Tek na smučeh – kondicija

Pomembno je da na tekaških smučkah uživate. Če ste popoln začetnik, se lotite učenja teka s polno mero potrpežljivosti. Zakaj? Tudi če ste fizično dobro pripravljeni, je pri teku na smučeh vrsta dodatnih parametrov, ki vplivajo na to, da ste na smučkah skladni. To so koordinacija, ravnotežje ter prilagodljivost snežni podlagi ter tehniki. Pri začetnikih, ki še niso vešči povezanosti omenjenih elementov, velikokrat privede dobesedno do mučenja na smučkah. A že potrpežljivo piljenje tehnike kaj kmalu prinese napredovanje. Le vztrajati je treba.

Tek na smučeh krepi srce

Pa začnimo najprej s pomenom kondicije v teku na smučeh. Vadba teka na smučeh veča moč srca in njegovo sposobnost črpanja krvi; omogoča, da z vsakim udarcem srca črpa več krvi, kar veča sposobnost hitrejše izmenjave kisika iz pljuč v kri in nato v vse dele telesa. Redna vadba dejansko izboljšuje delovanje srca in ga razbremenjuje. Ena najpomembnejših sprememb je, da se mišična vlakna v srčni steni podaljšajo, zaradi česar se lahko srčna prekata razširita, sprejmeta in nato iztisneta v vsaki kontrakciji (kontrakcija = krčenje) več krvi. Hkrati se razširijo tudi srčne žile, ki oskrbujejo srčno mišico in ji na ta način dovajajo več krvi, s tem pa tudi kisika. Ker ima trenirano srce večjo moč kontrakcije, iztisne več krvi kot netrenirano in bije počasneje, kadar človek miruje. Srce lahko opravi večje delo, torej lahko pošlje v žile več krvi in se pri tem manjkrat skrči. Tako ima srce več časa, da si odpočije in si nabere novih moči za naslednjo kontrakcijo.Tek na smučeh

Določite si cilje

Da dosežete kondicijo za igranje na smučkah torej potrebujete stopnjevano treniranje. Pomembno je da si določite cilje. Danes 30 min neprestanega teka, jutri 45 minut in tako naprej… Vsebina treninga potem popolnoma zavisi od cilja – ali tečete za dobro počutje, ali mogoče želite tudi okusiti slast tekmovanja na tekaških smučeh. Pri slednjem seveda postopno vključujete razvoj tekmovalne kondicije. To pomeni treniranje različnih intenzivnosti in dolžine teka, z istočasnim poudarkom na zadostni količini počitka.

Prisluhnite svojemu telesu

Vsekakor se ravnajte po individualnem notranjem kompasu. Ne glede na to, koliko imate kondicije, vedite, da se le-ta z rednim tekom povečuje. Poslušajte notranji glas, ki vam zagotovo najbolje svetuje koliko časa uživati na snegu in v kakšni intenzivnosti. Tako boste čez določen čas lahko premagovali daljše in zahtevnejše profile terena. Tako v naravi, kot na osebnem nivoju.

Preberite tudi: Tek na smučeh - idealna zimska aktivnost | Tek na smučeh - klasična tehnika | Tek na smučeh - drsalna tehnika

Tek na smučeh - tečaji - Zlata leta in Maja Benedičič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.