Conversove »allstarke« so praznovale stoti rojstni dan

Kakor je ponavadi tako s podobnimi zadevami … Zahvalimo se lahko predvsem lastniku, tudi ustanovitelju podjetja, in tudi prvemu izvršnemu direktorju, to je v našem primeru Marquis M. Converse, ki se je v prvih letih prejšnjega stoletja poslovil od svoje varne službe in se odločil, da bo vendarle malo tvegal.

In tako je je gospod Converse skorajda čez noč ustanovil svojo lastno tovarno, ki je izdelovala čevlje. Sam čevljarski posel (celotno obutveno industrijo) je gospod Marquis M. Converse sicer ob ustanovitvi lastnega podjetja kar dobro poznal, saj je bil ob ustanovitvi Converse Rubber Shoe Company (takšno je bilo uradno ime podjetja) star 30 let, že skoraj desetletje pa je gospod Converse delal v drugem čevljarskem podjetju kot zelo uspešen menedžer.

In kakor smo že omenili, se je na na srečo vseh nas, ki smo tudi mnogo kasneje zaradi njegove dokaj pogumne odločitve lahko uživali v kultnem obuvalu, leta 1908 vendarle odločil, da bo odprl svoje podjetje … Tovarna je izdelovala predvsem čevlje z gumijastimi podplati za mošlke, ženske in otroke, že kakšno leto po ustanovitvi pa so izdelali tudi po 4.000 parov čevljev na dan. Slavne športne copate, allstarke, če smo resnicoljubni, so v podjetju prvič naredili šele leta 1915, torej bo prava stoletnica šele čez dolgih sedem let ….

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oeGWmpK3OXE[/youtube]Ampak to ni toliko važno. Važno je, da je gospod Converse leta 1908 zgradil svojo tovarno Converse, ki je v petdesetih letih zrasla v pravo multinacionalko, pred nekaj leti pa padla celo tako nizko, da je morala v stečajni postopek, za 350 milijonov dolarjev jo je leta 2003 kupil svetovni športni gigant Nike. Ampak vrnimo se nazaj, zlato dobo allstark …

Košarka je obstajala šele 25 let, zato je šele čakala v vrsti, da osvoji svet, pri tem pa so ji v preboju izdatno pomagale prav športne copate Converse All Star, ki so bile prav narejene z namenom, da se v njih udobno in uspešno igra igra pod koši. Leta 1923 je Charles H. Taylor, ponavadi so ga klicali kar »Chuck«, ki je bil takrat igralec ekipe Akron Firestonesa, postal prvi košarkar in nasploh prvi športnik, ki je postal sinonim za neko blagovno znamko.

»Ambasador košarke«, kakor so klicali Chucka v ZDA, je nekaj desetletij svojega življenja posvetil promoviranju košarke, posledično pa tudi allstark. Da se je rodila legenda ni bilo potrebno prav veliko let, že leta 1936 postane namreč košarka olimpijski šport in ko kasneje košarkarska ekipa ZDA osvoji še svoje prvo olimpijsko zlato, seveda so vsi fantje obuti v allsatarke, hočejo vsi Američani kupiti slavno obuvalo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FA8NzxnQozQ[/youtube]Da so allstarke znane tudi zunaj ameriških meja je bila kriva predvsem druga svetovna vojna. Med vojaškim urjenjem so namreč ameriški vojaki nosili tudi allstarke, podjetje pa je v tistem, viharnem vojnem času, proizvajalo tudi vojaške škornje, jakne, zaščitno obleko in druge stvari za vojake. Po drugi svetovni vojni allstarke za svoje vzamejo številne filmske zvezde; prav v tem času allstarke ustvarjalci iz monotone črno-bele kombinacije prebarvajo tudi v druge barve … in lahka platnena obutev dobi nov zagon. Obožuje jih ves svet.

No, ob koncu tega prispevka je vsekakor treba izpostaviti, da allstarke niso bile le športna obutev, v 50-ih letih so bile »zakon« med pripadniki rockabillyja (v 90-ih allstarke za svoje vzamejo pripadniki grungea), v danem trenutku jih je na široko sprejela »vsa ulica« – nosilo jih je staro in mlado (do 21. stoletja so prodali kar 750 milijonov parov širom sveta!!), nekateri glasbeniki (Kurt Cobain je baje storil samomor v njih, kasneje so celo serijo copat posvetili prav njemu) in glasbene skupine (Ramones, Guns’n’Roses) so jih oboževali, allstarke (ampak tiste prave originalne in seveda z modro zvezdo) pa še danes veljajo za del nostalgije za lepimi, zlatimi časi … [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kkbeHznmLfs[/youtube]

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.