5 korakov zdravega staranja

upokojenci pes, sprehod s psom, aktivna starost, starejši
Foto: PeopleImages iz iStock

Pomembno je, da si prizadevamo ne le dolgo živeti, temveč da ohranjamo vseskozi kakovostno življenje. S pravilnimi pristopi in navadami lahko izboljšamo svoje zdravje in dobro počutje, ko starost napreduje. Tukaj je pet ključnih pristopov, ki vam lahko pomagajo doseči zdravo in izpolnjeno starost.

5Uravnotežena prehrana:

Prehrana ima ključno vlogo pri zagotavljanju zdravja v starosti. Poskusite vključiti raznoliko paleto svežega sadja, zelenjave, celih zrn, beljakovin in zdravih maščob v svoj vsakodnevni jedilnik.

Izogibajte se:

  • predelani hrani,
  • sladkim in mastnim prigrizkom ter
  • prekomernim vnosom soli.

Statistični podatki kažejo, da lahko uravnotežena prehrana zmanjša tveganje za razvoj številnih kroničnih bolezni, ki so pogoste pri starejših, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2 in osteoporozo.

4Redna telesna aktivnost:

Fizična aktivnost je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in gibljivosti v starosti. Študije kažejo, da redna telesna dejavnost:

  • zmanjšuje tveganje za bolezni srca,
  • ohranja moč in gostoto kosti ter
  • izboljšuje kognitivne funkcije.

Poskusite v vsak svoj teden vključiti vsaj 150 minut zmerno intenzivne aerobne vadbe (dobrih 20 minut aktivnosti na dan v obliki hitre hoje, recimo) in vaje za krepitev mišic vsaj dvakrat na teden v svoj tedenski urnik.

3Ohranjanje socialnih stikov:

Ohranjanje aktivnih socialnih stikov je ključno za duševno in čustveno dobro počutje v starosti. Raziskave kažejo, da imajo ljudje s široko socialno mrežo manjše tveganje za depresijo in demenco.

Pridružite se skupinam s skupnimi interesi, se vključite v prostovoljstvo ali redno obiskujte prireditve in dejavnosti, ki vam prinašajo veselje.

2Redni zdravstveni pregledi:

Redni obiski pri zdravniku so ključni za ohranjanje zdravja v starosti. S starostjo se povečuje tveganje za različne bolezni in zdravstvene težave, zato je pomembno, da redno spremljate svoje zdravstveno stanje. Zdravstveni pregledi lahko pomagajo pri zgodnjem odkrivanju in zdravljenju bolezni ter pri spremljanju morebitnih sprememb v vašem zdravstvenem stanju.

1Skrb za duševno zdravje:

Duševno zdravje je enako pomembno kot telesno zdravje pri doseganju kakovostnega staranja. Poskusite se izogibati stresu, izvajajte tehnike sproščanja, kot so joga, meditacija ali dihalne vaje, in poiščite podporo pri prijateljih, družini ali terapevtu, če se soočate s čustvenimi težavami in osamljenostjo.

Z ustreznimi pristopi in navadami lahko vsakdo doseže zdravo in izpolnjeno starost. Ne pozabite, da so majhne spremembe lahko ključne za dolgoročno zdravje in dobro počutje. Zato se lotite teh korakov že danes in ustvarite temelje za zdravo in aktivno starost.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKakšna naj bo temperatura v dnevni, kakšna v spalnici?
Naslednji članekTako boste najbolje prodali rabljeno vozilo

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.