Kadilna bosvelija ter božič in novo leto

V decembru praznujemo Jezusovo rojstvo. Trije kralji so mu ob rojstvu prinesli zlato, kadilo in miro. To kadilo je pravzaprav kadilna bosvelija (Boswellia carterii). Ni slučajno da so mu prinesli prav bosvelijo, ker poleg dejstva, da je kadilna bosvelija igrala pomembno vlogo v religiji (ne samo krščanski) in duhovnosti, ima veliko zdravilnih lastnosti in je dovolj nežna za otoka.

Kadilna bosvelija povezuje duhovno in telesno. Simbolizira odnos do življenja – povezanost, pripadnost in bogastvo življenja.

Povezuje se z občutki ljubezni in nas uči, da mora biti ljubezen konstruktivna. Pravijo, da kadilna bosvelija ščiti pred ljudmi s slabimi nameni in mislimi ali “čustvenim vampirjem”.

slika2Pri oralni uporabi hidrolata kadilne bosvelije (nikoli ne jemljemo eteričnih olj oralno), ima ta poživljajoč učinek, prav tako pa pomirja duha, deluje proti stresu in dviguje raven energije v telesu. Če hidrolat kadilne bosvelije uživamo oralno, ga najprej razredčimo z vodo – 1 žlico hidrolata damo v 2 dl vode. Vsekakor je bolje, da se pred uporabo posvetujemo z našim osebnim zdravnikom.

Kadilna bosvelija ima velik vpliv na živčni sistem – pomirja in sprošča. Dobro deluje tudi na respiratorni sistem in poglablja dihanje. Pomaga pri boleznih dihalnih poti (npr. astma, bronhitis, kašelj, katar, laringitis). Je diuretik in izsušuje, tako da je uporabna pri težavah s sluzjo. Lahko si pomagate tako, da uporabite eterično olje kadilne bosvelije v dišeči lučki ali pa enostavno uporabite hidrolat kot razpršilo za prostor.

Podobno kot kamilica in sivka je tudi kadilna bosvelija odličen analgetik in zaradi tega lahko pomaga pri revmi in bolečih menstruacijah. Previdno pri nosečnosti, ker spodbuja menstruacijo, zato eterično olje kadilne bosvelije ne smemo uporabljati v prvem tromesečju nosečnosti.

Hidrolat bosvelije je sijajen balzam za kožo! Zelo lepo deluje na suho kožo in ostareli koži vrača prožnost. Spodbuja rast novih celic in s tem izboljšuje strukturo in teksturo kože. Jaz ga uporabljam kot tonik za obraz ali pa ga uporabljam kot vodno fazo pri izdelavi krem. Če vas zanima izdelava preparatov ali sama aromaterapija, se lahko prijavite na delavnice aromaterapije na aromadelavnice@me.com in si na www.aromadelavnice.si pod rubriko urnik pogledate, katere delavnice bodo na sporedu.

Zaradi svojega blagodejnega učinka na kožo, lahko hidrolat kadilne bosvelije uporabimo kot vodico po britju ali depilaciji. Uporabimo jo samo ali v kombinaciji z drugimi hidrolati.

Recept za vodico po britju ali depilaciji:

  • 10 ml hidrolata kadilne bosvelije (Boswellia carterii)
  • 10 ml hidrolata geranije (Pelargonium graveolens)
  • 10 ml hidrolata rimske kamilice (Chamaemelum nobile)

Glinena maska za obrazHidrolat kadilne bosvelije lahko dodamo glineni maski za obraz.

spa black mudRecept za masko z glino, medom in hidrolatom:

  • 1 žlica zelene gline
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici hidrolata kadilne bosvelije

*Opozorilo za glino: 3 minute po nanosu bo maska začela zategovati kožo, kar je popolnoma normalna reakcija. Po odstranitvi maske se bo pri nekaterih tipih kože pojavila rdečica, kar je popolnoma običajna reakcija na glino. Ob rdečici se lahko pojavi tudi pekoč občutek, kar je naravna reakcija na glino, še posebej pri občutljivi koži.

Seveda sta to le dva od nešteto načinov uporabe hidrolata in eteričnega olja kadilne bosvelije. V tem času obdarovanja ste lahko kreativni in sami naredite darila za svoje najdražje. Naj vam na koncu še zaželim srečen, kreativen in lepo dišeč božič ter srečno novo leto!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.