Varnost na smučišču

In končno je tukaj naš dan. Ni si težko predstavljati veselja ob pripravljanju prtljage in težko pričakovanega odhoda. Po nekajurni vožnji končno prispemo na cilj. Zagledamo se v brezmejno snežino, proge, vlečnice, veselo razpoložene smučarje …

smuka2Hitro vzamemo smuči, se oblečemo, si nadenemo smučarska očala in že se poganjamo po belih strminah. Prvi dan smo preživeli enkratno. Drugi dan so naši načrti zelo podobni. Zjutraj vstanemo, pojemo zajtrk in se odpravimo veselju naproti.

“Kaj pa, če bi šli danes na alternativno smuko? Zabavno bo,” pade predlog. Nekateri smo za in gremo. Vendar po petih minutah alternativnih naporov nekdo pade in zaječi. Ustavimo se, da bi mu priskočili na pomoč. Ne more naprej. Noga je zlomljena, čar počitniškega vzdušja v hipu ugasne.

Je bilo vredno zloma noge in uničenega dopusta?

Zagotovo ne. Še več – opisan dogodek je nedvomno posledica neodgovornega in nepremišljenega ravnanja, s katerim so si udeleženci uničili prelep dan, morda celo teden, ki je še bil pred njimi, da ne govorimo o ogrožanju sebe in drugih .

Na slovenskih smučiščih se vsako leto poškoduje skoraj 1000 ljudi, ne mine leto, da ne bi imeli smrtnih žrtev.

Razlogi za to so navadno:

  • nepazljivost,
  • neznanje,
  • nespretna vožnja,
  • objestnost,
  • nezadostna vzdržljivost in fizična pripravljenost,
  • vožnja zunaj urejenih in označenih smučarskih prog,
  • neprilagojena hitrost smučanja ipd.

Čeprav se varnostni ukrepi na slovenskih smučiščih izboljšujejo, se nam kažejo zaskrbljujoča dejstva statističnih podatkov, da število hospitalizacij zaradi smučarskih poškodb narašča.

smuka5Večina od nas si želi preživeti dneve na smučišču kar se da prijetno in brez nepotrebnih problemov in skrbi, vendar se moramo zato držati določenih napisanih in nenapisanih pravil. Pomembna je predvsem samodisciplina posameznikov. Na smučiščih moramo biti strpni do drugih smučarjev, deskarjev, posebno pa do otrok, ki so nepredvidljivi. Nanje morajo paziti odrasli. Odrasli, tako starši kot tudi vaditelji in vzgojitelji, ki imajo s sabo na smučišču večjo skupino otrok, so za te otroke odgovorni.

Odgovornost pomeni predvsem skrb za otroka in njegovo varnost, tako da s svojim ravnanjem ne bo ogrožal sebe in drugih udeležencev na smučišču, saj v primeru kršitev za ravnanje otroka odgovarjajo starši oz. tisti, ki jim je bil otrok zaupan.

smuka4Ni odveč opozorilo, da na smučiščih ni dovoljeno sankanje. Sankaške proge so namreč ločene od smučarskih in kot takšne tudi posebej označene. Da pa smučišča ne bi postala učilnice, je priporočljivo, da starši in vzgojitelji otroku predstavijo osnovna pravila udeležbe na smučišču že pred odhodom od doma – v objemu toplega fotelja.

Problematični so tudi smučarji začetniki. Ti imajo velikokrat staro opremo, ker jim vsi zagotavljajo, da je zanje dovolj dobra. Napaka!

Prav začetniki, ki smuči še ne obvladajo, naj imajo dobre smuči, z ostrimi robovi, predvsem pa z drsnimi vezmi v odličnem stanju. Smuči naj bodo strokovno pregledane in namazane. Mazanje doma v garaži ob tolažbi, da bo to dovolj, lahko pripelje do nesreče. Nepravilno mazane smuči lahko namreč dosežejo ravno nasproten učinek. Smučarji začetniki po dobrem začetku postanejo pravi navdušenci, prepričani, da so osvojili vsa smučarska znanja. Resnica je seveda drugačna, pogosto boleča. Začetniki pogosto še vedno ne znajo pravilno zavirati, primanjkuje jim kondicije, že prvi večji klanec pa je lahko precenjen.

smuka6Ekstremno smučanje je posebno poglavje. Pri tej obliki se zgodi veliko nesreč predvsem zaradi najzahtevnejših površin, nepazljivosti, prevelike zagnanosti, premajhne izkušenosti, nezadostne fizične pripravljenosti ipd.

Smučanje pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog

Smučar seveda ne sme smučati, če je pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Pod vplivom alkohola je tisti smučar, ki ima v krvi več kot 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka oziroma 0,5 grama alkohola na kilogram krvi. Navedena določba je smiselno povzeta iz določb Zakona o varnosti cestnega prometa. Za ugotavljanje alkoholiziranosti in prisotnosti drog pri smučarjih in za ukrepanje zoper tovrstne kršitelje zakon pooblašča policijo.

Prepoved smučanja, preklic ali odvzem vozovnice

Nadzornik ali policist ima pravico pod določenimi pogoji smučarju prepovedati smučanje in odvzeti vozovnico za tisti dan brez povračila stroškov ali o tem obvestiti upravljavca smučišča, ki prekliče veljavnost vozovnice, pri čemer mora smučarju omogočiti vrnitev v dolino, če je za to potrebna vozovnica.

skiing in powder snowNadzornik lahko ta ukrep uporabi tedaj, ko je smučarja predtem že opozoril oziroma mu odredil ali dal navodilo v skladu z določbami Zakona o varnosti na smučiščih (24. člen). Če smučar ne spoštuje tega ukrepa, nadzornik obvesti policijo, ki v postopku ta ukrep izvede.

Policist ta ukrep izvede ob sumu smučanja pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, tako da opravi predpisan postopek preizkusa alkoholiziranosti oziroma preizkus s posebnimi sredstvi oziroma napravami ali strokovni pregled za ugotavljanje prisotnosti prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.