Samo najnovejši brskalnik je dovolj varen

Pri pregledu različnih statistik ugotavljamo, da je še vedno zelo veliko uporabnikov, ki svojih brskalnikov ne posodabljajo.

Zakaj ne uporabljate najnovejše različice?”

Pri tistih, ki smo jih vprašali, smo najpogosteje dobili naslednje odgovore:

  • nisem vedel, da je to pomembno
  • nisem vedel, da novejša različica sploh obstaja
  • ne vem, kje bi dobil posodobitev
  • ne znam sam nameščati programov
  • ne bom plačeval za novejše programe

Bi tudi vi tako odgovorili? Brez skrbi, pokazali vam bomo, da je posodabljanje spletnega brskalnika preprosto in brezplačno opravilo. Brskalniki zelo pogosto doživljajo izboljšave. Nove različice prihajajo ven vsakih nekaj mesecev, kakšni manjši popravki in varnostne posodobitve pa tudi pogosteje. Nekateri (npr. Mozilla Firefox) vas že samodejno obveščajo o vsaki posodobitvi. Ko brskalnik zaženete, vam sam sporoči, da je na voljo posodobitev in vas vpraša, če jo želite namestiti. Svetujemo vam, da te ponudbe nikoli ne zavrnete. Vsaka posodobitev je namreč korak naprej k večji varnosti, zanesljivosti delovanja, izboljšani funkcionalnosti ter stabilnosti brskalnika ter k pravilnemu prikazovanju spletnih strani. To slednje je namreč velik problem predvsem pri Internet Explorerju 6 in 7. Vsak brskalnik ima namreč nekakšen sistem za interpretacijo spletnih strani. Ti sistemi se med sabo razlikujejo, kar za uprabnike pomeni, da se v enem brskalniku stran prikazuje drugače, kot v drugem.

racunalnik-internet

Verjetno ste se že vprašali, kako vemo, katero različico brskalnika uporabljamo. V zgornji menijski vrstici brskalnika kliknite na “Pomoč” (ali na simbol z vprašajem) in odprl se vam bo spustni seznam. Čisto spodnji gumb v Pomoči je vedno namenjen podatkom o programu. Ta gumb se imenuje “O programu” (npr. O Firefoxu), “Vizitka” ali nekaj podobnega. Ob kliku na to možnost se odpre okence, v katerem je med drugimi podatki napisana tudi različica programa. Ponavadi je izražena s številkami (npr. 7.0 ali 3.5.7). Prva številka pomeni glavno različico, številke za piko pa pomenijo posodobitve znotraj te različice. Predlagamo, da kar takoj preverite, katero različico uporabljate. V nadaljevanju boste tako hitro ugotovili, ali morate svoj brskalnik posodobiti. *Za lažjo predstavo poglejte slike na koncu prispevka.

Naslednje vprašanje pa je, katera različica brskalnika je najnovejša. To najlažje ugotovite, če v iskalniku (npr. Google) poiščete vaš brskalnik (v iskalnik vpišite “Mozilla Firefox” ali “Internet Explorer”) in obiščete uradno stran brskalnika. Pri Zlatih letih prisegamo na brskalnik Mozilla Firefox. Za ta brskalnik se najnovejša slovenska različica vedno nahaja na naslovu http://www.mozilla.com/sl/. Predlagamo, da takoj kliknete na to povezavo in si namestite najnovejšo različico. Če ste negotovi, kako se to naredi, imamo za vas opisan postopek po korakih. Poglejte, kako namestimo brskalnik Mozilla Firefox.

Na koncu vam še enkrat svetujemo: redno preverjajte, ali imate nameščen najnovejši brskalnik. Brskanje po spletu je lahko zelo zabavno, poskrbite pa, da bo tudi varno. Ker so vsi brskalniki brezplačni, res ni razloga, da se ne bi zaščitili.

P.S.: Če se vam je slučajno kje ustavilo in ne znate naprej, vam bomo z veseljem pomagali. Pišite nam na info@zl.webinarji.eu in v najkrajšem možnem času se vam bomo oglasili.

Ugotavljanje različice za Mozilla Firefox:

1. korak

mozilla-firefox-pomoc
Za povečavo kliknite na sliko

2. korak

mozilla-firefox-razlicica

Ugotavljanje različice za Internet Explorer:

1. korak

internet-explorer-vizitka
Za povečavo kliknite na sliko

2.korakinternet-explorer-razlicica

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.