či.
Oblecite si ohlapna bombažna oblačila in se udobno ulezite na hrbet na (predhodno nameščeno) pregrinjalo na tleh. Naj vam bo karseda udobno in v ta namen si lstvar olajšajte s tem, da si podložite vrat, križ in kolena. Pričnite počasi, a globoko dihati s trebuhom in si ob tem predstavljajte, da z njim vdihujete dobro či. Po vsem telesu se sprehajajte z lepimi mislimi, vsak njegov del tudi kaj vprašajte, tako da ga resnično dobro spoznate. Bistveno je, da za vsak del telesa ugotovite njegovo stanje ali je sproščen-napet, vitalen-utrujen, trd-mehak, težek-lahek ali vroč-hladen. Če kje naletite na neugodno stanje kakšnega območja telesa, je to žarišče, ki zna povzročati težave, zato se močno osredotočite nanj in mu skozi lepe misli in želje pošljite zdravilno či energijo, da se bo napolnil. Naj vaša domišljija ustvari par nevidnih rok, ki bodo vstopile v telo, ga masirale gladile in polnile njegove celice z blagodejno či. V mislih lahko uporabite še terapijo barv, ki vas sproščajo: topla zlata, oranžna ali topla rumena in z vizualizacijo prepojite z njimi vsak del in vsaka celica vašega telesa se bo napolnila s prijetno či. Ko ste z mislimi tako pepotovali vse telo, le za nekaj sekund pomislite, kakšno je vaše počutje v celoti. Če ste vse naredili prav, se boste počutili lažje, bolj sproščene in na splošno v telesu začutili bolj ubrane energije.

fs-duh-5

Prenesite či iz narave v svoj prostor
Človek je znan kot dober prevodnik energij, zato lahko vsak sam poskrbi, kakšno či bo vnašal v svoj dom in si tam ustvaril primerno duhovno ozračje. Nekje v naravi (travnik, drevo, vrt, park) ali v kakšnem sakralnem objektu si poiščite všečno mesto, kjer si boste napolnili či polje s poduhovljeno energijo. Pričnite z meditacijo, a osredotočite se predvsem na svoj dih in si predstavljajte, da z njim vase vlečete či iz pozitivne okolice, ki vam blagodejno polni pljuča. V mislih lahko vdihavate tudi zvok, posamezne občutke ali vašo najljubšo barvo, s katero si v mislih obarvate vaš prsni koš in trebuh.
Ko se vrnete domov, se vzravnano usedite v sobo, ki jo želite napolniti s tovrstno či. Tokrat se bolj posvetite izdihu, pri katerem si predstavljajte, kako ta polni vašo sobo z blagodejno či iz okolja. Najprej napolnite s tem prostor okoli sebe, nato nadaljujte v spiralnem sournem valu v vse večjem premeru po celotni sobi. Če želite delovanje okrepiti, lahko predse postavite prižgano svečo in strmite v njen plamen medtem, ko izdihujete dobro či, ki jo prenesite v osrčje plamena. Tako vam bo ob tem či sveče pomagala še močneje izžarevati vašo či v prostor.

fs-duh-6

Z dihanjem se povežite s či okolja
Dihanje je primarni (prvinski) način, s pomočjo katerega se vključujemo v svet okoli sebe. Vdih vzpostavlja ritmično pritekanje či po poti kisika v vaš krvni obtok, skozi izdih pa njeno odtekanje nazaj v okolico. Če je zrak čist, potem vsak dih prinaša v vaše telo dobro či, vsak izdih jo ponovno potisne nazaj. Kjerkoli se nahajate, od tam dobite oz. vase vdihnete vzorec či, ki tam dominira, z njo se torej preprosto obdate. Kolikor pravilneje znate dihati, toliko aktivneje izmenjujete či s prostorom.
Popolno dihanje poteka v začetku predvsem skozi trebuh. Ko se tega naučite, pričnite z dihanjem s prsnim košem. Pri tem dvignite ramena, da vdihnete kar največ zraka (klavikularno dihanje). Zrak vdihujte približno tri sekunde, nato za pet sekund zadržite sapo, nato počasi izdihavajte kakših osem sekund (3-5-8).

