Genova (Filmska srečanja ob kavi)

Naslednji film, ki ga 10. februarja v Kinodvoru pripravljajo za abonma Filmska srečanja ob kavi, je …

Genova

Velika Britanija, 2008, 35 mm, 94 minut

režija Michael Winterbottom
scenarij Michael Winterbottom, Laurence Coriat
fotografija Marcel Zyskind
montaža Paul Monaghan
glasba Melissa Parmenter
produkcija Andrew Eaton, Michael Winterbottom
igrajo Colin Firth, Hope Davis, Catherine Keener, Perla Haney-Jardine, Willa Holland, Margherita Romeo, Dante Ciari
distribucija Blitz Film & Video Distribution
žanr družinska/ljubezenska drama

Michael Winterbottom, režiser in scenarist je o filmu zapisal:

genova1Nekaj v Genovi me je spominjalo na roman Moderato Cantabile Marguerite Duras, ki se prav tako dogaja v pristanišču. Prebral sem ga pred mnogimi leti, vendar se mi je v spomin zasidrala podoba enega od staršev, ki svojega otroka pelje k pouku klavirja. To idejo sem si nato izposodil za svoj film. Tudi sam imam dve hčerki in zdelo se mi je, da bi lahko napravil dober film o očetu in dveh hčerkah. Del tistega, kar me je pri tem filmu najbolj zanimalo, je bilo ustvariti pozoren, čuječ portret družinskega življenja. Všeč mi je bila ideja družine, preseljene v povsem novo okolje, kjer oče in hčeri ne poznajo nikogar, zato so prisiljeni čas prebijati skupaj. Zame je to film o očetovski ljubezni in o odnosu med otrokoma. Materina smrt je zgolj iztočnica za zgodbo. Bolj me je zanimalo, kako jim bo uspelo ponovno sestaviti svoja življenja. Zanimali so me vsakodnevni rituali, ki tičijo v srcu vsake družine in v srcu njihovega premagovanja žalosti. Všeč mi je bila tudi ideja očeta, Angleža, ki je druge narodnosti kot njegovi hčerki, Američanki. Zato je razumljivo, da želi po ženini smrti zapustiti Združene države Amerike in se vrniti v Evropo. Vse narodnostne razlike seveda doprinesejo tudi k kulturnim razpokam, kar sem v filmu skušal prikazati. Tako smo iskali angleškega igralca in idealen za to vlogo se mi je zdel Colin Firth, ki ni samo simpatičen in tudi sam oče, temveč je tudi sijajen igralec.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oUMzWOPDBok[/youtube]

Glavni igralec Colin Firth pa je povedal:

Genova ponuja vpogled v določene aspekte življenja, o katerih je izredno težko govoriti na pošten, iskren način. Težko je povedati zgodbo o družinski ljubezni, težko je povedati zgodbo o žalovanju, težko je povedati zgodbo o ljudeh, ki skušajo najti izhod iz žalosti, ki jih je doletela po tragični nesreči. In občudujem način, kako je Michael Winterbottom vse to izpeljal v tem filmu. Ko že misliš, da stopaš po že prehojeni čustveni poti, se izkaže, da si prispel nekam povsem drugam. Film je napolnjen z neštetimi preobrati in odtenki svetlobe in teme, tako kot tudi topografija neznanega mesta ni nikoli to, kar si spočetka pričakoval. Majhna filmska ekipa je celotno izkušnjo snemanja prežela z intimnostjo. Nikoli poprej še nisem bil udeležen v tako nenavadnem snemanju. Običajno se takrat, ko snemaš kakšen drag film, nahajaš v izrazito neosebnem, mehaniziranem okolju. Film, kot je Genova, posnet z majhno kamero, brez umetnih luči, na mestnih ulicah ali med štirimi zidovi, s čisto majčkeno filmsko ekipo, ne bi mogel biti bolj drugačen od mojih siceršnjih izkušenj. Vsi skupaj smo bili povsem predani in soudeleženi v ustvarjalnem procesu, ki smo ga sproti razkrivali. Michael nas je na primer seznanil tako, da nas je skupaj poslal po nakupovanje hrane, da bi nato skupaj skuhali kosilo za filmsko ekipo. Po dveh urah te nakupovalne ekspedicije smo se seznanili neprimerno bolje, kot bi se, če bi vljudno skupaj sedeli za mizo in prebirali filmski scenarij.

cacinovic-vogrincic-1Po filmski predstavi bo v pogovoru sodelovala Gabi Čačinovič Vogrinčič, dr. psihologije, profesorica predmeta psihologija družine in socialno delo z družino na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani. S temo "Psihodinamični procesi v družinski skupini" je doktorirala na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Končala je šolo izkustvene družinske terapije in tako raziskovalnemu, teoretskemu in pedagoškemu delu na področju psihologije družine dodala še družinsko terapevtsko znanje in izkušnjo. Psihologijo družine ter teorijo in prakso psihosocialne pomoči družini razvija v tesni povezanosti s teorijo in prakso socialnega dela, zato njeno delo nosi poseben pečat "znanja za ravnanje".

Naslednji film z naslovom Otroci bo na sporedu 24. februarja.

Več o abonmaju za poznejša leta Filmska srečanja ob kavi si preberite tukaj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.