Razlogi za prisilno upravo Vzajemne ne bodo več tajni?

Na zvezi društev upokojencev Slovenije (in na Agenciji za zavarovalni nadzor) so danes dobili dopis Informacijske pooblaščenke agenciji, da ta v roku petih dni sporoči, zakaj niso izdali pisne odločbe, s katero bi edino lahko zavrnili zahtevo pooblaščenke skoraj 17 tisoč zavarovancev Vzajemne (od skupaj zbranih 20 tisoč pooblastil) predsednice ZDUS dr. Mateje Kožuh Novak, ki je prosila za kopijo odločbe, zakaj so uvedli v Vzajemni prisilno upravo in tako preprečili izredno skupščino zavarovalnice.

Da spomnimo, zveza društev upokojencev je čez poletje zbrala več kot 30 tisoč pooblastil zavarovancev in lastnikov Vzajemne za sklic izredne skupščine zavarovalnice, na kateri so pooblaščenci nameravali razrešite nadzorni svet, to pa jim je z imenovanjem prisilne uprave (predsednik Dušan Kidrič) in s prisvojitvijo pravic in nalog nadzornega sveta zavarovalnice, prepričila Agencija za zavarovalni nadzor.

Lastniki Vzajemne so tako sicer dosegli cilj, zamenjati nadzorni svet in upravo Vzajemne, niso pa prišli v nadzorni svet in niso dobili pristojnosti za vpogled v z-desus-003poslovanje Vzajemne v preteklem obdobju. Zato so od Agencije zahtevali kopijo odločbe, s katero je agencija uvedla prisilno upravo in preprečila izredno skupščino zavarovancev in lastnikov Vzajemne, z obrazložitvijo, da gre za tajen dokument! Kožuhova se ni strinjala s pojasnilom in se je zato obrnila na informacijsko pooblaščenko. Ta ji je pritrdila, saj je tovrsten dokument lahko tajen samo, če informacija vsebuje podatke, ki jih kot izjemo določa zakon o zavarovalništvu.To pa mora storiti z odločbo, kar zahteva 22. člen zakona o dostopu do informacij javnega značaja, in ne zgolj z odklonilnm dopisom.

Informacijska pooblaščenka v dopisu med drugim piše, da ‘v izogib dodatnim pomanjkljivostim konkretnega postopka dostopa do informacij javnega značaja Pooblaščenec pojanjuje, da ima vsakdo v skladu z določili ZDIJZ (op. zakona o zavarovalništvu) pravico do dostopa do dokumentov, ki so informacije javnega značaja.’ Izjem je enajst in jih ZDIZJ poimensko našteva.

Prisilni pedsednik uprave Vzajemne Dušan Kidrič je držal besedo in je ustanovil posvetovalni organ, ki se je že sestal , ukvarja pa se, zaenkrat, s poslovnikom za svoje delovanje. V času prisilne uprave so v poslovanju prejšnjega vodstva našli že za milijon evrov raznih fiktivnih pogodb in jih preklicali.

Za dodatne informacije smo vam na voljo: ZDUS, Kebetova 9, telefon: 031/402 132.

Lep pozdrav!

Matjaž Vizjak,
tiskovni predstavnik ZDUS

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.