Balinanje je za upokojence zelo primeren šport

Primerno je za vse starosti in oba spola. Marsikdo, ki se je prvič s kroglo sprehajal po balinarskem igrišču, se je ob koncu navdušen zaobljubil: Zagotovo se še vrnem! Gre za prijetno aktivnost na svežem zraku, ob tem ne mirujemo in se tudi pretirano ne upehamo. Pač pa zaradi nenehnega naprezanja, upogibanja, hoje gor in dol po balinišču ali celo krajšega teka pri zbijanju, nehote porabimo marsikatero odvečno kalorijo.

Eden osnovnih ciljev balinanja je okrog kilogram težko kovinsko kroglo čim bolj približati majhnemu balinu, to je ponavadi lesena kroglica premera 37 mm. Pri tem naletimo na različne ovire: neravno peščeno igrišče s kakšnim kamenčkom, ki kroglo zavrti v neželeno smer, ter nasprotnikove krogle, ki jih je treba prevzeti ali z drugimi besedami, spraviti svojo bližje k balinu.

balinanje3

Oviro lahko premagamo ali bolje rečeno odstranimo z igrišča tudi na drug način – s pravilnim zbijanjem. Pri tem pa krogla ne sme pasti na tla prej kot 50 cm pred kroglo, ki jo zbijamo. Tekmovalnih pravil se začetnik nauči že po nekaj urah igranja, kdaj pa bo kos zbijanju? Seveda ne tako hitro in tako zlahka, potrebno je namreč zelo zahtevno obvladovanje telesa v teku s kroglo v roki, pa še zadeti je treba! Zahtevno tudi za najbolj talentirane mladeniče.

Krogle si boste v večini klubov sposodili brezplačno, od ostalih rekvizitov pa potrebujemo še manjšo krpico, s katero kroglo vsakič obrišemo. S tem ohranjamo njeno površino, dalj časa se sveti, preprečimo pa tudi marsikatero nevšečnost pri metu, še posebej če je igrišče malce navlaženo. Posodili vam bodo tudi 50 cm dolgo risalko, kovinsko paličico, s katero zarišete prav vsako kroglo in tako natančno označite njeno mesto na igrišču. Potem pa potrebujete le še zvrhano mero dobre volje, nekaj korajže in igranje na balinišču vam bo kmalu postalo lepa in koristna zabava, ki se je ne boste naveličali.

balinanje1

Seveda je vadba zaželena skozi vse leto in balinati je mogoče tudi v slabem vremenu, saj je pri nas veliko pokritih objektov. Balinarskih dvoran za vadbo je po Sloveniji precej – v Kopru, Sežani, Novi Gorici, Postojni, Ljubljani, Domžalah, Škofji Loki, na Jesenicah – naštete so le tiste v večjih krajih. Marsikatera je tudi na vasi. O prostih terminih vas bodo obvestili v tamkajšnjih klubih.

Prvi kontakt pa je mogoč, če pokličete kar Balinarsko zvezo Slovenije, na Tržaški 2 v Ljubljani, tel. 01 2512-215 ali 041 734-196. Pa prijetno rekreacijsko balinanje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.