fs-duh-7

Meditacija
Cilj meditacije je, da se z mislimi naučite spreminjati svoje či energijsko polje. To pomeni, da obvladujete lastno či tako, da jo lahko premikate navzgor, navzdol, navzven in navznoter. Željeno dosežete s kombinacijo dihanja, gibanja, razmišljanja in vizualizacije. Pomen pomikanja či po telesu in izven njega:
• Stojte vzravnano, razkoračeno: Najprej vdihnite v najglobji predel trebuha, potem še v prsni koš. Izdihnite tako, da najprej izpraznete trebušno votlino, na koncu pa izpustite še zadnji dih. Predstavljajte si, da z vdihom vlečete či globoko iz trebuha navzgor v glavo, Ko pomikate či navzgor, si s tem pomagate k bolj optimističnemu razpoloženju, kar vam v končni fazi prinaša več ustvarjalne energije za nove zamisli in sproži želje po tem, da bi kaj bolje ukrenili.
• Ko v primeru izdiha izpuščate zrak iz prsnega koša in potem še iz trebuha, zadržite zadnjo “kapljo” zraka v najnižjem delu trebuha. Pri tem si ustvarite občutek zagona, tako da lahko nadaljujete izdihavanje či navzdol po nogah, v stopala, dokler je na koncu ne potisnete globoko v zemljo. Vse to vam prinese duševni mir in pomaga, da postanete bolj praktični, realistični in obstanete trdno na tleh, kar je idealno.
• Če želite biti bolj opaženi in narediti dober vtis, morate svoje či polje razširiti navzven. Vdihujte v čepečem, rahlo razkoračenem položaju, z rokami prekrižanimi na prsih. Ko izdihujete, se pri tem dvignite in razširite roke tako, da boste na koncu odprti kot zvezda. Z mislimi pošiljajte či v konice prstov na rokah in nogah. Pomagalo vam bo, da se znebite različnih (nepotrebnih) čustev in se pričnete lažje izražati.
• Kadar vas zebe ali se počutite utrujeni in nemočni, je pravi čas, da sedete ali pokleknete in počasi vdihnete zrak. Najprej potegnite či v trebuh, nato še v prsni koš. Ko si napolnite telo, stisnite zadnjik, zaprite (od znotraj) usta in nos, napnite mišice trebuha in ga potegnite navznoter. S tem boste ob zgoščanju najglobjega jedra či razvili novo notranjo moč in našli novo gonilno silo v sebi.

fs-duh-8

Očistite prostor z zvoki
Zvočni valovi koncentrično vibrirajo skozi zrak in s tem razgibavajo či prostora. Temeljno načelo medsebojnega učinka Yina in Yanga nam pove, da če se stara, zastala či neovirano premika, je bo zmeraj nekaj steklo iz prostora, s čimer se bo sprostil vstop nove, sveže či.
Sobo, ki jo nameravate energetako očistiti z zvokom, morate najprej prezračiti, jo temeljito pospraviti in posebej skrbno očistiti ves prah! Pri načinih izvajanja rituala se lahko odločite za zvonjenje z (vetrnim) zvoncem, ploskanjem ali intonacijo zlogov. Zelo učinkovita je uporaba lastnega glasu, saj z njim prenesete v prostor svojo najglobjo či. Ko intonirate zloge (pojete) se zaradi boljšega pretoka či držite vzravnano in dihajte globoko, s petjem pa ob tem proizvajajte močne zvoke in dolge vibracije, ki jih močno prenesite v prostor, da razgibate vso či v sobi. Začnite z nizkim zvokom in nadaljujte po lestvici navzgor v enem samem, močnem, dolgem izdihu, kjer pravzaprav začnete najprej z nizkim aaa-jem, nadaljujete z ooo-ji, končate pa z mmm-jem. To večkrat ponovite, da popolnoma očistite sobo.
Či se razgiba že z vašo prisotnostjo, t.j. skozi govor, glasbo ali gong. Pomembno pri tem pa je, da zvoke usmerjate v točno določen predel prostora, ki ste ga z določenim namenom tudi izbrali. V kolikor si izberete zvonec, potem z njim zvonite povsod, še posebej po vogalih in tam, kjer se nabira največ prahu. S tem privabite svežo či v vse dele prostora. Če se odločite za ploskanje, morate ob tem silovito in sunkovito izdihovati, da hitreje zganete či. Po vsakem takšnem energijskem čiščenju prostora z zvoki si pred spanjem lahko še dodatno pomagate s solnim ritualom, saj sol vsrka vse ostanke stare či.

fs-duh-9

Zaokrožite vaše življenje
Spomnite se dejstva, da je vsak posameznik povsem srečen le takrat, ko je notranje izpolnjen. Zato nikar ne dopuščajte, da bi vam kdorkoli ali karkoli omejevalo življenje, ki je resnično edini pravi in obenem največji božji dar. S tem, ko se boste naučili uporabljati modrost, si boste lahko olajšali vašo življenjsko pot, čeprav problemi in težave po tem še zmeraj ne bodo izpuhteli. A od takrat naprej lahko gledate nanje povsem z drugega zornega kota, saj z duhovnimi vajami dobite možnost izhodišča iz pozicije moči, ko lahko zagotovo bolje izkoristite svoje zmožnosti in vzamete usodo v svoje roke. Rešitev boste mnogo hitreje našli ob poglabljanju vase, kajti ko boste pobliže spoznali vaš notranji kozmos, tisti kraj, ki je že vse življenje v vaših srcih in vas potrpežljivo čaka, da mu že končno enkrat prisluhnete, šele potem boste postali resnično izpolnjeni in se ne boste nikoli več oddaljili od sveta drugačnih, a resničnih lepot.fs-duh-10

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.